32 °C

Димитровградският малък и среден бизнес се готви за протести, готови да затварят търговски обекти

Изображение 1 от 4

  В Димитровград се събраха хотелиери, ресторантьори, търговци и представители на малкия и средния бизнес в неделния следобяд, за да обсъдят проблемите в бранша и да изразят готовност да се включат в организиращия се национален протест на 29-и януари пред Народното събрание. 

  Представители на десетки фирми от Димитровград обсъждаха проблемите, пред които са изправени и техните искания, за които ще се борят за да не загинат бизнесите им. На срещата присъства и Стойчо Ганашев, който е председател на Браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в областния град.

  Повод за недоволството им е базирано на редица проблеми в сектора. "Капката, която преля чашата, бе прословутата Наредба H-18, която влиза в сила от 1 февруари, която е правена от непрофесионалисти. Като цяло е правена за всички, извършващи кешово плащане. Не е предвидено да има регламенти по браншове", заяви Ганашев. По думите на Ганашев, НАП създава проблеми за бизнеса - изчаква реакцията на обществото и частниците, след което създава нови проблеми.

  Събралите се собственици на заведения и търговски обекти изразиха готовност и направиха първи стъпки в създаването на местна асоциациа на малкия и среден бизнес в града, която да работи с останалите национално представени асоциации и да отстоява и защитава пред местната и национална власт интересите на малкия и среден бизнес в града.

  Ганашев и димитровградските търговци настояват за промяна на Наредба Н-18. Според тях в сегашния й вид, тя е порочна, тъй като се дават правомощия на данъчните да затворят заведения за повече от месец, без изрично доказана вина от страна на търговеца. „Ако при една данъчна проверка в джоба на сервитьора бъдат намерени повече пари от отчетените по касов апарат, се счита за данъчно нарушение и данъчният по своя преценка може да затвори заведението. А в случая разликата в парите може да е от бакшиш”, кометира хасковският бизнесмен.

  Едно от основните искания е намаляне на ДДС-то за храните, което от 20% да падне на 5%, какъвто е примерът с държавите в Европа. След промените в данъчното законодателство, почти всички заведения ще мината по ДДС ставка, което което ще увеличи неминуемо техните разходи. Спред Ганашев, в момента 2/3 от малките заведения до момента са успявали да избегнат минаването им по ДДС, но вече ще е невъзможно. Ресторантьорите изказаха мнение, че увеличението на техните разходи ще рефлектира върху цените за крайния клиент и върху заплатите на персонала, който така или иначе трудно се намира. 

  Очаква се в началото февруари да заработи новият софтуер за управление на продажби от НАП и всички обекти ще работят по ДДС, което ще бъде непосилно за търговците, които и сега изнемогват. А това, съчетано с периодичните увеличения на ток, вода, заплати, според Ганашев ще доведе до 20-процентно увеличение на цените в заведенията, ще последва отлив на клиенти и фалит на множество обекти.  

  Димитровградските търговци обявяват символичен протест с поставянето на жълти жилетки, които ще символизират тяхната борба за намаляване на тежестта от старана на държавата върху малкия и среден бизнес.

  В сряда, 29 януари протестиращите ще излязат на символичен протест в столицата, облечени с жълти жилетки, ще носят и плакати. "Ако исканията ни не бъдат удовлетворени, ще преминем към по-драстични действия", заяви Ганашев, който беше категоричен, че недоволството не е обвързано с политическите настроения, а е единствено в защита на бизнеса.

  Ресторантьорите обсъждаха готовността си на по-крути мерки, ако техните искания не бъдат чути на 29 януари на националния протест. Първата проява ще бъде затраваряне на заведенията за един ден, а ако отново не бъдат удоветроворени техните искания, са готови да освободят работниците си от работа и да ги изкарат на "трудовата борса", за да покажат своята категоричност и несломяемост пред държавата.

  В протестните действия ще се включат не само ресторантьори и хотелиери - в готовност са и търговците на малки и средни търговски обекти, като магазини за хранителни стоки и такива за дома. По време на обсъжданията се изразиха и мнения, че е много вероятно към протестните действия да се пресъединят и търговци от димитровградското тържище, след като осъзнаят, че част от тях също ще трябва да работят по ДДС.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (9)

  • 1
   Ге
   Генчо
   12 -5
   11:44, 27 яну 2020
   Целта на мафията е да ликвидира малкият и средният бизнес който и без това е на ръба и едвам крета.
  • 2
   Интересно защо не опсъждат за това, че те самите укриват данъци и то в големи размери, не плащат усигоровки на работниците си както трябва и дават ниски заплата, като поддържат беднотията в държавата. А седнали богаташите о се чудят как още повече да забогатеят. Вместо да мислите как да лъжете хората и държавата, вложете тази енергия в развитие на бизнеса си и спрете да краде те!
   • Аз
    Аз
    7 -11
    14:14, 27 яну 2020
    Като си такъв голям експерт направи заведение и вл... Виж коментара
   • Kh
    Kh
    7 -2
    14:15, 27 яну 2020
    Така ли не се намери един китаец да им кихне на тез чорбаджии.
   • Пр
    Простотия
    3 0
    06:59, 28 яну 2020
    А вие, да бяхте се ограмотили, преди да давате акъл.
  • 3
   Ра
   Рали
   13 0
   15:46, 27 яну 2020
   Ще изкарат работниците си на борсата,ама тогава ще стане ясно на каква заплата са ги осигурявали и че са разчитали клиентите да я плащат чрез бакшиша.За мене твърде много са търговските обекти и заведенията.Трябва да останат най-читавите.Много е сладко да обереш промоциите от големите вериги и да ги пуснеш в обекта си на двойна цена и да те блъска редовно чекмедже в корема.Трудно ще се научат на правила , но трябва.
  • 4
   Из
   Изумен
   7 -2
   16:11, 27 яну 2020
   Абе хора нападащи бизнеса в града заради осигуровки, промоции и не знам си още какво, разберете, че малкия и средния бизнес са двигателя на икономиката в града. Ако те намалеят или изчезнат, намаляват работните места приходите в хазната и всички започват за монополите, като големите вериги, които всеки ден вземат парите от джобовите ви, оставят няколко стотинки за заплата на шепа хора и другото излиза извън страната.
   Помислете си, че ако тези пари които изтичат през Кауфланд и Лидъл остават в икономиката на града за всички ни ще има повече и по високи заплати и повече добре платени раб. места и по щастливи хора получаващи по добри услуги.
  • 5
   На
   Наблюдател
   14 0
   16:36, 27 яну 2020
   Никой не напада бизнеса, но всеки трябва да е на светло и да си плаща всичко. Ако си освободите работниците, кой ще ви работи! Големите обекти се контролират, при малките режимът трябва да по-свободен. Едногодишен данък и ги оставяй да работят. Но не може бутилка вода от 1.5 литра да струва 2.5 лв. в заведение, бутилка вино да е 15 лева и т.н. Умната т.н. "бизнесмени", да не отидете и вие на борсата!
  • 6
   Гр
   ГРОБ
   4 -3
   17:19, 27 яну 2020
   А на изборите всички гласуват за Гробарите...,пък нямало политика

  Хороскоп за 06.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
  06 юли 2020
  Последни новини