Извънредна ситуация в Южна Корея заради коронавируса

Южна Корея съобщи днес за десетки нови случаи на заразени с коронавируса Covid-19, предадоха ТАСС и ДПА. Вчера са били установени 52 нови случая, а днес още 48. С тях потвърдените случаи в страната стават общо 204.

Градовете Тегу и Чонгдо са обявени за "зони, в които се полагат специални грижи".  

Всички военни бази в страната са под ключ, след като трима войници дадоха положителни проби, предаде BBC.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин каза, че ситуацията е извънредна, а премиерът Чхун Се-кюн обеща твърди и бързи мерки срещу разпространението на вируса. Правителството подготвя допълнителни ресурси -  болнични легла, медицинско оборудване и медицински работници, и предупреди, че вирусът сега се разпространява на местно ниво.

Повечето от новите случаи са потвърдени в град Тегу, където заразен с вируса е присъствал на църковни служби, преди да бъде установено, че е хванал коронавируса. Голяма част от заболелите в Южна Корея са свързани с 61-годишна жена, която е член на религиозна организация в Тегу, често разглеждана като култ.  Тя е присъствала на най-малко четири служби преди да бъде диагностицирана.

Тегу е четвъртият най-голям град в Южна Корея с население от 2,5 милиона души. След новите случаи вчера властите поискаха от жителите на града да си останат вкъщи. Улиците на Тегу сега са пусти.

Случаи на зараза има и в Сеул, където властите планират да забранят събиранията на много хора на едно място. Вчера Южна Корея регистрира първия си смъртен случай на заразен с новия коронавирус.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини