От 2020г. без държавно финансиране по 3 социални услуги, Общината търси решение

До края на месец декември 2019г. Община Димитровград предоставяше на нуждаещи се услугите „Личен асистент", „Социален асистент" и „Домашен помощник". Финансирането бе осигурено с Постановление на Министерски съвет, като на Общината се предоставяха средствата за 43 лични асистента, 2 социални асистента и 6 домашни помощника, които обгрижваха 66 потребители. 

С изтичане срока на постановлението - 31.12.2019г. за предоставянето на тези услуги не бе осигурено финансиране за 2020г.

40 от потребителите, ползващи услугите, които се финансираха по Постановлението се обгрижват от техни близки. От тях 18 лица отговарят на условията за предоставяне на асистентска грижа по Закона за лична помощ, като от 02.01.2020 година 16 получават личен асистент по посочения закон, а двама отказаха да бъдат включени в механизма по Закона. На останалите 26 потребители, за които се грижеха така наречените външни асистенти е предложено да ползват  услугите, предоставяни от Звено за патронажна грижа, чиито дейности са финансирани по проект BG05M9OP001-2.040-0084 „Звено за патронажна грижа – Димитровград" , Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" - трима не пожелаха да бъдат включени в проекта. За по-голяма част (13 лица) вече е изготвена индивидуална оценка и се посещават, според нуждите им от социални работници, медицински сестри, психолог и домашни санитари. Тези, които имат нужда ще получат и подкрепата на рехабилитатор. До края на седмицата - 10.01.2020г. ще бъдат изготвени оценките и на останалите 10 лица, които също ще получат интегрирани здравно-социални услуги.

При осигуряване на средства от Републиканския бюджет и/или по програми и проекти общинска администрация ще уведоми лицата, за които до момента не е осигурена грижа в дома, включително и тези от списъка на чакащите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини