Телескоп улови най-детайлните изображения на слънцето до момента

Турбулентната повърхност на слънцето бе разкрита в безпрецеденти детайли, благодарение на първите наблюдения на слънчевия телескоп Inouye на Хаваите.

Това са най-високорезолюционните изображения на слънцето, правени до момента. Първоначално учените смятали, че слънцето изглежда като ярка точка, но се оказва, че е съставено от множество малки структури.

Снимките разкриват, че повърхността на слънцето е осеяна от зърнисти структури, всяка с размера на Франция. Издигащи се стълбове плазма, нагрята до близо 6 000 градуса по Целзий, изглеждат като ярки петна в центъра на всяко зърно. С охлаждането на плазмата, тя се спуска обратно под повърхността чрез тесни, сенчести канали между съседни гранули.

Новоразкритите детайли ще подобрят разбирането ни за поведението на слънцето и ще ни помогнат да прогнозираме по-добре циклите му на активност.

Телескопът на Американската национална слънчева обсерватория е оборудван с 4-метрово огледало - най-голямото в света за соларен телескоп - и се намира на върха на високия 3000 метра вулкан Халеакала на остров Мауи.

Основно предизвикателство е да се поддържа оптимална температура на огледалото на телескопа, докато е насочено директно към слънцето – всяко температурно отклонение би могло да причини въздушна турбуленция, която влошава качеството на изображението. А топлината е достатъчно силна да стопи метала във фокусната точка на огледалото.

Всяка нощ лед, в количество достатъчно да запълни плувен басейн, се поставя в 8 резервоара. През деня в резервоарите се добавя охладител, който се разпределя из дългите 12 км тръби на обсерваторията.

Постъпващата светлина от слънцето се отклонява от първичното огледало в камера от огледала, разположена под купола на обсерваторията. И тук светлината се отразява от огледало на огледало, докато бива разпределена между спектрометри, поляриметри и различни други инструменти. Пълният набор от инструменти на обсерваторията, който ще позволи на учените да измерят магнитното поле от повърхността на слънцето до външния слой на атмосферата му, ще започне да функционира по-късно през годината.

Обсерваторията ще ни помогне да разкрием мистериите на слънцето, включително фактът, че короната – слънчевата атмосфера – е с температура милиони градуса, докато повърхността е нагрята до едва 6 000.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини