11 °C

Хасковска област в повишена готовност за птичи грип

  Областният управител на Хасково ще издаде заповед до всички общини за свикване на общински епизоотични комисии за вземане на превантивни мерки срещу птичи грип.

  Д-р Стефка Здравкова изтегли заседанието на епизоотичната комисията с ден по-рано заради заповедта на директора на БАБХ проф. Паскал Желязков, в която се разпорежда повишена епизоотична готовност на всички региони в страната заради птичи грип, съобщиха от Областна администрация.

  „Инфлуенца по птиците е познат за България. Начинът и на разпространение е като при африканската чума, но в зависимост от щама на вируса, може да бъде опасен за хората. Вирусът се разпространява при контакт на пуснати да се разхождат свободно домашни животни с диви птици.“ – поясни директорът на ОДБХ Хасково д-р Георги Илиев.

  Той допълни, че всяка година се вземат превантивни мерки във връзка с появата на птичи грип в страната. Предотвратяване на заразата по птиците включва преброяване на всички птици в заден двор, фуражът да се прибира, а не да се оставя на открито. Трябва да бъдат засилени и мерките за биосигурност, а птиците от дворовете да не бъдат пускани извън тях и в контакт с диви птици.

  При проява на заболяване или смърт на птици незабавно да бъде уведомен обслужващият ветеринар и кметът на населеното място, предупреждават властите.

  Последният път, в който болестта удари много райони в страната, включително и хасковски и нанесе сериозни щети на собствениците на птицекомбинати беше преди две години.

  Над 100 000 птици бяха умъртвени в региона на Хасково в засегнатите обекти.

  На заседанието си днес Областната епизоотична комисия отчете и ситуацията с Африканската чума по свинете. Вече е приет План за контрол, управление при кризи и предотвратяване на разпространението на заболяването АЧС в България през 2020 г. Той включва засилен граничен контрол на движението на живи животни и личен багаж на пътниците, пристигащи на територията на страната, мерки за биосигурност в свиневъдните обекти, редуциране плътността на популацията от дива свиня на територията на страната и лабораторен контрол и провеждане на информационна кампания и обучения. – отбеляза д-р Илиев.

  Хасково остава единствената област, на чиято територия не е открита чума, но в същото време има и две огнища в съседната до Хасково Ямболска област.
  Инж. Илиев припомни, че срокът за отстрелване на диви свине е удължен до 16 февруари.

  От АПИ информират, че се спазват мерките за почистване и дезинфекция на републиканската пътна мрежа и магистрала „Марица“-също мярка, която беше въведена за ограничение  разпространението на заразата.


  Haskovo.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (11)

  • 1
   Бо
   Боци Тиквата
   26 -6
   18:12, 3 фев 2020
   След овцете и свинете дойде ред на птиците, програмата на ГЕРБ върви по план.
  • 2
   Ма
   мастикаджия
   19 -5
   18:21, 3 фев 2020
   Абе направо да ни избиват и да са доволни англосаксонците.Що да трепят пилетата.Нек си живеят.
  • 3
   Ха
   Ха ха ха
   21 -1
   18:35, 3 фев 2020
   Май трябва да се радваме,че при грип не убиват хората.И се чудя преди много години не е ли имало никакъв грип,че си растяхме волни и щастливи без да се притесняваме.
  • 4
   Ха
   Хаш 5 ен 1
   7 -2
   18:37, 3 фев 2020
   Който яде птичи крак, той за мене е бунак.
   Птичи грип, хаш 5 ен 1
   Птичи виросс хаш 5 ен 1
  • 5
   Мд
   Мдааа...
   21 -4
   19:22, 3 фев 2020
   След ГЕРБ всички ще са вегани...
   • Ст
    Станко
    14 -4
    21:10, 3 фев 2020
    След като избият отглежданите животни, гербаджиите ще се захванат и с растениевъдството.
  • 6
   Ал
   Алфа ренегат
   5 -4
   20:36, 3 фев 2020
   За какво е мярката??? За птичи грип или за АЧС? Или и двамата ветеринари не знаят!!!!!!! Може би за спокойна гузна съвшст? Измихте си ръцете!!!!! Браво и сега??? Какво следва????? Иде ли и ред на ?????
  • 7
   Ор
   Орфеец
   7 -3
   08:47, 4 фев 2020
   От Апи лъжат, че чистят. Всеки може да се увери лично, че магистралата е осеяна с боклуци в канавките и кошовете в отбивките преливат от боклуци. Да не говорим за стария път.
  • 8
   Vo
   VooDoo
   4 -4
   09:45, 4 фев 2020
   Повече ме тревожи корона вируса. Предпочитам него да го няма в страната от колкото птичия грип. С него сме свикнали и не ни прави толкова впечатление. По-добре и двете болести да ги няма като цяло, но ако ще трябва да избирам нека да е по малкото зло.
  • 9
   Ан
   анонимен
   0 0
   15:32, 6 фев 2020
   Не се срамувате да лъжете хората с различни измислени болести всеки ден вас ще слушаме

  Хороскоп за 25.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
  25 фев 2020
  Последни новини