-1 °C

75 години след Аушвиц. Може ли да се тегли черта на миналото?

На 27 януари се навършват точно 75 години от освобождаването на нацисткия лагер Аушвиц от Червената армия. Анкета на Дойче Веле показва: германците не смятат, че е време да се тегли черта на миналото.

    [default]

Преди 75 години Червената армия освобождава малкото оцелели концлагеристи в Аушвиц. По времето на нацисткия режим там са избити над 1 милиони души, предимно евреи. По инициатива на бившия германски президент Роман Херцог през 1996 година датата на освобождаването на лагера - 27 януари – бе обявена за Ден на почит към паметта на жертвите на националсоциализма. През 2005 година Обединените нации обявиха тази дата за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста.

Прояви на антисемитизъм има и днес

През последните години проявите на антисемитизъм в Германия се умножават. Тази тенденция достигна печалния си апогей с атентата в Хале през октомври миналата година, когато един екстремист направи опит да щурмува синагогата в града точно на еврейския празник Йом Кипур и да избие богомолците вътре.

75 години след края на Втората световна война се чуват и гласове, че Германия прекалено много се занимава със собствената си вина от времето на националсоциализма, вместо да гледа напред. Колко важен е споменът за Холокоста? Какво мислят германците по този въпрос?

Социологическата агенция „Инфратест Димап" проведе по поръчение на Дойче Веле представително допитване чрез 1018 телефонни интервюта. Един от въпросите гласеше: „Смятате ли, че прекалено често ни говорят и припомнят за престъпленията на националсоциализма в Германия?" Повече от половината анкетирани отговарят на този въпрос отрицателно, а всеки шести дори е на мнение, че обществото не отделя достатъчно внимание на тази тема.

Как да се припомня за престъпленията на нацистите?

А как точно да се говори и припомня за престъпленията на националсоциализма? Три четвърти от анкетираните са убедени, че е редно за всички ученици да се организират посещения в бившите нацистки концлагери като Аушвиц или Бухенвалд. Младите хора би трябвало да познават истината за миналото и да предават паметта за нея на следващите поколения. А 61% от участниците в допитването смятат, че е редно всеки да познава ролята, която членове на неговото семейство са играли във времето на националсоциализма.

Образованието на анкетираните дава сериозно отражение на техните отговори. Така 56% процента от хората с основно образование смятат, че 75 години след края на Втората световна война е нужно да се тегли черта на темата и да се гледа само напред. Сред хората със средно и по-високо образование този процент е по-нисък - 21 на сто.

„В крайна сметка в Германия има солидно мнозинство, което  смята, че и занапред трябва да се занимаваме с темата за националсоциализма", казва в заключение социологът Роберто Хайнрих.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Времето е благоприятно за започване на ремонтни дейности по дома или вилата. С помощта на приятели ще се справите с възникващите затруднения и бързо ще продължите напред. Ще ви зарадва вниманието и мил подарък на любим човек. На свой ред вие също ще предложите изненада, ще бъде весело и приятно.
17 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободени и знаещи цената си, ще се посветите на смелите си идеи. Дава ви се да постигате с лекота всичко, до което се докосвате днес, за да осъзнаете, че можете и трябва да продължите. Отношенията ви в семейството ще се подобряват, пропорционално на настроението и успехите ви.
17 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
17 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Създайте си по-голямо разнообразие около себе си. Действайте и рискувайте, правете много неща, особено такива, които да ви донесат полза. Ще планирате пътуване което да ви откъсне от ежедневието и обичайното ви обкръжение. Не си хабете енергията напразно, а бъдете по-концентрирани. Ако случайно се почувствате объркани или стресирани, непременно съумейте да преодолеете тези настроения, за да не провалите магията на деня.
17 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Повечето от вас днес са заети с работа или по-точно с неща, с които не сте се справили през изминалата седмица. През този ден спокойно ще можете да се заемете с всичко, за което досега не сте имали достатъчно време. Осъществявате свое отдавнашно желание в личен план, което много ще ви зарадва. Чувството ви за хумор днес е заразително.
17 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. Ваш близък ще остане очарован от жеста, който му правите, а това ще развълнува и вас. В личен план имате само поводи за радост.
17 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете ергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
17 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се натоварвайте с прекалено много задачи днес, за да не се окажете в крайна сметка изтощени и отегчени. Намалете темпото, денят е подходящ за отмора и възстановяване на силите. Близките ви ще се погрижат за нещата, за които времето ви няма да стигне, бъдете спокойни. Любовта е мощ, която присъства около вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е благоприятен за забавления и разтоварващи мероприятия. Вложете повече въображение и намерете своя начин да го изживеете пълноценно. Осигурете свобода на порива си да сте щедри и добри към всички около вас. Това ще ви донесе настроение и ще ви направи щастливи.
17 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекрасен шанс да осъществите ваше отколешно желание ви се открива днес. Не го пропускайте поради мудност или неувереност. Не търсете оправдания, а действайте. Всичко и всички са на ваша страна, остава само да направите първата стъпка. Настроението ви ще се подобри, ако споделите очакванията си с любимият човек.
17 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекрасен ден за вас и семейството ви. Примамливо предложение за професионална реализация ще ви хвърли в размисъл. Обсъдете го с човека до вас и бъдете уверени, че каквото и да предприемете е за ваше добро.
17 фев 2020
Последни новини