Странско се вдига на протест, ако отнемат децата на Янко, заради пострадалото 3-годишно

    „Аз за Янко гарантирам! Той е добър човек, прави всичко за децата си. Държи да ходят на училище, грижи се за всички, работи! Ако му вземат децата, ще го защитим!“ С тези думи ни посреща кметът на село Странско Хубен Пончев. „Ако трябва и на магистралата ще излезем, но ще подкрепим Янко. Той не е насилник!“, добавя и един от приятелите на мъжа от крайната махала в селото Димитър Тонев. Пред къщата на Янко Демирев освен комшията и кмета, е още и брат му-Петър.

    В късния следобед на четвъртъка Янко Демирев не е в селото. Отведен е от полицията за разпит по образуванато досъдебно производство за средна телесна повреда на доведения му син Георги. Момченцето е на едва три годинки. След припадък вчера в болницата в Димитровград, където го е завела майка му, лекарите виждат, че детето е недохранено, системно малтретирано и с данни за стара черепно-мозъчна травма. За травмата майката посочила, че е от падане по стълбите преди няколко дни.

    Лекарите подават сигнал в полицията за констатациите си. А момченцето е откарано и настанено в пловдивска болница с опасност за живота. При него е 23-годишната му майка Атанаска.

    Към момента не са установени причините за инцидента, посочи Лиляна Торньова от Районната прокуратура в Димитровград. Тя коментира, че по случая се работи активно и се извършват процесуално-следствени действия. Предстои назначаване на съдебно-медицинска експертиза, която да даде отговор за характера на нанесената телесна повреда на детето.

    Малкият Георги живее с майка си в село Странско при Янко съвсем отскоро, от декември някъде, казва братът на Янко. Жената е с почти 20 години по-млада от брат му.

    „Трудолюбив е, работи в краварника в селото, получава добра заплата. Прие Георги, като свое дете. Атанаска има още едно дете и него щеше да отгледа, но то остана при нейните родители. Баба му и дядо му решили, че не искат да остават сами. Те са се грижили и за Атанаска и Георги преди жената да реши да се събере с Янко“, разказва Петър Демирев. От таткото на Атанаска той е чувал, че предишният й мъж я е тормозил. Биел и малкия Георги, бил наркоман. Затова и Атанаска го напуснала и от с.Едрево отишла при родителите си в с Загорци.

    „Тя тук в Странско при Янко "се роди". Дето е била толкова тормозена, намери сега улегнал мъж, който да се грижи за нея и детето. И Гошко беше много доволен, и децата на Янко го приеха като братче и му се радваха“, казва кметът Хубен.

    Георги е 6-тото дете в къщата на Янко. Той самият има пет деца, за които сам се грижи, след като преди време жена му го напуснала. Най-малкото му детенце е на 4 годинки, най-голямото, което е при него, е на 15-16 години. Най-голямата му дъщеря вече не е в къщата, скоро ще се жени. „Дори брат ми имаше намерение, когато направи сватбата на дъщеря си, да подпишат и  с Атанаска. Пък то сега всичко се оплете.“, казва съседът Петър Демирев. 

    Когато 3-годишното момченце дошло в Странско тежало около 10 килограма. „Социалните казаха, че  било недохранено, то за два месеца колко може да навакса!“, коментира кметът. Според него вероятно  майката с детето е избягала от село Едрево, където живеели с биологичния баща на Георги заради домашния тормоз.

    Атанаска била само домакиня в Странско, не ходела на работа, грижела се за къщата, която Янко наскоро купил, и посрещала децата от градина и училище, казват още в селото.

    Мъжете разказват, че Янко най-много се притеснявал при този случай да не му отнемат децата. Децата му също ги нямаше вече в селото в четвъртък в ранния следобед. С тях работят службите, обясниха от полицията.

    А в село Странско се молят малкият Георги да се оправи и семейството отново да се събере.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Що не пишете че при нас в Америка свинското е 2.70 Български лева / килото (свински бут),
      а при вас е 10 лева .
      Или не им отърва на талибаните дето ви онождат ?
    Последни новини