22 °C

Д-р Кунчев: Вносът на коронавируса е неминуем, ограничете контактите

  Социалното дистанциране е единствената ефективна мярка срещу коронавируса. Това заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на заседание на Областния кризисен щаб за вземане на мерки за ограничаване и борба с коронавируса, свикано от областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

  Във връзка с ограничаване на заразата и течащата втора вълна на грипа, специалистът препоръча да се ограничат до минимум предстоящите масови мероприятия, включително официални празненства, както на закрито, така и на открито. "Колкото повече хората стоят вкъщи, толкова е по-добре. Това няма да е безкрайно дълго, а ще е за месец-месец и половина", заяви д-р Кунчев. Той беше категоричен, че засега няма болни от коронавирус в България, но е въпрос на време.

  Д-р Кунчев беше в Хасковско днес, за да добие представа за работата в една от рисковите точки на стараната, тъй като в областта се намира една от големите входни врати на България, а именно граничният пункт "Капитан Андреево". Специалистът поясни, че трябва да има пълно покритие на всички, които влизат в държавата, но от друга страна организацията трябва да не затруднява трафика. "Това, което виждам е чудесно", заяви специалистът и благодари на всички, участвали в организацията на пункта, на който служители на РЗИ и други институции дават 24-часови дежурства. Той подчерта обаче, че вносът на вируса е неминуем и вероятно ще отпадне необходимостта от засиления граничен контрол и то много скоро, защото при една активна циркулация в страната няма особено смисъл да се пазят границите.

  Д-р Кунчев обаче не можа прогнозира колко хора ще бъдат засегнати. Заяви, че най-уязвими са възрастните хора - над 60 години и особено тези над 80 г., а още повече взърастните хора със съпътстващи заболявания.

  Той посочи, че в момента има около 800 инфекциозни легла, които могат да се удвоят в рамките на ден-два. "Не е проблемът в сградите и в леглата. Проблемът е в персонала, който ще ги обслужва", заяви специалистът и призова да се обърне внимание на това, обръщайки се към представителите на институции.

  На заседанието присъства и д-р Снежана Иванова. Тя призова общопрактикуващите лекари да си актуализират телефонните номера на пациентите, тъй като те са необходими за контакти.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (17)

  • 1
   12
   12345
   23 -3
   18:44, 2 мар 2020
   Вируса е като всички останали!!!!Болните с усложнения след коронавирус са едва 5% като се има предвид че от други вируси процента е по-голям няма място за притеснение!!!!Някой иска да настане хаос тази масова психоза е угодна на някого!!!!Пийте домашна ракия и няма да пипнете вирус!!!!Наздраве!!!
   • Co
    covid
    7 -6
    19:14, 2 мар 2020
    Разкажи за конспирацията, сигурно любимите ви рептили и илюминати са пуснали вируса.
   • Да
    Да ама не.
    11 -4
    19:45, 2 мар 2020
    Тая мантра че вируса е банален, и едва ли не безопасен я повтарят всички власт имащи, и целта е една. Да не се допусне паника. До колко този вирус е като всички останали говорят цифрите. В Италия до момента има заразени грубо около две хиляди човека. Починалите са 34, и това не е окончателната бройка защото от тия две хиляди заразени сто и четирсет са в реанимация, тоест с единия крак са отвъд този свят. Колко ще е окончателната бройка на починалите никой не може да каже, но дори да останат трийсет и четири от две хиляди заразени процента на смъртност е доста по-висока от тази при обикновения грип. Ако при обикновения грип смъртността беше като при този с короната помислете си колко трябваше да са починалите при положение че от грип годишно преболедуват десетки хиляди българи.
   • 12
    12345
    7 -5
    20:17, 2 мар 2020
    34 починали на 2000 болни е 1,7% те дават смъртност 5% или 100 човека на 2000 разболели се!!!Матюематика друже не голи разсъждения!!!
   • Ам
    Американски КурКосмат
    4 -3
    21:41, 2 мар 2020
    В Италия смъртността е 5%
    и то предимно пенсионери .....
    ... Народа обвини Италианските власти че избиват съзнателно възрастни хора :))
   • Да
    Да бе да.
    4 -1
    08:15, 3 мар 2020
    Приятелю математик. 34 починали на 2000 заболели не прави смъртност от 1.7 процента макар че на пръв поглед е така. Знаеш ли защо? Защото не знаеш от тия 2000 дето са болни колко още ще си отидат. Както написах имаш 140 човека в реанимация. От тях може половината да предадат Богу дух. Тогава какъв ще стане процента? Процента смъртност се изчислява след като всички болни оздравеят, или ...., и той ще е доста над 1.7.
  • 2
   Ша
   Шашмата Митю
   9 -6
   19:14, 2 мар 2020
   Стига сте панирали хората ве!!!Нямате си друга работа,да е.а и серсемите ви да е.а.
  • 3
   Ма
   мастикаджия
   11 -3
   21:11, 2 мар 2020
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
   • Sc
    sci-fi
    6 -2
    00:51, 3 мар 2020
    Това е биоробот - I поколение.
   • По
    Порчо
    6 -1
    08:10, 3 мар 2020
    Ако е био-робот, защо не му инсталират достатъчно РАМ?
  • 4
   Ма
   мастикаджия
   6 -5
   21:13, 2 мар 2020
   Ако не знаете какво значи сейменско меше,питайте др. Кунчев.
  • 5
   Затова я сложиха Управителка на Хасковските Хайвани :))
   • Ба
    баничар
    2 -4
    10:19, 3 мар 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 6
   Ви
   Вижте
   9 -3
   21:47, 2 мар 2020
   В интернет как китайците дезинфекцират улиците с огромни машини и пак говорете ,че е нещо нормално като грип. Сигурно ония жълтите си разиграват цирк според вас. Ей така щото няма какво да правят
  • 7
   11
   11111
   2 0
   23:12, 2 мар 2020
   вносът на вируса.... точно казано ... да попитаме канадците за това...
  • 8
   Ма
   майтапи
   7 -1
   07:10, 3 мар 2020
   Ще ми бъде много интересно да разбера дали изобщо ще регистрират случай с коронавирус в България.Представяте ли си да не регистрираме нито един.Дайте да видим какво ще означава това: Границите са отворени, имаме хора в северна Италия колкото си искаш, колко хващат заразени на границата - няма заразени.Е възможно ли е да сме някакъв оазис и тука без да се пазим никаква зараза да не влиза.Не е възможно.Това само значи че нещо не правим както трябва.Или вируса отдавна е тук обаче те не са разбрали, или не вземат или не тестват пробите както трябва.Иначе ги снимаха във всякакви костюми.Обаче ние в тая държава си знаем че всичко е бутафория.И сега какво правим ако продължава да няма нито един случа.
  • 9
   Sl
   Slav40
   0 -3
   15:21, 3 мар 2020
   Защо винаги толкова намусена тази областна?...

  Хороскоп за 08.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
  08 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
  08 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
  08 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
  08 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
  08 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
  08 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
  08 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
  08 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
  08 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
  08 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
  08 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
  08 май 2021
  Последни новини