Експозиция с произведение на Христо Явашев - Кристо откриха в Димитровград

Изображение 1 от 4

    Кметът на община Димитровград Иво Димов откри експозиция с най-добрите произведения от фонда на художествената галерия „Петко Чурчулиев” в Димитровград. На откриването на изложбата присъстваха художниците Стефан Чурчулиев и Аглика Гайтаникова, представители на културната общност в града и граждани.

    В изложбата може да се види постер с автограф на световноизвестният автор от български произход Христо Явашев - Кристо, произведения на Светлин Русев, Димитър Казаков - Нерон, Вежди Рашидов и още известни имена от българската живопис и скулптура.

    53 произведения на знакови творци, ярки имена от 70-те години на ХХ век до наши дни са представени в изложбата, открита снощи.  В двете зали на галерията са експонирани общо 37 платна живопис, 9 графики и 7 малки пластики. Селекционер на експозицията е художникът-плакатист, дизайнер и куратор Костадин Отонов.

    ХГ "Петко Чурчулиев" събира, съхранява, документира, проучва и популяризира творби на българското изобразително изкуство. Богатият фонд на галерията надхвърля 2300 художествени произведения от над 370 автори в различни раздели. С помощта на Стефан Чурчулиев и подкрепата на Община Димитровград, в лицето на кмета Иво Димов галерията непрекъснато обогатява фонда си, заяви на откриването уредничката на галерията Антоанета Станчева.

    Кметът Иво Димов изрази намеренията си да продължи да подкрепя културата в града и обяви, че тази година Димитровград отново ще бъде домакин на пленер с участието на студенти. 

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини