3 °C

Димитровградският малък и среден бизнес се готви за протести, готови да затварят търговски обекти

Изображение 1 от 4

  В Димитровград се събраха хотелиери, ресторантьори, търговци и представители на малкия и средния бизнес в неделния следобяд, за да обсъдят проблемите в бранша и да изразят готовност да се включат в организиращия се национален протест на 29-и януари пред Народното събрание. 

  Представители на десетки фирми от Димитровград обсъждаха проблемите, пред които са изправени и техните искания, за които ще се борят за да не загинат бизнесите им. На срещата присъства и Стойчо Ганашев, който е председател на Браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в областния град.

  Повод за недоволството им е базирано на редица проблеми в сектора. "Капката, която преля чашата, бе прословутата Наредба H-18, която влиза в сила от 1 февруари, която е правена от непрофесионалисти. Като цяло е правена за всички, извършващи кешово плащане. Не е предвидено да има регламенти по браншове", заяви Ганашев. По думите на Ганашев, НАП създава проблеми за бизнеса - изчаква реакцията на обществото и частниците, след което създава нови проблеми.

  Събралите се собственици на заведения и търговски обекти изразиха готовност и направиха първи стъпки в създаването на местна асоциациа на малкия и среден бизнес в града, която да работи с останалите национално представени асоциации и да отстоява и защитава пред местната и национална власт интересите на малкия и среден бизнес в града.

  Ганашев и димитровградските търговци настояват за промяна на Наредба Н-18. Според тях в сегашния й вид, тя е порочна, тъй като се дават правомощия на данъчните да затворят заведения за повече от месец, без изрично доказана вина от страна на търговеца. „Ако при една данъчна проверка в джоба на сервитьора бъдат намерени повече пари от отчетените по касов апарат, се счита за данъчно нарушение и данъчният по своя преценка може да затвори заведението. А в случая разликата в парите може да е от бакшиш”, кометира хасковският бизнесмен.

  Едно от основните искания е намаляне на ДДС-то за храните, което от 20% да падне на 5%, какъвто е примерът с държавите в Европа. След промените в данъчното законодателство, почти всички заведения ще мината по ДДС ставка, което което ще увеличи неминуемо техните разходи. Спред Ганашев, в момента 2/3 от малките заведения до момента са успявали да избегнат минаването им по ДДС, но вече ще е невъзможно. Ресторантьорите изказаха мнение, че увеличението на техните разходи ще рефлектира върху цените за крайния клиент и върху заплатите на персонала, който така или иначе трудно се намира. 

  Очаква се в началото февруари да заработи новият софтуер за управление на продажби от НАП и всички обекти ще работят по ДДС, което ще бъде непосилно за търговците, които и сега изнемогват. А това, съчетано с периодичните увеличения на ток, вода, заплати, според Ганашев ще доведе до 20-процентно увеличение на цените в заведенията, ще последва отлив на клиенти и фалит на множество обекти.  

  Димитровградските търговци обявяват символичен протест с поставянето на жълти жилетки, които ще символизират тяхната борба за намаляване на тежестта от старана на държавата върху малкия и среден бизнес.

  В сряда, 29 януари протестиращите ще излязат на символичен протест в столицата, облечени с жълти жилетки, ще носят и плакати. "Ако исканията ни не бъдат удовлетворени, ще преминем към по-драстични действия", заяви Ганашев, който беше категоричен, че недоволството не е обвързано с политическите настроения, а е единствено в защита на бизнеса.

  Ресторантьорите обсъждаха готовността си на по-крути мерки, ако техните искания не бъдат чути на 29 януари на националния протест. Първата проява ще бъде затраваряне на заведенията за един ден, а ако отново не бъдат удоветроворени техните искания, са готови да освободят работниците си от работа и да ги изкарат на "трудовата борса", за да покажат своята категоричност и несломяемост пред държавата.

  В протестните действия ще се включат не само ресторантьори и хотелиери - в готовност са и търговците на малки и средни търговски обекти, като магазини за хранителни стоки и такива за дома. По време на обсъжданията се изразиха и мнения, че е много вероятно към протестните действия да се пресъединят и търговци от димитровградското тържище, след като осъзнаят, че част от тях също ще трябва да работят по ДДС.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (9)

  • 1
   Ге
   Генчо
   12 -5
   11:44, 27 яну 2020
   Целта на мафията е да ликвидира малкият и средният бизнес който и без това е на ръба и едвам крета.
  • 2
   Интересно защо не опсъждат за това, че те самите укриват данъци и то в големи размери, не плащат усигоровки на работниците си както трябва и дават ниски заплата, като поддържат беднотията в държавата. А седнали богаташите о се чудят как още повече да забогатеят. Вместо да мислите как да лъжете хората и държавата, вложете тази енергия в развитие на бизнеса си и спрете да краде те!
   • Аз
    Аз
    7 -11
    14:14, 27 яну 2020
    Като си такъв голям експерт направи заведение и вл... Виж коментара
   • Kh
    Kh
    7 -2
    14:15, 27 яну 2020
    Така ли не се намери един китаец да им кихне на тез чорбаджии.
   • Пр
    Простотия
    3 0
    06:59, 28 яну 2020
    А вие, да бяхте се ограмотили, преди да давате акъл.
  • 3
   Ра
   Рали
   13 0
   15:46, 27 яну 2020
   Ще изкарат работниците си на борсата,ама тогава ще стане ясно на каква заплата са ги осигурявали и че са разчитали клиентите да я плащат чрез бакшиша.За мене твърде много са търговските обекти и заведенията.Трябва да останат най-читавите.Много е сладко да обереш промоциите от големите вериги и да ги пуснеш в обекта си на двойна цена и да те блъска редовно чекмедже в корема.Трудно ще се научат на правила , но трябва.
  • 4
   Из
   Изумен
   7 -2
   16:11, 27 яну 2020
   Абе хора нападащи бизнеса в града заради осигуровки, промоции и не знам си още какво, разберете, че малкия и средния бизнес са двигателя на икономиката в града. Ако те намалеят или изчезнат, намаляват работните места приходите в хазната и всички започват за монополите, като големите вериги, които всеки ден вземат парите от джобовите ви, оставят няколко стотинки за заплата на шепа хора и другото излиза извън страната.
   Помислете си, че ако тези пари които изтичат през Кауфланд и Лидъл остават в икономиката на града за всички ни ще има повече и по високи заплати и повече добре платени раб. места и по щастливи хора получаващи по добри услуги.
  • 5
   На
   Наблюдател
   14 0
   16:36, 27 яну 2020
   Никой не напада бизнеса, но всеки трябва да е на светло и да си плаща всичко. Ако си освободите работниците, кой ще ви работи! Големите обекти се контролират, при малките режимът трябва да по-свободен. Едногодишен данък и ги оставяй да работят. Но не може бутилка вода от 1.5 литра да струва 2.5 лв. в заведение, бутилка вино да е 15 лева и т.н. Умната т.н. "бизнесмени", да не отидете и вие на борсата!
  • 6
   Гр
   ГРОБ
   4 -3
   17:19, 27 яну 2020
   А на изборите всички гласуват за Гробарите...,пък нямало политика

  Хороскоп за 08.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
  08 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
  08 мар 2021
  Последни новини