24 °C

Сигнал за малтретирано дете с опасност за живота вдигна на крак институциите в Димитровград

  Вчера, на 19.02.2020г. в 19:00 часа, в димитровградското полицейско управление е получен сигнал от лекар в Детско отделение на МБАЛ- Света Екатерина - Димитровград, че около 10:30 часа същия ден при тях за лечение е постъпило 3-годишно момченце. При медицинския преглед е установено, че детето е недохранено, системно малтретирано и с данни за стара черепно-мозъчна травма с опасност за живота. Детето е преместено за лечение в пловдивска болница.

  Детето е било доведено от 23-годишната си майка си за лечение, след като получило гърч. Майката посочила като причина за травмите, падане на момчето по стълбите на къщата им преди няколко дни. Двамата живеят в димитровградското село Странско. 

  Според събраната до момента информация от социалните при  падането детето си е глътнало езика. Дали падането е реално или става въпрос за домашно насилие обаче тепърва ще стане ясно.
  От тази сутрин екип на Социалната служба е на място в дома на семейството на пострадалото дете, посочи шефката на службата в Димитровград  Жанета Желева. Екипът ще събира информация на място, ще трябва да установи дали в семейството има и други деца и едва след като цялата информация за ситуацията е налична и бъде обобщена и анализирана, ще се предприемат необходимите мерки, посочи тя по информация на Haskovo.NET . Досега не е имало сигнали към социалните за това семейство, уточни Желева. 
  Неофициалната информация е, че майката на момченцето е в съжителство с мъж, който не е биологичният баща на детето. Според данни от кмета на селото, мъжът работел в местната кравеферма и изкарвал добри пари, полагал грижи за семейството.
  Днес ще бъде свикан и мултидисциплинарен съвет по механизма за защита на децата от домашно насилие, на който ще бъдат обсъдени данните по случая до момента. В него влизат представители на всички служби, имащи отношение по темата-педагози, местна власт, МВР, медици, психолози, социални. 

  Извършват се активни процесуално – следствени действия за установяване на причината за травматичните увреждания на детето и евентуалния извършител. Районна прокуратура – Димитровград наблюдава досъдебното производство за причиняване на телесна повреда по чл. 129 от Наказателния кодекс. Уведомени са социалните служби.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Гр
   ГРАД КОЗЛОДУЙ
   2 -1
   14:04, 20 фев 2020
   не майка а психопатка циганка
  • 2
   Йо
   йокин
   1 -1
   19:01, 20 фев 2020
   Цяло чудо ще е ако съжителства,с биологичния баща.
  Последни новини