Конкурс за изработка на мартеници организират в Димитровград

Първи общински конкурс за изработка на мартеница „Пижо и Пенда - Българската мартеница – идентичност и красота“ организира ОП "Детски и младежки център" Димитровград.

Целта на конкурса е да обогати знанията за първомартенската обредност, да провокира интерес у деца и младежи да се запознаят с традициите и значението на „мартеницата“ днес, насърчаване на творческите им способности, умения и фантазията, както и формиране на естетическо мислене.

В конкурса могат да вземат участие ученици от І до ХІІ клас от всички училища в общината, читалища и неправителствени организации, разпределени в следните възрастови групи и категории:

І. Възрастови групи:

Първа възрастова група – I - IV клас.

Втора възрастова група – V-VII клас.

Трета възрастова група – VIII-ХІІ клас.

ІІ. Категории:

Първа категория – изработване на мартеница.

Втора категория – изработване на кукла, пано или накит.

Изработените творби се преглеждат и селекционират от компетентно тричленно жури, като критериите за оценкта са: използвани материали, техника на изпълнение, да отговаря на българската народна традиция, оригиналност на изпълнението.

Всяко изделие трябва да бъде с размер до формат А4 и да носи етикет със следната информация: категория, трите имена на ученика, клас и училище, телефон за връзка.

Ще бъдат връчени награди в две категории – индивидуална и групова, от първо до трето място, а победителите ще получат грамоти и предметни награди.

Срок за предаване на готовите творби: 17:00ч. на 17 февруари 2020г. в ОП ”Детски и младежки център” ет.3, кабинет 5.

Наградите ще бъдат връчени на 27 февруари 2020г., когато ще бъдат организирани изложба и Благотворителен базар. Творбите остават за благотворителния базар, без възможност за връщане.

Средствата, събрани от базара, ще бъдат дарени за лечението на малката и смела Михаела.

Резултати с класираните участници ще бъдат публикувани във Фейсбук страницата на ОП Детски и младежки център: https://www.facebook.com/DMCDIMITOVGRAD/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини