33 °C

Откъсна ли АПИ димитровградчани от гробищния парк на града?

  От 17 февруари шофьорите, които пътуват по републиканската пътна мрежа без валидна електронна винетка, ще бъдат санкционирани и чрез камерите на тол системата, съобщи агенция "Пътна инфраструктура". Нарушителите ще бъдат снимани и автоматично ще влизат в базата с данни.

  На изхода на Димитровград има поставен преброителен пункт, оборудван с камери, които регистрират преминаващите автомобили. Изпратихме запитване до БГТОЛ и до АПИ, дали на преброителния пункт има инсталирани камери за следене на автомобилите за платена Винетка, на което те така и не отговориха официално в рамките 2-3 дни. Така че по непотвърдена инфoрмация, вероятността автомобили, преминаващи от там, да бъдат санкционират ако нямат платена електронна винетка с глоба до 300 лева, е напълно реална.

  Това не би било проблем за изрядните шофьори, пътуващи в посока Хасково или селата в посока Пловдив, но това е единственият път, водещ до "Новия гробищен парк" на Димитровград, където се намират тленните останки на стотици димитровградчани. Гробищата на Димитровград се намират по пътя за село Добрич.

  Това означава, че всички коли, преминаващи от там без винетка - участващите в траурни шествия в деня на погребение на техен близък и любим човек, ще трябва предварително да са си заплатили винетната такса, за да стигнат с автомобил до гробищния парк на града. Ако димитровградчани в този миг на скръб не са се досетили, че нямат право без платения налог да излезнат на държавния път, ще бъдат санкционирани от БГТОЛ, които ще им изпратят глобата по пощата в рамките на 14 дни.

  От началото на седмицата не се намери човек в АПИ или в БГТОЛ, който да ни даде информация има ли монтирана камера на преброителния пункт на изхода на Димитровград. От нашата редакция водихме телефонни разговори и писахме имейли, за да ни потвърдят информацията, дали там има стационарна камера и дали тя регистрира нарушителите, преминаващи през пункта. За улеснение на двете агенции, в писмото им изпратихме GPS-кординати и скица на отсечката, водеща до гробищния парк на града, но все още не сме получили официален отговор от тях има или няма там камера.

  Единственият отговор от БГТОЛ, който получихме на конкретното запитване за наличието на камера и ще бъдат ли глобявани отиващите към гробищата димитровградчани е:

  "Здравейте,
  За българската републиканска мрежа се заплаща тол такса за магистрали, първокласни, второкласни и третокласни пътища.
  С Приложение № 2 към т. 2 на Решение № 959/31.12.2018 г. на Министерски съвет е утвърден списък на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура - винетна такса http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=133519"

  Към настоящият момент обаче, сайта на парламента е недостъпен. Подобен проблем с него имаше и през ноември 2018г., когато бе блокиран от хакери.

  Това писмо е от понеделник вечерта (17.02.2020г.), и все още не отговаря на нашето конкретно запитване. Поради тази причина изпратихме второ писмо, но отговор все още няма. Във вторник (18.02.2020г.) изпратихме същото запитване и към прес-отдела на АПИ, но 24 часа по-късно все още няма отговор от тях.

  В тази ситуация, при условие, че и двете държавни звена са получили запитване за конкретен казус, започваме да се чудим дали главната цел на агенциите не е събирането на глоби, и поради тази причина да водят политика за неинформираност. Все пак още в първия ден се похвалиха за около 800 глобени граждани за липсата на винетки, а дали голяма част от тях не са били в подобна ситуация, като с гробищата на Димитровград, не знаем. Може и от АПИ да не смогват с работата и за това да не ни дават информация за конкретния случай, защото са заети с казуса на софиянци, които се оказа, че от понеделник са глобявани за някои от пътищата, водещи към софийски квартали, като преминаващите по Северната тангента на Столицата, както и по пътищата за Банкя и Панчарево. Може да са заети с решаването на проблема, че всички имейли на закупилите винетки от сайта на BGToll са публично достъпни или с това, че премиера Боико Борисов публично ги нахока за глобите по столичните пътни артерии и че софиянци са готови на протести, за да могат да се прибират до домовете си в София без да заплащата Винетка.

  Имейл адресите на закупилите винетки от BgToll се оказаха публични

  Трябва да допълним, че след мотирането на преброителния пункт, табелата за начало на Димитровград бе местена. Табелата, оказваща началото на града, бе преместена на метър преди преброителния пункт в посока Хасково - Димитровград, а в момента е след преброителния пункт от същата посока, с което изважда камерите извън границите на града, според указателна табела.

  Все още очакваме отговор на въпроса за наличието на камера, следяща за винетки на изхода на Димитровград и до тогава препоръчаваме на жителите на града да не ходят с автомобили до гробищния парк в почит на своите починали близки, ако нямат платена винетна такса, за да не бъдат глобени солено.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (18)

  • 1
   На
   Наблюдател
   15 0
   15:28, 19 фев 2020
   Началото на града трябва да е от гробищния парк. АПИ-то да види смачканата мантинела вляво след моста за с.Добрич, както и хлътналото платно след същия мост. Сума пъти им писах и всичко си стои неоправено. Като искате и давайте!
  • 2
   Н
   Н
   9 -20
   16:08, 19 фев 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
   До
   До "Н"
   17 -2
   16:17, 19 фев 2020
   Ти пък си голям умник бе, хората от Димитровград за да стигнат до гробищатата на града да трябва да си купят винетка, колко нормално ти звучи? Има толкова много хора който не копуват винетка, защото не карат извън града или до някое от селата до което не се изисква и сега за да идат да погребат или почетата свой близък с автомобила си за които плащат данъци на Общината не могат без да ги глобят. До сега не се искаше винетка до там, това е част от димитровград, но ако има камери ще те глобяват без да те мислят.
   Тъй че ако ти си Ач и всяка година си купуваш винетка има пенсионери на които цената на винетката им е повече от половината месечна пенсия!
   • Н
    Н
    4 -14
    16:24, 19 фев 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 4
   Ми
   митко
   15 -1
   16:45, 19 фев 2020
   а има ли кмет и общински съвет къде са
   • Дг
    Дгд
    7 -2
    21:14, 19 фев 2020
    Най-корумпараната шайка в града са тези. Ще ти вземат парите и това е.
   • Бо
    Бойчето
    4 0
    16:54, 20 фев 2020
    Няма няма и да има всичко е мафия и давай да цицаме от бълграрската заблудена овчедушна рая.
  • 5
   По
   Потърпевш
   4 -1
   17:36, 19 фев 2020
   Кофти ситуация, аз вчера ходих до гробищата с колата която няма платена винетка ( изтече в края на януари) , трябваше да го напишете по рано. Някой да каже как да проверя за фиш
  • 6
   Ло
   локомотива
   12 -3
   18:08, 19 фев 2020
   Елементарно,за тази работа са измислени флоберките и въздушните пушки,няколко пъти като се повредят и на корумпирания ламбрев от апи ще му писне и ще премести това недоразумение.Трябва постоянство и ще има резултат.
   • Да
    Да бе
    5 -1
    18:22, 19 фев 2020
    Нали знаеш че тези камери ние сме ги платили в десетторен размер и повредените ние ще плащаме по 10 пъти от реалната им стойност както се прави в България
   • Ха
    Хапте
    7 0
    19:18, 19 фев 2020
    Да бе ,маняк кво те бърка дали ще платиш нови камери или нечия незаконна тераса
  • 7
   Ди
   Димитровград
   5 0
   06:49, 20 фев 2020
   Важно е софиенци да се придвижват без винетка на 100 км., от столицата и до Гърция... И ще стане! А ние... Имаше един израз на велик #9, който не....да д@ха супата!
  • 8
   Ди
   димитьр
   4 0
   08:24, 20 фев 2020
   Има знак за винетки след разклона за село Добри4,така ,4е би трябвало спокойно хората да си ходят до гробищния пяарк
   • Да
    Да бе, ама
    7 0
    09:42, 20 фев 2020
    Знака е едно на ръка, те камерите не знаят къде е знака и може да си те регистрират и глобяват, домсега бе без винетка до тама ама сега след като си минал камерата тя от къде да знае до къде ще ходиш?
  • 9
   Ди
   Дисциплина
   2 -6
   09:25, 20 фев 2020
   Ско бяхте по умни можеже да изпратите по логично з... Виж коментара
   • Ло
    локомотива
    6 -2
    10:18, 20 фев 2020
    Ми литнахме срещу АПИ,познавам хора които спечелиха дело срещу въпросното АПИ,за уж незаконно поставен билборд. Така че просто трябва човек да си търси правата но не от миша дупка.А относно автобусчетата за гробищата,ми както върви работата скоро няма да ни стигнат,защото на ден има по3-4 погребения.
  • 10
   Дд
   дд
   6 0
   18:12, 20 фев 2020
   На никой от коментиращите не му идва на акъла,че това е поредната гавра с мизерният ни народ.Вместо това обсъждате как,къде и по какъв начин да ставала кражбата от вас.
   Не ви идва на акъла,че има кмет партии,ОБС,протести,организация на граждани,граждани.Не ви идва на акъла,че кражбите могат да спрът стига да го пожелаете.Но очевидно не го желаете.Гледам снимки от баловете в Димитровград.Мизерия,празни погледи,бъдещи наркомани,проститутки и роби.
  • 11
   Бд
   БДЖ
   5 0
   22:09, 20 фев 2020
   Локомотивче , къде се загуби бе човек , да те допълня само ,може и с прашки със стоманени топчета.
   Толкова са изгладнели и увълчили вече като, че ли за няколкостотин метра ще напълнят хазната.
   Тулупи с тулупите ви дебили недни.

  Хороскоп за 15.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят е подходящ за разтоварване и почивка. Ако все пак ангажиментите ви притискат, постарайте се да се освободите поне вечерта. Ваши приятели са ви приготвили забавна изненада. Приемете всичко с чувство за хумор и не им се сърдете.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Близките ви изпитват затруднения, които може да разрешите. Не се колебайте да го направите, заслужили са това ваше внимание. Спокойствието, което внасяте ще бъде полезно. Наред с всичко случващо се имате да свършите и доста лични неща. Финансови пропуски могат да ви създадат напрежение, но ще ги преодолеете бързо.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще успеете да постигнете съгласие с близките си по належащ въпрос. Хубавото в случая е, че окончателно ще успеете да разрешите споровете и то удовлетворително за всички. Имате нужда от повече физически натоварвания. Ще ви се отразят много тонизиращо и ще ви помогнат да се заредите с нови сили.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Нуждата ви от разнообразие ще ви изведе навън. Ако и околните мислят така, толкова по – добре. Ще се получи истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са нещо обтегнати, но можете да промените това, като станете по-нежни и любящи. В противен случай рискувате да не получите очакваното внимание.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Може би прекалено много се доверявате на обещание от ваш познат. Имайте предвид, че е много вероятно в последния момент той да бъде възпрепятстван. Задължително си осигурете резервен вариант. Денят не е подходящ за поемането на каквито и да било рискове. Колкото и да сте уверени в успеха си, изчакайте. Шансът да се натъкнете на непреодолими трудности е много голям.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Направете деня еднакво приятен за близките си хора. Екскурзия би ви се отразила чудесно, зареждайки ви с впечатления и емоции. Овациите ще са за вас. Нужна ви и повече енергия за предстоящата седмица. Делова среща ще стане причина за нова насока на интересите ви.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отегчени и уморени се нуждаете от повече време за размисъл и глътка отдих. В подкрепа на желанията си би било добре да разнообразите времето си със занимания, които ви успокояват и носят духовна наслада. Близките ви услужливо ще поемат част от работата ви по дома, за да не ви натоварват допълнително.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Любим човек ще ви помогне да се справите по-леко с проблемите ви днес и наведе на по-приятни мисли. Заедно ще планирате следващите дни, насищайки ги с пътувания и повече време за отдих. Многочасовата ви заетост през последните дни е причина за възникване на въпроси, чиито отговори се губят в пространството някъде около вас...
  15 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  За вашето настроение и добро самочувствие е от особена важност средата в която общувате. Затова се погрижете за обкръжението си, подберете си хора сходни по интелект и чувство за хумор. Нуждаете се от разнообразие в интимния живот.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Добре се справяте в конфликтните ситуации днес. Няма да е чудно, ако се наложи да станете арбитър при спор. Приемете симпатията на околните без излишно да се главозамайвате. Подгответе се да приложите тази си дипломатичност и у дома, където нещата не са чак до там тихи и спокойни. Сигурно е, че носите успокоение на хората, с които общувате.
  15 авг 2020
  Последни новини