75 години след Аушвиц. Може ли да се тегли черта на миналото?

На 27 януари се навършват точно 75 години от освобождаването на нацисткия лагер Аушвиц от Червената армия. Анкета на Дойче Веле показва: германците не смятат, че е време да се тегли черта на миналото.

    [default]

Преди 75 години Червената армия освобождава малкото оцелели концлагеристи в Аушвиц. По времето на нацисткия режим там са избити над 1 милиони души, предимно евреи. По инициатива на бившия германски президент Роман Херцог през 1996 година датата на освобождаването на лагера - 27 януари – бе обявена за Ден на почит към паметта на жертвите на националсоциализма. През 2005 година Обединените нации обявиха тази дата за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста.

Прояви на антисемитизъм има и днес

През последните години проявите на антисемитизъм в Германия се умножават. Тази тенденция достигна печалния си апогей с атентата в Хале през октомври миналата година, когато един екстремист направи опит да щурмува синагогата в града точно на еврейския празник Йом Кипур и да избие богомолците вътре.

75 години след края на Втората световна война се чуват и гласове, че Германия прекалено много се занимава със собствената си вина от времето на националсоциализма, вместо да гледа напред. Колко важен е споменът за Холокоста? Какво мислят германците по този въпрос?

Социологическата агенция „Инфратест Димап" проведе по поръчение на Дойче Веле представително допитване чрез 1018 телефонни интервюта. Един от въпросите гласеше: „Смятате ли, че прекалено често ни говорят и припомнят за престъпленията на националсоциализма в Германия?" Повече от половината анкетирани отговарят на този въпрос отрицателно, а всеки шести дори е на мнение, че обществото не отделя достатъчно внимание на тази тема.

Как да се припомня за престъпленията на нацистите?

А как точно да се говори и припомня за престъпленията на националсоциализма? Три четвърти от анкетираните са убедени, че е редно за всички ученици да се организират посещения в бившите нацистки концлагери като Аушвиц или Бухенвалд. Младите хора би трябвало да познават истината за миналото и да предават паметта за нея на следващите поколения. А 61% от участниците в допитването смятат, че е редно всеки да познава ролята, която членове на неговото семейство са играли във времето на националсоциализма.

Образованието на анкетираните дава сериозно отражение на техните отговори. Така 56% процента от хората с основно образование смятат, че 75 години след края на Втората световна война е нужно да се тегли черта на темата и да се гледа само напред. Сред хората със средно и по-високо образование този процент е по-нисък - 21 на сто.

„В крайна сметка в Германия има солидно мнозинство, което  смята, че и занапред трябва да се занимаваме с темата за националсоциализма", казва в заключение социологът Роберто Хайнрих.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини