10 коли с автоинструктори от Хасково потеглиха към София за националния протест

    Десетина коли с автоинструктори от Хасково потеглиха към София, където ще се включат в националния протест. Митингът в столицата ще започне по обяд на площад "Батенберг". Протестът се организира от Националния автоинструкторски съюз, от Българския автоинструкторски съюз и Съюза на българските автомобилисти (СБА).

    Сборният пункт за автоинструкторите в Хасково бе до бензиностанция OMV тази сутрин. Преди да потеглят, те за пореден път поставиха исканията си. Те искат незабавна отмяна на заповедта на министъра на образованието и науката от 15 ноември 2019 г. за увеличение на броя на часовете по кормуване от 31 на 42, тъй като смятат, че сегашният хорариум от часове е достатъчен и вметнаха, че законът предвижда при нужда допълнително обучение. Недоволстват още срещу въвеждането на GPS системата, която вече ще определя маршрута, по който ще карат кандидат-шофьорите по време на практическата част от изпита, а не изпитващия, както досега, тъй като според автоинструкторите в случая става въпрос за корупционна схема.

    Обучителите не са съгласни и монтирането на камери за видео наблюдение в специализираните автомобили, тъй като по думите им новото оборудване за е-контрол ще струва между 1500 и 2000 лева за автомобил, за което допълнително ще се плаща и за месечна поддръжка. Отделно с въвеждането на промените, цената на курсовете ще скочи с 200-300 лева, което няма да се приеме на курсистите.

    Автоинструкторите са категорични, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, ще преминат към следваща мярка - ще спрат да обучават курсисти.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Ар
      АРСЕН ЛЮПЕН
      37 -1
      11:29, 14 яну 2020
      Автоинструкторите са в основата на катастрофите с млади шофьори в България.Те са напълно наясно че часовете за кормуване са недостатъчно ,а и голяма част от тях не стават за инструктори.Не учат а и са неспособни да научат на нищо младите водачи.Да си автоинструктор е като да си учител,не е нужно само да имаш необходимото образование, а да е заложено в теб и да си с ясното съзнание че даваш началото и основата на бъдещото развитие на шофьора.Повечето автоинструктори не притежават тези качества.Корупционна схема е да определя изпитващия маршрута, защото по този начин изпитващия и автоинструктора си набавят необходимото количество" скъсани не наши хора" на изпита,които ще трябва да им платят повторни такси.
    • 2
      Бр
      Бранко
      18 0
      11:38, 14 яну 2020
      На Пашов сега се е паднало да си направи снимка до нови учебни коли. Неговия стар даймлер-бенц да вземи и да го предложи на някой автомобилен музей!
      С новото обурудване се цели намаляне на далаверите с взимане на изпита по втория начин и нагласен изпит! Е затова държавата ни скоро няма да се оправи и катастрофите от недоучени водачи ще продължат да се увеличават.
    • 3
      Ха
      хасковлия
      20 -1
      12:10, 14 яну 2020
      Хасково .нет защо премахнахте коментарите на няколко статии? Май здраво сте зависими от Гробарите? Ако ги няма тези коментари ги няма вашата медия ще отиде в небитието.
      • Ги
        Гилгамеш
        8 -1
        14:37, 14 яну 2020
        Страх ги е от мамин Делян.
      • Сл
        Случаен
        3 0
        17:46, 14 яну 2020
        Понякога чета коментарите. Толкова глупост и омраза има в тях, че се учудвам защо изобщо ги разрешават. Да наричаш кмета-тъпото е избиване на комплекси. Аз не съм гласувал за Дечев, но такива обиди показват комплексарщина. Ти като си толкова умен какъв си-професор? Какво си направил за града?
    • 4
      Вс
      Всевишния кенанец
      18 -1
      12:10, 14 яну 2020
      Сегашното положение е най-корупционното... не съм видял ******* да кара курсове, маршрута се избира от инструктора според шофьора...по лесничко, покрай реката, до КАТ, далече от натоварени кръстовища. Като се въведе GPS-a , камерите, те ще са задължителни за всички автомобили, т.е. кандидат шофьорите няма да имат избор за учебен автомобил, без тези устройства..така че цената ще се калкулира и ще е за всички. 2/3 от новите шофьори не могат да карат НАЗАД...пълно е с такива необучени камикадзета по пътищата. Щото най-лесно е да вземем парите на мераклията за книжка и да му съдействаме да я вземе безпроблемно, а после??!?!?
    • 5
      Ка
      камен пича
      9 -1
      13:20, 14 яну 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 6
      Ас
      Аслан
      6 0
      14:48, 14 яну 2020
      Тръгнаха като аслани , върнаха се като насрани. Пълни смешници. Ако не беше такава трагедия по пътищата щеше да е най-голямата комедия от дилетанти. Всеки втори инстрИткур, не става за чеп на каца , камо ли да обучава кандидат водачи на МПС - нещо толкова отговорно , като движението по пътя със съвременни мощни автомобили. Производители на потенциални убийци. Защо не се направи статистика - колко са притежателите на свидетелство за правоуправление на МПС , които нямат дори основно образование.
    • 7
      Бъ
      Българка
      7 0
      15:30, 14 яну 2020
      Има една приказка: книжката не кара колата,а практиката. Така,че г-да инструкторите да си сядат на „д-то”и да почват да произвеждат качествени шофьори,а не самоубийци!
    • 8
      По
      Познат
      3 0
      17:35, 14 яну 2020
      Някой да е виждал ******* да кара курс?
    • 9
      66
      666
      0 0
      17:51, 14 яну 2020
      Ще изиграят едно хоро и ще се приберат

    Още новини

    Последни новини