Facebook блокира фалшиви информации за коронавируса

В последните седмици темата за коронавируса е една от най-актуалните в световен мащаб. И както при други подобни случаи, и сега социалните мрежи са основен източник на информация за милиони потребители. Но там, както добре знаем, не бива да се доверяваме на всичко, което виждаме.

Когато има известно информационно затъмнение, в социалните мрежи се зараждат всевъзможни теории на конспирацията. Вероятно сме виждали видеата на падащите по улиците китайци, които се предполага, че са болни от коронавирус.

Освен предположения как се е родила и как се разпространява заразата, плъзнаха и редица непотвърдени предложения как да се предпазим от нея. Като например постът на потребител от Филипините, който твърди, че да не ядем пикантна храна и да не оставяме гърлото си да изсъхва е достатъчна предпазна мярка срещу коронавируса.

Тази публикация има над 16 хиляди споделяния. А Fаcebook вече взе на прицел всички подобни изказвания, свързани с масовата зараза.

С помощта на специален софтуер компанията проверява публикациите, свързани с коронавирус, изпраща предупреждения и дори изтрива съдържание, ако то е свързано с фалшиви твърдения или теории на конспирацията. Акцент е информацията, която има за цел да внесе дезинформация относно лечението на заболяването или да му попречи по някакъв начин.

В Instagram, който е собственост на Facebook, се блокират публикации, съдържащи хаштаг "коронавирус", пише BBC.

Twitter също не остава по-назад в борбата с фалшивата информация. Всеки потребител на социалната мрежа, който търси данни за коронавируса, ще вижда съобщение от администраторите, което го подканва да провери първо в официалните източници - като профила на Световната здравна организация например.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини