10 °C

75 години след Аушвиц. Може ли да се тегли черта на миналото?

На 27 януари се навършват точно 75 години от освобождаването на нацисткия лагер Аушвиц от Червената армия. Анкета на Дойче Веле показва: германците не смятат, че е време да се тегли черта на миналото.

    [default]

Преди 75 години Червената армия освобождава малкото оцелели концлагеристи в Аушвиц. По времето на нацисткия режим там са избити над 1 милиони души, предимно евреи. По инициатива на бившия германски президент Роман Херцог през 1996 година датата на освобождаването на лагера - 27 януари – бе обявена за Ден на почит към паметта на жертвите на националсоциализма. През 2005 година Обединените нации обявиха тази дата за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста.

Прояви на антисемитизъм има и днес

През последните години проявите на антисемитизъм в Германия се умножават. Тази тенденция достигна печалния си апогей с атентата в Хале през октомври миналата година, когато един екстремист направи опит да щурмува синагогата в града точно на еврейския празник Йом Кипур и да избие богомолците вътре.

75 години след края на Втората световна война се чуват и гласове, че Германия прекалено много се занимава със собствената си вина от времето на националсоциализма, вместо да гледа напред. Колко важен е споменът за Холокоста? Какво мислят германците по този въпрос?

Социологическата агенция „Инфратест Димап" проведе по поръчение на Дойче Веле представително допитване чрез 1018 телефонни интервюта. Един от въпросите гласеше: „Смятате ли, че прекалено често ни говорят и припомнят за престъпленията на националсоциализма в Германия?" Повече от половината анкетирани отговарят на този въпрос отрицателно, а всеки шести дори е на мнение, че обществото не отделя достатъчно внимание на тази тема.

Как да се припомня за престъпленията на нацистите?

А как точно да се говори и припомня за престъпленията на националсоциализма? Три четвърти от анкетираните са убедени, че е редно за всички ученици да се организират посещения в бившите нацистки концлагери като Аушвиц или Бухенвалд. Младите хора би трябвало да познават истината за миналото и да предават паметта за нея на следващите поколения. А 61% от участниците в допитването смятат, че е редно всеки да познава ролята, която членове на неговото семейство са играли във времето на националсоциализма.

Образованието на анкетираните дава сериозно отражение на техните отговори. Така 56% процента от хората с основно образование смятат, че 75 години след края на Втората световна война е нужно да се тегли черта на темата и да се гледа само напред. Сред хората със средно и по-високо образование този процент е по-нисък - 21 на сто.

„В крайна сметка в Германия има солидно мнозинство, което  смята, че и занапред трябва да се занимаваме с темата за националсоциализма", казва в заключение социологът Роберто Хайнрих.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят предразполага към неангажиращи занимания и активна почивка. Имате прекрасна възможност да се отърсите от напрежението на работната седмица и да възстановите напълно силите си. Доверието, което гласувате на непознат няма да остане излъгано и най-вероятно ще бъдете много доволни от сътрудничеството си, въпреки първоначалните колебания.
25 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще се прояви и днес. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
25 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Споделете притесненията с близките си, ще намерите бързо решение и ще ви олекне. Денят ще ви предложи изненади, които бихте могли да трансформирате в добри реализации, стига да се възползвате на момента. Със сигурност няма да скучаете. Не се намесвайте в чужди спорове, имайки желание да сте полезни.
25 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налице са всички предпоставки, за да прекарате един приятен и спокоен ден. Заемате се с ангажименти, които не ви натоварват и се справяте чудесно. Ще споделите нещо, което ви вълнува с близък човек, надявайки се на съвет. Добре ще е, ако обърнете повече внимание на здравето си.
25 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
25 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят се свързва с творчески изяви и с внимание към любими хора. Няма да ви липсва желание за удоволствия и любов. Други от вас ще пътуват, но на близки разстояния. Подготвяте нечии празник и това изисква повече време по организацията му. Ентусиазирани сте и ще се справите.
25 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Този ден повечето от вас ще отредят за почивка сред домашна обстановка. Имате нужда да се разтоварите и да обмислите бъдещите си професионални задачи. Вслушвате се в съветите, които получавате от близките си и това ще бъде само от ваша полза. Ще ви се наложи да се откажете от прекалено смел за момента замисъл. Вечерта ще се забавлявате истински.
25 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не споделяйте личните си перипетии с всеки. Бъдете по-дискретни. Възможни са неприятни изненади и провокации. Потърсете приятни занимания, с които да се разтоварите от напрежението. Ще ви заредят с позитивни мисли и емоции. Подобно въздействие може да има и любим човек.
25 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нуждаете се от повече спокойствие и силна храна. Здравето ви също изисква грижи, движение и почивка. Споделете домашните задължения с близките си, не се ангажирайте с всичко сами. За щастие, до себе си имате хора, които ви обичат и с готовност ще поемат от товара ви. За други денят е свързан с пътувания и срещи.
25 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Покажете благородство на характера си и благодарете на онези, които ви подкрепят и същевременно остават в сянката ви, грижейки се за вашето развитие. Ще овладеете стреса, като потърсите подходящи за интересите ви и желанията ви забавления. Любовта е мощна сила, не я пренебрегвайте.
25 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
25 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Нерешени проблеми ще ви накарат да потърсите нови възможности за справяне с тях. Наясно сте, че това не може да продължава повече. Ако ви е нужна помощ, потърсете подходящия човек, за да не губите енергията си напразно. Вслушайте се в интуицията си, ще получите свежи идеи и желание да общувате с нови хора.
25 окт 2020
Последни новини