25 °C

Нерегламентирано сметище гори в Димитровград

  Нерегламентирано сметище гори в Димитровград, малко след железния мост над река Марица. 

  Черният дим се вижда от всички точки на града, а причината е, че горят стари автомобилни гуми и отпадъци.

  Подпалените стари автомобилни гуми в ранния следобяд вдигнаха на крак огнеборците в Димитровград. Те са били изхвърлени на незаконно сметище в близост до железния мост. 

  Няма опасност от разпространението му, но това за днес това е третият сигнал за пожар, на който се отзовават димитровградските огнеборци. Други 2 пожара са гасили огнеборците днес - един в кв. Марийно, а два пожарникарски автомобила са се отзовали на пожар в района на село Крум, потвърди шефът на местната противопожарна служба Иван Пачов. Паленето на огън на открито е забранено и то се наказва с глоби, припомня  още Пачов. 

  От пожарната в Димитровград призоват към отговорност местните жители и преустановяване на практиката за горене на гуми и отпадъци, тъй като димът от гумите не просто е неприятен, а доказано е истински и безпощаден убиец.

  Горенето на гуми е опасно! Негативните ефекти върху здравето са внезапни и такива, които не се проявяват веднага, а могат да покажат съществуването си дори и след години. Във всяка гума се съдържат над 7 литра петрол, редица химикали, доказано вредни за здравето, като например хлор, стирол, бутадиен и над 20 вида тежки метали, сред които олово, хром, кадмий и живак.

  Отделените тежки метали при изгарянето на гуми не изчезват, а се натрупват във всичко на пътя им – бавно убиват добивите и почвите, докато последните в крайна сметка бъдат унищожени. Дори и най-продуктивната земеделска земя може да заприлича на пустош.

  Страничните ефекти за хората от излагането им на тези токсини пряко или непряко, чрез попадането им в нашата хранителна верига може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Отравянето с олово разрушава човешката нервна система, може да доведе до трудности в ученето, нарушения в костния мозък и забавен растеж при деца. Цинкът може да причини вродени дефекти, а хромът и арсен причиняват рак.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ра
   Рали
   8 -2
   19:01, 1 фев 2020
   Днес след обяд пушекът беше стигнал до центъра на града . На паркинга пред Кауфланд се дишаше трудно и се усещаше мирис на химикали.
  • 2
   Не
   Нео
   6 0
   21:50, 1 фев 2020
   Покрайнините на града ни са потънали в боклуци и отпадъци но Парвенюто, кон с капаци гледа само централния булевард.

  Хороскоп за 06.05.2021

  Последни новини