11 °C

Димитровградският малък и среден бизнес се готви за протести, готови да затварят търговски обекти

Изображение 1 от 4

  В Димитровград се събраха хотелиери, ресторантьори, търговци и представители на малкия и средния бизнес в неделния следобяд, за да обсъдят проблемите в бранша и да изразят готовност да се включат в организиращия се национален протест на 29-и януари пред Народното събрание. 

  Представители на десетки фирми от Димитровград обсъждаха проблемите, пред които са изправени и техните искания, за които ще се борят за да не загинат бизнесите им. На срещата присъства и Стойчо Ганашев, който е председател на Браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в областния град.

  Повод за недоволството им е базирано на редица проблеми в сектора. "Капката, която преля чашата, бе прословутата Наредба H-18, която влиза в сила от 1 февруари, която е правена от непрофесионалисти. Като цяло е правена за всички, извършващи кешово плащане. Не е предвидено да има регламенти по браншове", заяви Ганашев. По думите на Ганашев, НАП създава проблеми за бизнеса - изчаква реакцията на обществото и частниците, след което създава нови проблеми.

  Събралите се собственици на заведения и търговски обекти изразиха готовност и направиха първи стъпки в създаването на местна асоциациа на малкия и среден бизнес в града, която да работи с останалите национално представени асоциации и да отстоява и защитава пред местната и национална власт интересите на малкия и среден бизнес в града.

  Ганашев и димитровградските търговци настояват за промяна на Наредба Н-18. Според тях в сегашния й вид, тя е порочна, тъй като се дават правомощия на данъчните да затворят заведения за повече от месец, без изрично доказана вина от страна на търговеца. „Ако при една данъчна проверка в джоба на сервитьора бъдат намерени повече пари от отчетените по касов апарат, се счита за данъчно нарушение и данъчният по своя преценка може да затвори заведението. А в случая разликата в парите може да е от бакшиш”, кометира хасковският бизнесмен.

  Едно от основните искания е намаляне на ДДС-то за храните, което от 20% да падне на 5%, какъвто е примерът с държавите в Европа. След промените в данъчното законодателство, почти всички заведения ще мината по ДДС ставка, което което ще увеличи неминуемо техните разходи. Спред Ганашев, в момента 2/3 от малките заведения до момента са успявали да избегнат минаването им по ДДС, но вече ще е невъзможно. Ресторантьорите изказаха мнение, че увеличението на техните разходи ще рефлектира върху цените за крайния клиент и върху заплатите на персонала, който така или иначе трудно се намира. 

  Очаква се в началото февруари да заработи новият софтуер за управление на продажби от НАП и всички обекти ще работят по ДДС, което ще бъде непосилно за търговците, които и сега изнемогват. А това, съчетано с периодичните увеличения на ток, вода, заплати, според Ганашев ще доведе до 20-процентно увеличение на цените в заведенията, ще последва отлив на клиенти и фалит на множество обекти.  

  Димитровградските търговци обявяват символичен протест с поставянето на жълти жилетки, които ще символизират тяхната борба за намаляване на тежестта от старана на държавата върху малкия и среден бизнес.

  В сряда, 29 януари протестиращите ще излязат на символичен протест в столицата, облечени с жълти жилетки, ще носят и плакати. "Ако исканията ни не бъдат удовлетворени, ще преминем към по-драстични действия", заяви Ганашев, който беше категоричен, че недоволството не е обвързано с политическите настроения, а е единствено в защита на бизнеса.

  Ресторантьорите обсъждаха готовността си на по-крути мерки, ако техните искания не бъдат чути на 29 януари на националния протест. Първата проява ще бъде затраваряне на заведенията за един ден, а ако отново не бъдат удоветроворени техните искания, са готови да освободят работниците си от работа и да ги изкарат на "трудовата борса", за да покажат своята категоричност и несломяемост пред държавата.

  В протестните действия ще се включат не само ресторантьори и хотелиери - в готовност са и търговците на малки и средни търговски обекти, като магазини за хранителни стоки и такива за дома. По време на обсъжданията се изразиха и мнения, че е много вероятно към протестните действия да се пресъединят и търговци от димитровградското тържище, след като осъзнаят, че част от тях също ще трябва да работят по ДДС.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (9)

  • 1
   Ге
   Генчо
   12 -5
   11:44, 27 яну 2020
   Целта на мафията е да ликвидира малкият и средният бизнес който и без това е на ръба и едвам крета.
  • 2
   Интересно защо не опсъждат за това, че те самите укриват данъци и то в големи размери, не плащат усигоровки на работниците си както трябва и дават ниски заплата, като поддържат беднотията в държавата. А седнали богаташите о се чудят как още повече да забогатеят. Вместо да мислите как да лъжете хората и държавата, вложете тази енергия в развитие на бизнеса си и спрете да краде те!
   • Аз
    Аз
    7 -11
    14:14, 27 яну 2020
    Като си такъв голям експерт направи заведение и вл... Виж коментара
   • Kh
    Kh
    7 -2
    14:15, 27 яну 2020
    Така ли не се намери един китаец да им кихне на тез чорбаджии.
   • Пр
    Простотия
    3 0
    06:59, 28 яну 2020
    А вие, да бяхте се ограмотили, преди да давате акъл.
  • 3
   Ра
   Рали
   13 0
   15:46, 27 яну 2020
   Ще изкарат работниците си на борсата,ама тогава ще стане ясно на каква заплата са ги осигурявали и че са разчитали клиентите да я плащат чрез бакшиша.За мене твърде много са търговските обекти и заведенията.Трябва да останат най-читавите.Много е сладко да обереш промоциите от големите вериги и да ги пуснеш в обекта си на двойна цена и да те блъска редовно чекмедже в корема.Трудно ще се научат на правила , но трябва.
  • 4
   Из
   Изумен
   7 -2
   16:11, 27 яну 2020
   Абе хора нападащи бизнеса в града заради осигуровки, промоции и не знам си още какво, разберете, че малкия и средния бизнес са двигателя на икономиката в града. Ако те намалеят или изчезнат, намаляват работните места приходите в хазната и всички започват за монополите, като големите вериги, които всеки ден вземат парите от джобовите ви, оставят няколко стотинки за заплата на шепа хора и другото излиза извън страната.
   Помислете си, че ако тези пари които изтичат през Кауфланд и Лидъл остават в икономиката на града за всички ни ще има повече и по високи заплати и повече добре платени раб. места и по щастливи хора получаващи по добри услуги.
  • 5
   На
   Наблюдател
   14 0
   16:36, 27 яну 2020
   Никой не напада бизнеса, но всеки трябва да е на светло и да си плаща всичко. Ако си освободите работниците, кой ще ви работи! Големите обекти се контролират, при малките режимът трябва да по-свободен. Едногодишен данък и ги оставяй да работят. Но не може бутилка вода от 1.5 литра да струва 2.5 лв. в заведение, бутилка вино да е 15 лева и т.н. Умната т.н. "бизнесмени", да не отидете и вие на борсата!
  • 6
   Гр
   ГРОБ
   4 -3
   17:19, 27 яну 2020
   А на изборите всички гласуват за Гробарите...,пък нямало политика

  Хороскоп за 27.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
  27 окт 2020
  Последни новини