Как да подсилим имунната си система

Точно сега нуждата ни от здрава имунна система е още по-голяма. Затова трябва да предприемем необходимите стъпки, за да подсилим защитните сили на организма, за да пазим вирусите далеч от нас. Ето и кои са те.

Сън и пак сън

Достатъчното (нито прекалено малко, нито прекалено много) сън е от съществено значение за правилното функциониране на организма. А в това се включва и борбата с вирусите.

Затова е важно да си набавяме онези между шест и осем часа, в които тялото да се възстанови, за да посрещнем новите предизвикателства (като бацилите в метрото).

Важно е и когато ни се доспи, да даваме на тялото си това, от което има нужда. Ако насила стоим будни, докато очите ни се затварят, това е стрес, който също понижава защитните сили.

Секс

Да, той въобще не е само за удоволствие и създаване на поколение. Редовният полов живот повишава защитните сили на организма. И без това есента и зимата е най-добре да прекарваме вечерите под завивките, можем да съчетаем полезното с приятното.

Упражнения

Дори кратка серия за раздвижване сутрин и вечер моментално повдига тонуса, а и имунитета ни. Неслучайно казват, че спортът е здраве. Важно е обаче да не се насилваме и да не прекаляваме с упражненията, за да не стресираме организма.

Без вредни навици

Пушенето и консумацията на алкохол принципно не са препоръчителни. Но надали се замисляме и за още един негативен ефект от тях - намаляват защитните ни сили. Цигарите увеличат и риска да развием бронхит или бронхопневмония. Затова, въздържание му е майката.

Пробиотици

 

Може да ни звучат непотребни, но тези хранителни добавки са способни да се преборят с бактерии в стомаха, които нарушават чревната флора и предизвикват стомашни неразположения. А те чест са част от симптоматиката на гриповете.

Слънце

При всяка удобна възможност, трябва да си крадем по 10-15 минути на пряка слънчева светлина. За съжаление, по нашите географски ширини през зимата е трудно да си набавим необходимото количество витамин D само от слънцето, затова е добре да го приемаме и като хранителна добавка.

Храна

Разбира се, много плодове и зеленчуци. Също така и ядки и семена. Здравословното и балансирано хранене, което ни осигурява широк кръг от вещества, е в основата на добрия имунитет.

Храните, богати на антиоксиданти, като лука и чесъна, са от съществено значение за защитните сили на организма. В тази група попадат и морковите, тиквата и патладжанът - поне един от тези зеленчуци трябва да ядем всеки ден.

Яйцата също ни помагат да поддържаме добър имунитет, защото съдържат над 20 витамина и минерала, богати са на протеини и полезни мазнини. Съдържат и мощния антиоксидант селен, като едно яйце дава 1/4 от необходимата дневна доза от него, пише Daily Mail.

Билки и добавки

Ехинацея, клеева тинктура, бъз, котешки нокът, женшен, джинджифил - природата ни дава огромно разнообразие от растения, които да отговорят на всичките ни нужди. А куркумата има силно противовъзпалително действие, което определено не е за подценяване.

Важни за имунитета са бета-каротенът, цинкът, витамините C, Е, А и B6. 

Без стрес

Когато живеем под напрежение и нервите ни постоянно са опънати, с тялото ни се произвеждат хормони като кортизол, които подтискат имунната система.

За препоръчване са всички занимания, които ни карат да се отпуснем и да забравим за напрегнатия ден - слушане на музика, четене на книга или медитация. Разходките сред природата също помагат.

На топло

Тук въпросът е много спорен. Дали студът понижава имунитета и ако ни е хладно, ще хванем по-лесно някой вирус? Според изследвания по темата, цитирани от Харвард, няма установена зависимост между чувството за студ и възможността да се разболеем. 

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини