Jigsaw разработи услуга за разпознаване на подправени снимки

Дъщерната компания на Alphabet Inc. (собственик на търсачката Google) Jigsaw разработва безплатната услуга Assembler, с която могат да бъдат различени истински снимки от фалшиви и да бъдат открити следи от редактиране на снимки, съобщава Engadget.

В описанието на проекта се казва, че услугата е насочена към борба с дезинформацията. Състои се от седем "детектора", разработени на базата на самообучаващи се невронни мрежи, всеки от които служи за разпознаване на определен тип техника на фотоманипулация. Проектът е разработен от учени от Калифорнийския университет, Бъркли, Университета на Мериленд, Университета в Неапол (Италия) и Националния институт за стандарти и технологии на САЩ.

Jigsaw също обяви разработването на интерактивна платформа, където ще бъдат публикувани големи дезинформационни кампании от цял ​​свят.

Вече съществува софтуер за анализ на изображения, като FotoForensics, но Assembler ще бъде много по-разширен. Тъй като фалшивите новини не показват признаци да намаляват, Assembler може да се превърне в ключов инструмент за журналисти и изследователи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини