8 °C

Димитровградският малък и среден бизнес се готви за протести, готови да затварят търговски обекти

Изображение 1 от 4

  В Димитровград се събраха хотелиери, ресторантьори, търговци и представители на малкия и средния бизнес в неделния следобяд, за да обсъдят проблемите в бранша и да изразят готовност да се включат в организиращия се национален протест на 29-и януари пред Народното събрание. 

  Представители на десетки фирми от Димитровград обсъждаха проблемите, пред които са изправени и техните искания, за които ще се борят за да не загинат бизнесите им. На срещата присъства и Стойчо Ганашев, който е председател на Браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в областния град.

  Повод за недоволството им е базирано на редица проблеми в сектора. "Капката, която преля чашата, бе прословутата Наредба H-18, която влиза в сила от 1 февруари, която е правена от непрофесионалисти. Като цяло е правена за всички, извършващи кешово плащане. Не е предвидено да има регламенти по браншове", заяви Ганашев. По думите на Ганашев, НАП създава проблеми за бизнеса - изчаква реакцията на обществото и частниците, след което създава нови проблеми.

  Събралите се собственици на заведения и търговски обекти изразиха готовност и направиха първи стъпки в създаването на местна асоциациа на малкия и среден бизнес в града, която да работи с останалите национално представени асоциации и да отстоява и защитава пред местната и национална власт интересите на малкия и среден бизнес в града.

  Ганашев и димитровградските търговци настояват за промяна на Наредба Н-18. Според тях в сегашния й вид, тя е порочна, тъй като се дават правомощия на данъчните да затворят заведения за повече от месец, без изрично доказана вина от страна на търговеца. „Ако при една данъчна проверка в джоба на сервитьора бъдат намерени повече пари от отчетените по касов апарат, се счита за данъчно нарушение и данъчният по своя преценка може да затвори заведението. А в случая разликата в парите може да е от бакшиш”, кометира хасковският бизнесмен.

  Едно от основните искания е намаляне на ДДС-то за храните, което от 20% да падне на 5%, какъвто е примерът с държавите в Европа. След промените в данъчното законодателство, почти всички заведения ще мината по ДДС ставка, което което ще увеличи неминуемо техните разходи. Спред Ганашев, в момента 2/3 от малките заведения до момента са успявали да избегнат минаването им по ДДС, но вече ще е невъзможно. Ресторантьорите изказаха мнение, че увеличението на техните разходи ще рефлектира върху цените за крайния клиент и върху заплатите на персонала, който така или иначе трудно се намира. 

  Очаква се в началото февруари да заработи новият софтуер за управление на продажби от НАП и всички обекти ще работят по ДДС, което ще бъде непосилно за търговците, които и сега изнемогват. А това, съчетано с периодичните увеличения на ток, вода, заплати, според Ганашев ще доведе до 20-процентно увеличение на цените в заведенията, ще последва отлив на клиенти и фалит на множество обекти.  

  Димитровградските търговци обявяват символичен протест с поставянето на жълти жилетки, които ще символизират тяхната борба за намаляване на тежестта от старана на държавата върху малкия и среден бизнес.

  В сряда, 29 януари протестиращите ще излязат на символичен протест в столицата, облечени с жълти жилетки, ще носят и плакати. "Ако исканията ни не бъдат удовлетворени, ще преминем към по-драстични действия", заяви Ганашев, който беше категоричен, че недоволството не е обвързано с политическите настроения, а е единствено в защита на бизнеса.

  Ресторантьорите обсъждаха готовността си на по-крути мерки, ако техните искания не бъдат чути на 29 януари на националния протест. Първата проява ще бъде затраваряне на заведенията за един ден, а ако отново не бъдат удоветроворени техните искания, са готови да освободят работниците си от работа и да ги изкарат на "трудовата борса", за да покажат своята категоричност и несломяемост пред държавата.

  В протестните действия ще се включат не само ресторантьори и хотелиери - в готовност са и търговците на малки и средни търговски обекти, като магазини за хранителни стоки и такива за дома. По време на обсъжданията се изразиха и мнения, че е много вероятно към протестните действия да се пресъединят и търговци от димитровградското тържище, след като осъзнаят, че част от тях също ще трябва да работят по ДДС.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (9)

  • 1
   Ге
   Генчо
   12 -5
   11:44, 27 яну 2020
   Целта на мафията е да ликвидира малкият и средният бизнес който и без това е на ръба и едвам крета.
  • 2
   Интересно защо не опсъждат за това, че те самите укриват данъци и то в големи размери, не плащат усигоровки на работниците си както трябва и дават ниски заплата, като поддържат беднотията в държавата. А седнали богаташите о се чудят как още повече да забогатеят. Вместо да мислите как да лъжете хората и държавата, вложете тази енергия в развитие на бизнеса си и спрете да краде те!
   • Аз
    Аз
    7 -11
    14:14, 27 яну 2020
    Като си такъв голям експерт направи заведение и вл... Виж коментара
   • Kh
    Kh
    7 -2
    14:15, 27 яну 2020
    Така ли не се намери един китаец да им кихне на тез чорбаджии.
   • Пр
    Простотия
    3 0
    06:59, 28 яну 2020
    А вие, да бяхте се ограмотили, преди да давате акъл.
  • 3
   Ра
   Рали
   13 0
   15:46, 27 яну 2020
   Ще изкарат работниците си на борсата,ама тогава ще стане ясно на каква заплата са ги осигурявали и че са разчитали клиентите да я плащат чрез бакшиша.За мене твърде много са търговските обекти и заведенията.Трябва да останат най-читавите.Много е сладко да обереш промоциите от големите вериги и да ги пуснеш в обекта си на двойна цена и да те блъска редовно чекмедже в корема.Трудно ще се научат на правила , но трябва.
  • 4
   Из
   Изумен
   7 -2
   16:11, 27 яну 2020
   Абе хора нападащи бизнеса в града заради осигуровки, промоции и не знам си още какво, разберете, че малкия и средния бизнес са двигателя на икономиката в града. Ако те намалеят или изчезнат, намаляват работните места приходите в хазната и всички започват за монополите, като големите вериги, които всеки ден вземат парите от джобовите ви, оставят няколко стотинки за заплата на шепа хора и другото излиза извън страната.
   Помислете си, че ако тези пари които изтичат през Кауфланд и Лидъл остават в икономиката на града за всички ни ще има повече и по високи заплати и повече добре платени раб. места и по щастливи хора получаващи по добри услуги.
  • 5
   На
   Наблюдател
   14 0
   16:36, 27 яну 2020
   Никой не напада бизнеса, но всеки трябва да е на светло и да си плаща всичко. Ако си освободите работниците, кой ще ви работи! Големите обекти се контролират, при малките режимът трябва да по-свободен. Едногодишен данък и ги оставяй да работят. Но не може бутилка вода от 1.5 литра да струва 2.5 лв. в заведение, бутилка вино да е 15 лева и т.н. Умната т.н. "бизнесмени", да не отидете и вие на борсата!
  • 6
   Гр
   ГРОБ
   4 -3
   17:19, 27 яну 2020
   А на изборите всички гласуват за Гробарите...,пък нямало политика

  Хороскоп за 20.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
  20 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
  20 фев 2020
  Последни новини