Apple разпознава слабоумните потребители на iPhone

Разликите в начина, по който здравите и когнитивно увредените лица използват смартфоните си, бяха достатъчни, за да ги разграничат. Това съобщава MIT Technology Review.

Изследователите на Apple наблюдавали използването на приложения от 113 души на възраст между 60 и 75 години в течение на 12 седмици. Тридесет и един от участниците в проучването имали клинично диагностицирано когнитивно увреждане, 82 били здрави. За всяка сесия - от момента, в който потребителите отключвали телефоните си, до момента, в който отново ги заключвали, изследователите регистрирали последователностите на използваните приложения и категоризираха сесиите в различни типове. Данните били използвани за обучение на модел за машинно обучение.

Моделът успял да разграничи здравите от когнитивно увредените потребители приблизително в 80% от времето. Резултатите показват също, че контекстът, в който се използват приложенията, е важен за прогнозата на модела. Използването само на приложение като Messages, например, е силно свързано със здрав индивид, но използвето му заедно с Mail e по-силно свързано с когнитивно увреден човек.

Около 15% до 20% от хората на възраст 65 и повече години страдат от леко когнитивно увреждане, което се отразява на паметта и мисленето и увеличава риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Ранната диагноза и лечение могат да помогнат да се обърнат симптомите.

Apple провежда подобни проучвания от известно време, но все още не е ясно как възнамеряват да прилагат резултатите. По-специално това проучване е проведено върху много ограничен брой потребители и разглежда прости статистически данни за използването на приложения. Изследователите се надяват да включат по-богати данни в своя анализ, включително реда, в който се използват приложенията, времето на деня и движенията на потребителите.

arXiv:1911.05683

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини