Хасковска област в повишена готовност за птичи грип

  Областният управител на Хасково ще издаде заповед до всички общини за свикване на общински епизоотични комисии за вземане на превантивни мерки срещу птичи грип.

  Д-р Стефка Здравкова изтегли заседанието на епизоотичната комисията с ден по-рано заради заповедта на директора на БАБХ проф. Паскал Желязков, в която се разпорежда повишена епизоотична готовност на всички региони в страната заради птичи грип, съобщиха от Областна администрация.

  „Инфлуенца по птиците е познат за България. Начинът и на разпространение е като при африканската чума, но в зависимост от щама на вируса, може да бъде опасен за хората. Вирусът се разпространява при контакт на пуснати да се разхождат свободно домашни животни с диви птици.“ – поясни директорът на ОДБХ Хасково д-р Георги Илиев.

  Той допълни, че всяка година се вземат превантивни мерки във връзка с появата на птичи грип в страната. Предотвратяване на заразата по птиците включва преброяване на всички птици в заден двор, фуражът да се прибира, а не да се оставя на открито. Трябва да бъдат засилени и мерките за биосигурност, а птиците от дворовете да не бъдат пускани извън тях и в контакт с диви птици.

  При проява на заболяване или смърт на птици незабавно да бъде уведомен обслужващият ветеринар и кметът на населеното място, предупреждават властите.

  Последният път, в който болестта удари много райони в страната, включително и хасковски и нанесе сериозни щети на собствениците на птицекомбинати беше преди две години.

  Над 100 000 птици бяха умъртвени в региона на Хасково в засегнатите обекти.

  На заседанието си днес Областната епизоотична комисия отчете и ситуацията с Африканската чума по свинете. Вече е приет План за контрол, управление при кризи и предотвратяване на разпространението на заболяването АЧС в България през 2020 г. Той включва засилен граничен контрол на движението на живи животни и личен багаж на пътниците, пристигащи на територията на страната, мерки за биосигурност в свиневъдните обекти, редуциране плътността на популацията от дива свиня на територията на страната и лабораторен контрол и провеждане на информационна кампания и обучения. – отбеляза д-р Илиев.

  Хасково остава единствената област, на чиято територия не е открита чума, но в същото време има и две огнища в съседната до Хасково Ямболска област.
  Инж. Илиев припомни, че срокът за отстрелване на диви свине е удължен до 16 февруари.

  От АПИ информират, че се спазват мерките за почистване и дезинфекция на републиканската пътна мрежа и магистрала „Марица“-също мярка, която беше въведена за ограничение  разпространението на заразата.


  Haskovo.net

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (11)

  • 1
   Бо
   Боци *******
   26 -6
   18:12, 3 фев 2020
   След овцете и свинете дойде ред на птиците, програмата на ГЕРБ върви по план.
  • 2
   Ма
   мастикаджия
   19 -5
   18:21, 3 фев 2020
   Абе направо да ни избиват и да са доволни англосаксонците.Що да трепят пилетата.Нек си живеят.
  • 3
   Ха
   Ха ха ха
   21 -1
   18:35, 3 фев 2020
   Май трябва да се радваме,че при грип не убиват хората.И се чудя преди много години не е ли имало никакъв грип,че си растяхме волни и щастливи без да се притесняваме.
  • 4
   Ха
   Хаш 5 ен 1
   7 -2
   18:37, 3 фев 2020
   Който яде птичи крак, той за мене е бунак.
   Птичи грип, хаш 5 ен 1
   Птичи виросс хаш 5 ен 1
  • 5
   Мд
   Мдааа...
   21 -4
   19:22, 3 фев 2020
   След ГЕРБ всички ще са вегани...
   • Ст
    Станко
    14 -4
    21:10, 3 фев 2020
    След като избият отглежданите животни, гербаджиите ще се захванат и с растениевъдството.
  • 6
   Ал
   Алфа ренегат
   5 -4
   20:36, 3 фев 2020
   За какво е мярката??? За птичи грип или за АЧС? Или и двамата ветеринари не знаят!!!!!!! Може би за спокойна гузна съвшст? Измихте си ръцете!!!!! Браво и сега??? Какво следва????? Иде ли и ред на ?????
  • 7
   Ор
   Орфеец
   7 -3
   08:47, 4 фев 2020
   От Апи лъжат, че чистят. Всеки може да се увери лично, че магистралата е осеяна с боклуци в канавките и кошовете в отбивките преливат от боклуци. Да не говорим за стария път.
  • 8
   Vo
   VooDoo
   4 -4
   09:45, 4 фев 2020
   Повече ме тревожи корона вируса. Предпочитам него да го няма в страната от колкото птичия грип. С него сме свикнали и не ни прави толкова впечатление. По-добре и двете болести да ги няма като цяло, но ако ще трябва да избирам нека да е по малкото зло.
  • 9
   Ан
   анонимен
   0 0
   15:32, 6 фев 2020
   Не се срамувате да лъжете хората с различни измислени болести всеки ден вас ще слушаме
  Последни новини