По стара традиция отбелязаха Бабинден в Узунджово

    По стара традиция бе отбелязан днешният празник Бабинден - Ден на родилната помощ в хасковското село Узунджово.

    Още сутринта представителките на местното читалище "Цвят 1898" се събраха в центъра на селото, край самолета. С народна музика и песни групата потегли към дом, в който имаше бебе. Някои от самодейките ходеха пеш, а други се придвижваха с пищно украсена каруца, теглена от магаре, което възседна най-възрастната представителка от групата.

    Стигайки до наречения дом, възрастните жени бяха посрещнати от домакинята Елена Георгиева - майка на малката Калина, което е първородно дете в семейството. Гостите благословиха домакините и направиха възстановка на ритуала бабуване. "Колкото жито имам в дясната ръка, толкова мъжки деца да се родят в селото и колкото жито имам в лявата ръка, толкова женски чеда да се родят в Узунджово", пожела най-възрастната жена от читалището, разсипвайки житото по земята.

    Домакинята Елена пожела здраве за семейството си и гостите. Изрази надежда, че и занапред ще продължат да се спазват традициите на празника.

    Ритуал по стара традиция бяха организирали и представителите на другото местно читалище "Пенко Пенков 2013". Те посетиха дома на 2-месечния Николай Павлов, майка му Мима и баба му Ваня.

    В този дом също бе направена възстановка на бабуването. Мима подля вода на бившата медицинска сестра Таня Краева, която е представител на пенсионерския клуб в селото "Пандо Ванчев". Гостенката припомни, че в миналото жените са раждали по полята и там са ги обслужвали възрастни жени. Седмица по-късно бабата навестявала дома да й, за да подлеят вода в знак на благодарност. "Това е ритуала, който ние правим с цел за да предаваме на следващите поколения това, което са правели нашите деди преди нас", каза Краева.

    "Както се плъзга сапунът между ръцете, нека така леко и лесно да раждат жените в Узунджово", пожела бившата медицинска сестра, измивайки ръцете си със сапун и вода.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Дя
      Дя
      2 0
      19:50, 21 яну 2020
      Браво, само така.
    Последни новини