0 °C

ЕК ни е сезирала, че частните болници не купуват по Закона за обществените поръчки

Европейската комисия е поставила въпрос, касаещ именно различните цени при купуването на лекарства при частни и държавни болница.

Това стана ясно от отговор на въпрос по време на Комисията по здравеопазване в парламента от здравния министър Кирил Ананиев.

Два въпроса е поставила ЕК на България по отношение на здравната политика - за обществените поръчки при частните болници, а вторият - за редките болести.

Комисията по здравеопазване в парламента продължи три часа, на нея на кръстосан разпит бяха подложени както здравният министър Кирил Ананиев, така и управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

От управляващите ГЕРБ д-р Дечев получи не един укор, че не е информирал съответните институции, а е съобщил за фрапиращите разлики в цените на лекарствата при частните и държавните болници първо по медиите.

Д-р Дечев обаче отговори, че Касата няма правомощия и той не може да съобщава за нещо, което е законно, но неправилно. А и смятам, че така най-бързо се решава един проблем в България, каза в хода на отговорите шефът на НЗОК.

От Лъчезар Иванов от ГЕРБ д-р Дечев бе укорен, че не е информирал първо здравното министерство и д-р Иванов посочи като аргумент директивата на Европейския съюз за цените на лекарствата, приета на 26 февруари 2016 г.

Той се аргументира, че продажната стойност на лекарствата се сравнява всеки ден с цените в останалите европейски каси, ако се намери по-ниска цена, съветът намалява цените в България, а самият вносител или производител може да подаде документи, когато намалява цените.

Д-р Дечо Дечев отговори: "Трябва да се прави разлика между понятията "регламент" и "директива". Точно по тази директива ЕК преди 2 месеца поиска да има работа в обратна посока". Той разкри критиките по въпроса от страна на ЕК, за които съобщи и министър Ананиев.

"Ако вие бяхте информирали, Националният съвет щеше да провери на каква основа са високите цени. Държа на въпроса защо не е санкционирана фирмата и дали производителят и фирмата нямат връзка", попита отново Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Д-р Георги Михайлов от БСП буквално обвини в недобра колегиалност колегите си от ГЕРБ, шефката на комисията д-р Даниела Дариткова и Лъчезар Иванов затова, че не им дават право да задават въпроси за цените на лекарствата по същество.

"Има ли цялостна политика за промяна на здравната система, не само лекарствата, тежките пациенти отиват в държавните болници, а леките случаи се лекуват в частните. А комисията се превърна в трибунал на д-р Дечев", каза той.

Скандалният проблем за разликата в цените на лекарствата, че частните болници купуват едно и също лекарство на 7 до 10 пъти по-висока цена от държавните д-р Дечо Дечев даде за пример отново.

Стана въпрос за текста, който дава тази привилегия. Наредбата е била променена този ноември, като мотивите на ГЕРБ са били за промяна на срока, а в крайна сметка е променен текстът на закона, който променя само една дума - вместо "всички болници" той е променен на "държавните и общинските болници", което на практика изключва частните при участието им в търгове по Закона за обществени поръчки.

"Продажбата на цени до референтните е напълно законова практика, затова не съм сезирал някой за това, тъй като не е нарушен законът. Аз обявих публично, че това е една законова практика", каза шефът на НЗОК.

"Не знам какви са били мотивите, когато 2016 г. се приема този текст, който разделя лечебните заведения на 2 или 3, на такива, които трябва да провеждат процедури по ЗОП", обясни д-р Дечев. "Ефектът е този, който виждаме всички. Ефектът е, че не е нарушен законът, а че има практика за нерационално използване на обществен ресурс", каза още управителят на Касата.

Той поиска да се установи как се получава максимално висока цена в една болница, при положение че доставчикът я получава от производителя на 85% по ниска цена, ако продуктът е регистриран.

"Искрено се учудвам, че присъстващите на тази маса не знаят, че практиката да не се провежда обществена поръчка, води до по-високи цени", каза още д-р Дечо Дечев.

Здравният министър Кирил Ананиев от своя страна посочи, че след този сигнал са направени проверки и са открити още три такива лекарства, които се продават на пределно високи цени за частни болници.

Припомняме, преди дни в интервю управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев заяви, че Здравната каса заплаща на частните болници лекарства на по-високи цени отколкото на държавните и общинските болници.

По-късно стана ясно, че БСП ще сезира главния прокурор заради интервюто на Дечо Дечев. Освен да се източва касата, не се предлага нищо на българските граждани, заявиха от левицата на брифинг.

От Надзорния съвет на НЗОК пък заявиха, че не са били уведомени от управителя Дечо Дечев за практиката да бъдат надплащани медикаменти.

Националното сдружение на частните болници също не остана безучастно към ситуацията, заявявайки, че твърдението на д-р Дечев е лъжа.

От "Демократична България" призоваха д-р Дечо Дечев да публикува данните на Здравната каса, за да види обществото "пълната картина на злоупотребите в НЗОК".

Вчера беше решено, че с промени в закона цените на лекарствата за частни и държавни болници ще бъдат уеднаквени. Болниците поискаха НЗОК да плаща лекарствата директно на доставчиците.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 18.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вложите повече старание в работата си, взаимоотношенията ще ви подтикнат към размисъл и за други предстоящи събития. Здравословни неразположения и хронични страдания са измежду препятствията пред вас днес, но ще имате сили да ги преодолеете. Финансови сделки и удовлетворяващи ви споразумения.
18 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионални срещи или други делови начинания ще заемат голяма част от времето ви днес. С участието си в съвместен проект с колеги ще дадете простор на творческата си мисъл и активни действия. Други ще се включат в подготовка на мероприятие от обществен характер.
18 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Чудесно е, че сте ентусиазирани, но не действайте импулсивно, особено когато става дума за средства. Очакваните парични приходи няма да закъснеят и тревогите ви са неоснователни. Добра идея е да заделяте малко за непредвидени случаи. Въпреки, че съдбата е благосклонна към вас и няма да ви липсват в очертаващите се месеци.
18 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
18 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще вземете решения, които ще се окажат важни за бъдещите ви действия. Развитията са на етап, който ще продължи, в зависимост от това, на кое ще дадете предпочитание. Като разумни хора, преди да пристъпите към конкретни действия, ще си дадете сметка за плюсовете и минусите, за да избегнете загубите.
18 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В никакъв случай не се поддавайте на провокации днес, не позволявайте чужди недобри намерения да ви отклонят от поетата посока. Отнасяте се към близките си с разбиране и готовност да им помогнете, ако имат нужда, и те ви отвръщат със същото.
18 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С повече ще се зарадвате, ако намерите най-прекия път към сърцето на човек, който не ви е безразличен. Може да бъде и колега. Работете в екип и дайте воля на желанието си всички да бъдат добре. Важно е, защото ще повишите тонуса и ще подобрите атмосферата, като я направите ведра и градивна.
18 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вашата роля днес се състои в това да създавате баланс там, където е необходимо. Независимо дали става дума за емоции или професионални стремежи, вие сте тези които са в състояние да неутрализират излишните енергии. Възможно е вечерта да сте твърде уморени за забавления, затова прекарайте времето си сред спокойна обстановка далеч от шумни места.
18 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес не действайте прибързано, особено ако се касае за делови решения. Наложителни са промени в плановете ви, тъй като се нагърбвате с изпълнението на прекалено много неща. Не се колебайте да посветите вечерта си на приятни занимания, които ще ви отморят. Роднините ще се отзоват на вашите нужди и с готовност ще ви подкрепят.
18 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заложете на индивидуалните начинания днес и можете да разчитате на впечатляващи успехи. Работата в екип не би ви спорила и би ограничила сериозно възможността ви за бързи и находчиви действия. Нервите ви ще бъдат подложени на изпитание от ваш близък и като че ли най-доброто решение е да не взимате присърце проблемите му и да го оставите сам да поеме отговорност.
18 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес попадате на възможност, която наистина не е за изпускане. Опитвате се да привлечете някого на своя страна, но това няма да се окаже нужно – той сам ще ви потърси съвсем скоро. Близък приятел ще има нужда от съвета ви относно нещо, което ви е добре познато. Опитайте се да му бъдете максимално полезни. Подобрявате отношенията си с любимия човек.
18 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Забелязвате много неща, които сте пренебрегвали до този момент. Постарайте се да се споразумеете с човек от обкръжението си за нещо, което касае и двама ви. Ще успеете само, ако подходите търпеливо и имате достатъчно желание за компромис. Бъдете внимателни с интимния си партньор. Директността ви може да го нарани.
18 фев 2020
Последни новини