22 °C

Цената на водата в Димитровград трябва да се вдигне, но не може

Темата за ВиК - Димитровград бе повдигната днес на редовното заседание на ОбС.

Общинският съветник от БСП, Тодор Тодоров повдигна темата за състоянието на местното ВиК дружество. Според анализите на състоянието на дружеството в ресорните комисии се очаква водното предприятие тази година да натрупа задължения и има опасност да изпадне в несъстоятелност.

Кметът Иво Димов коментира темата, че от 10 години цената на водата в Димитровград не е коригирана и в момента плащаме една от най-ниските цени в България - в града цената е 1,86 лв за кубик, а по селата, поради липса такса за канализация е 1,46лв. за кубик.

ВиК - Димитровград се нуждае от вдигането на цената за населението, за да не изпадне в несъстоятелност, но в момента това не може да се направи, поради юридическия казус за приемането на нашето ВиК в Асоциация по ВиК - Хасково. В момента юридически сме в асоциациата, но технически не сме, това коментира кметът Димов. Това е и причината да не може местното дружество да поиска корекция на цената от Комисията за енергийно и водно регулиране. Юридическият казус с приемането ни в асоциацията блокира и финансирането на проекти за ВиК сектора, които да могат да се финансират с евро пари.

Цената в Димитровград от 10 години не е променяна, заяви кметът Димов, но за 10 години минималната заплата се е вдигала многократно, както и цената на тока, а Димитровград не получава по гравитачен път своята вода, а я изпомпва, за което разходите се вдигат. По думите на кмета, от началото на следващата година ВиК - Димитровград ще бъде влято в асоциацията, обединяваща дружествата в хасковска област и тогава ще бъде вдигната и цената на водата.

По време на разискването стана ясно, че цената за кубик вода в Димитровград е почти 2 пъти по-ниска от тази в Хасково, а тамошното ВиК, въпреки високата цена на водата, не е в добро финансово състояние, в каквото е било нашето да тази година. Кметът Димов заяви, че ще държи при приемането ни в Асоциацията да не се случи осредняване на цената, което неминуемо ще увеличи драстично цената за кубик в Димитровград.

По думите на Димов, Димитровград в сравнение с други общини има ниски загуби на вода по водопроводната мрежа, които са малко над 50%. Той е успял да договори финасиране от държавата за ремонт на главния довеждащ водопровод от Крумска тераса на стойност от 5-6 милиона лева. Трасето, което ще се поднови, е около 4 километра. Този водопровод е поставял многократно града в опасност от спиране на водата поради аварии, а самото трасе е труднодостъпно, преминава през гористи месности и под терен на фирма Каолин, където е на голяма дълбочина от 5-6 метра и прави изключително трудно отстраняването на аварии.

"Има реална опасност в един момент да останем без вода, особено при аварии на терена, който е на Каолин, там е етернитовият водопровод, който на места е на дълбочина от 4-6 метра. Сами разбирате, при една авария на такава дълбочина. за какво копане става въпрос. Не съм ви информирал колко често сме били на ръба да останем без вода в града, точно заради аварии на този главен водопровод" заяви кметът Димов.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (28)

 • 1
  Хх
  Ххх
  11 -1
  18:03, 27 фев 2020
  Дано кмета да бъде толкова заинтересован да махне и лихварите и проститутките които работят в центъра на града пред Бевърлито.
 • 2
  Ди
  димитровградчанин
  12 -11
  19:32, 27 фев 2020
  Ами ще фалира . Докато на един работник трима началници . Докато в една от стаите им три дърти брантий се чудят къв чеп да хванат . А ние им плащаме за промишлената вода от чешмите
  • Ди
   димитровградчанин
   3 -11
   20:30, 28 фев 2020
   Две от брънтийте са ми дали минус ха ха ха . Трета... Виж коментара
  • Жу
   Жулиета Пенева
   10 -1
   10:21, 29 фев 2020
   Защо като си толкова компетентен си анонимен?Аз заставам с името си ,а ти се криеш!
  • Жи
   Живка Витхоос
   9 -1
   10:24, 29 фев 2020
   Когато изказвате мнение, моля въздържайте се от обидни думи. То е въпрос на елементарно възпитание! И ако, така или иначе , искате да ги използвате, то моля консултирайте се с правописния речник в българския език! Успех!
  • Не
   Нели
   9 0
   11:39, 29 фев 2020
   Хооп, не Ви излязоха сметките ! Повече брантии станаха :) И чак пък да са дърти.... :)
  • Ха вас пък кво ви бърка кой къде стой, или просто искате вие там да стойте. Айде по спокойно с епитетите. Редовно посещавам стайте жените си работят и обслужват напълно любезно клиентите.
  • Бр
   Брантия
   5 -2
   19:37, 29 фев 2020
   Здравей Чеп. Пише ти Брантия. Пожелавам ти 1. Да се ограмотиш писмено. 2 Да се осведомиш повече по темата. Да не си избиваш комплекситееее по този начин. Успех 👍
 • 3
  Гр
  Гражданин
  7 -4
  20:23, 27 фев 2020
  Към редакцията на сайта. Искате коментари и давате възможност, а след това не публикувате нашите коментари, което показва зависимостта ви от кмета. Платени ли сте от него и да знаем въобще да не изразяваме мнението си при вас. Но не редно журналистите да укривате по този начин факти в ущърб на гражданството.
  • От
   От редакцията
   8 -1
   21:49, 27 фев 2020
   Ние не публикуваме вашите коментар, Вие го правите! Ако ваш коментар не се е публикува не търсете наша намеса, премахваме коментари само ако нарушават правилата на нашия сайт. Дали сме възможност на всеки наш читател свободно да изрази мнение и рядко има материали под които е забранено коментирането, ако налагахме цензура този коментар, който ни обижда бихме премахнали първо. Щом смятате, че има по свободна и независима медиа от нас в региона, винаги може да изразите мнението си там.
   Виждам, че въпреки цензурата която смятате, че ви налагаме доста мнения сте успели да споделите с останалата аудитория.
 • 4
  Гр
  гражданин 777
  7 -1
  20:31, 27 фев 2020
  "Браво" на кмета! Водопровода за града от пречиствателна станция до Габера, в района на Каолин е съгласуван от управителя-монтажник на В и К. Против всякакви правила и законност.Сега над този водопровод тежат тонове инертен материал с години. И казвате, че е амортизиран.Това е грешка по некомпетентност. Този управител го сложихте вие като игнорирахте Общинския съвет.
 • 5
  Гр
  гражданин 778
  6 -1
  20:38, 27 фев 2020
  "Браво" на кмета! В района на м. "Габера", в имот № 5 е построена жил. сграда над този водопровод.Съгласуван пак от този управител-монтажник на Ви К. Итук сигурно водопровода е амортизиран по вашите приказки. Всичко това е грешка на управителя -монтажник, който беше назначен от вас, като игнорирахте Общинския съвет. Браво. Некомпетентност и простотия!Сега искате водопровода да се плати от данъкоплатците и не зачитате неправилните действия, вашите и на управителя.
 • 6
  Гр
  гражданин 779
  7 -1
  20:48, 27 фев 2020
  "Браво" на кмета! През вододайната зона на другата помпена станция "Черногорово-градска" е направено съгласуване да преминава международна ж.п. линия Турция-Сърбия, което е против законовата уредба на България.Отново това незаконно действие е извършено от управителя -монтажник на В и К. От некомпетентност. Утре отново ще кажете, че тази система захранваща с вода Димитровград е амортизирана. Не дай си боже някои да изхвърли нещо от влака и целия град ще бъде под заплаха.Не си задавате въпроса, една некомпетентност на вашия човек до къде може да доведе жителите на града.
 • 7
  Гр
  Гражданин 780
  8 -3
  21:09, 27 фев 2020
  "Браво" на кмета! За цената на водата.За община Димитровград има изготвен генерален план за В и К. Този Ген. план го игнорирахте вие. Съгласно ген. плана западно от Черноконево има 2 сондажа с дебит от 40 л./сек. които досега трябваше да бъдат включени във водоснабдяването на града. Освен да обслужва града, може да захрани и Меричлери.Сега построихте водопровод за Меричлери с вода от Димитровград. Добива на тази вода е от ПС" Крумска тераса", на десния бряг на р. Марица. Има 9 подема до водоема в Габера. Още 1 подем в Марийно, 1 подем в Черноконево, 1 подем в Меричлери и 2 подема от Черногорово.През 9 планини в десета.Не оскъпява ли това добива на вода, от не пресметната енергоемкост и това творение на ваша милост и управителя-монтажник.Освен това този от В и К-то бърка водата от "ПС Меричлери" и я доставя на жителите на Меричлери.Може да е под нормата, но винаги ес арсен, който се натрупва във организма. И вие искате увеличение на цената на водата. Защо? Да платим за некадарното управление на В и К, където вие изиграхте голяма роля.Можете ли да се представите в очите на хората които разбират това. И сега се правите на голям разбирач.Не се ли чувствате гузен, че прогонихте от това В и К специалисти, които ви казваха истината в очите, но вие ги разгонихте и сега се правите на спасител.
 • 8
  Гр
  гражданин 781
  6 -1
  21:48, 27 фев 2020
  "Браво" на кмета! Стига с тази Асоциация по В и К. Това го измислихте от герб. Асоциация с измислена собственост. От 2013 г до сега спите. Европейските пари са на свършване. Започнахте и свършихте до там и сега ви остава да се извинявате само. Като структура вие се явявате като член на управителния съвет и ви запитаме какво свършихте с областния управител през това време. Иначе така много бързахте и работата от специалистите беше свършена в много кратък срок и изведнъж се явиха небмислени неща, както се случва постоянно във вашето управление. Всичко с клизма, защото прогонихте специалистите.Та специалиста по В и К в общината е некомпетентна по тези въпроси и не различава движимото от недвижимото имущество по В и К, по В и к системите.Каква специалност има.Просто е "незаменима" за вас и грешките не бодат очите ви.
 • 9
  Аб
  Абе
  9 -1
  22:00, 27 фев 2020
  Кмете, попитай твоята специалистка по В и К. Как трябва да се казва вида на тръбата.Интернит както казвате в статията или етернит. Станахте много вещи в международните полета. Личат си тройките от Минния техникум и купената диплома. За трите мандата научете нещо от термините на Ви К. Така сте си лика прилика с управителя-монтажник.
 • 10
  Дг
  Дгд
  3 -1
  10:39, 28 фев 2020
  Ако споменатото по-горе е вярно,то тия са за затвора.
 • 11
  Гр
  Гражданин
  3 -1
  11:27, 28 фев 2020
  Всичко това е вярно и е налице. Съществува на место и има документация. Само ,че няма кой да го направи.Всичко е така обвързано.
 • 12
  Км
  Кмете
  3 -1
  13:01, 28 фев 2020
  Кмете, спомняте ли си лунните пейзажи в района на Каолин през м. Септември 2013г.. Канарите от инертен материал и изкопите до авариралите водопроводни тръби. Това беше резултат от некадър-ното съгласуване от предишното управление на управителя- монтажник Ангелов. Вие го възста-новихте на работа, еднолично за да продължи с пакостите и некопетентността си. Още през 2013г. , по време на тази авария обещахте да изместите водопроводите, но за чия сметка. Какъв героизъм!
 • 13
  До
  До Гражданин
  3 -1
  13:02, 28 фев 2020
  Главният Прокурор е разпоредил проверка на всички ВиК.Дано да е истинска, а не Пунта Мара.
 • 14
  Пл
  плащам си
  2 -1
  13:58, 28 фев 2020
  Кой ще пита?Защо сме длъжни през 5 години да сменяме водомери? Що за ненужна нредба,чист рекет.
 • 15
  До
  До 14
  3 -1
  16:42, 28 фев 2020
  На основание чл.34 ал.1 от Наредба №4 на МРРБ индивидуалните водомери подлежат на метрологичен контрол на 10 години. Подмяната не е задължителна има фирми, които правят проверка срещу 8 лв., а на място 20лв.Проблема, е че не се отнася за малките градове там вариантите са нов или да се занесе примерно в Пловдив което като разход е едно и също.
 • 16
  Дд
  ДД
  3 0
  19:24, 28 фев 2020
  Може,може!Българинът обича да плаща на мафията.
 • 17
  Се
  Сега накъде
  3 0
  11:54, 1 мар 2020
  Купена диплома, кмета, Павлова, Ангелов, купено свидетелство, Карадимов, кражби, арсен, водоноски, джурналисти от пазара, вома, тетрадка, лични облаги, минимални заплати, големи заплати, адвокатче на татови облаги, конфликт на интереси, РЗИ, басейнови дирекции, безличен гл. счетоводител, несменяем финансов директор. Това е положението. Положението е неспасяемо и сега кмета иска да повиши цената , ама се оказа, че не може. Цайтнот!Ако можеше щеше да завиши и цената за канал без да има изградена канализация в селата.
 • 18
  До
  До редакцията
  2 0
  16:12, 1 мар 2020
  Това което е публикувано на части беше написано на цяло.С какво наруших правилата ви. Не се правете на ударени. Да не говорим за свободна и независима медиа. Официално сме на 119 място по свобода на мнение на медиите,включително и вие.
 • 19
  Ло
  ЛОКОМОТИВА
  3 0
  20:34, 1 мар 2020
  Добре че навреме отстраниха онзи глиган тихомир гочев, защото ако беше оставен още малко и в Димитровград нямаше да има вик.
  • За
   Зава..л
   2 0
   21:26, 1 мар 2020
   Локомотивче, и като отстраниха глигана ,по точно прасето долно , какво стана...?, насадиха го на друго място , пак да лапа.
   Безочливи и нагли управници, всичко ви се пише и ще дойде ден ще си платите.
   А прасето -глигана на диета ,само на вода .
 • 20
  Го
  Големите
  1 0
  13:13, 2 мар 2020
  Големите прасета-глигани се забелязват и ги отстрелват.

Хороскоп за 08.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
08 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
08 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
08 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
08 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
08 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
08 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
08 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
08 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
08 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
08 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
08 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
08 май 2021
Последни новини