Строителни работници се натъкнаха на над 500 кг римски монети

    Да се натъкне на невероятна археологическа находка е стархотно преживяне за всеки.

    Да открие късче от миналото на планетата е достатъчно да изпълни всеки с чувство на щастие и задоволство. Точно това се случило на строителни работници в Испания.

    Денят им минавал както обикновено, когато внезапно се натъкнали да невероятно откритие. Находка е толкова голяма, че дори не успели да я разкопаят напълно.

    Работниците полагали кабели, когато забелязали стари делви, наречени амфори, изработени във времена, в които римляните владеели голяма част от Европа.След като почистили пръстта, се оказало че амфорите са пълни с монети! В района били открити общо 19 амфори и всичките били пълни с бронзови монети от времето на Римската империя. Монетите тежали общо над 500 кг и били датирани от около 3-4 век.

    Изненадващото е, че според изследователите тези монети никога не са влизали в обращение. Амфорите били използвани обикновено за съхранение на вино, захтин и други храни. Върху монетите са изобразени императорите Максимиан и Константин и струват поне няколко милиона евро.

    Колекцията от монети е силно интригуваща за археолозите, защото е уникална.  Учените искат да научат колкото се може повече за нея, но предвид количеството на монетите, това може да отнеме известно време.

    След като бъдат анализирани монетите ще бъдат изложени в Архиологическия музей в Севиля. Подобна колекция бива откривана за пръв път. Удивително е, че амфорите и монетите са оцелели години под земята.

    Източник: buzznick.com

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини