България в извънредно положение за месец (обновена)

С 201 гласа от 201 присъстващи Народното събрание прие обявяването на извънредно положение.

Народното събрание гласува предложението на правителството за въвеждане на извънредно положение в България за ограничаване разпространението на коронавируса.

Бойко Борисов благодари на медиците, които са на първа линия.

Той очерта проблема със затворените граници за транспорта и доставките и загубите за икономикарта на ЕС и България в създалата се безпрецедентна ситуация. Премиерът посочи примери с европейски държави, които от вчера вземат решение да затварят учебни заведения и границите си.

Извънредното положение за един месец ни е нужно, за да спре разпространението на коронавируса. Борисов посочи недобросъвестни хора, поставени под карантина, които отиват да се веселят и това води до заразяване на стотици. Има хора, които карат инфекцията на крак и по това време я разнасят.

Не трябва да се парализира стопанският живот, гишетата на институциите трябва да работят, защото иначе няма да се възстановим след като епидемията мине. Това подчерта Борисов, като прикани да се ползват онлайн услугите.

Нинова благодари, че правителството е приело предложението на опозицията извънредното положение да продължи един месец. Тя призова частните болници да не стоят настрана в борбата с коронавируса. Нинова посочи, че ще трябва законодателите да приемат налагащите се законови средства в подготовка за назряващата икономическа криза.

ДПС ще подкрепи решението за извънредно положение и всички необходими мерки, както и тяхното реализиране. Карадайъ подчерта, че те имат гаранционен характер и трябва да преминават при спазване конституционните права на гражданите. Трябва да е ясно, че Народното събрание остава действащо и не делегира законодателна власт на правителството.

Въвеждането на извънредно положение бе подкрепено и от останалите парламентарни групи.

Валери Симеонов посочи, че на първо място е здравето на българския народ, сега трябва да се ограничи скоростта с която се разпространява коронавирусът. Той призова българските граждани да не се поддават на паника и да се спазват разуните мерки, които трябва да се приемат.

Таскова обяви, че Воля подкрепя обявяването на извънредно положение. Тя подчерта, че няма пандемията цвят, всички сме изправени пред кризата. 

Единението, съгласието и общите действия за най-важното, подчерта Шопов, за да съхраним живота и здравето на българския народ. С оптимизъм - българският народ се е справил и оцелял през петвековното турско робство, ще се справим и този път.

Поставени сме пред криза, което ще има различни последици, каза Дариткова, която огласи пълното одобрение на парламентарната група на ГЕРБ за предлаганото извънредно положение. Тя призова за единодушана подкрепа на предложението.

След това предложението бе предложено за гласуване.

Бойко Борисов предложи създаването на щаб от предствители на парламентарните групи, който да следи разпределението и състоянието на парите и актуализира предложенията към комисиите (което не отменя работата на националния щаб и комисиите в правителството).

Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Ко
    корона кючек
    13 -3
    12:14, 13 мар 2020
    Започват панаирите.
    • Br
      brusli
      17 0
      13:11, 13 мар 2020
      За махлата важи ли тая работа?
  • 2
    Ст
    Станимир Ямурлушев
    8 -3
    12:30, 13 мар 2020
    Замината, падна коня в реката...
  • 3
    Фф
    ффф
    9 -1
    12:40, 13 мар 2020
    А големите магазини?
    • Хх
      ххх
      7 -1
      13:54, 13 мар 2020
      А малките?
  • 4
    Пе
    Петев
    26 -2
    14:08, 13 мар 2020
    Голяма работа,че няма да ходите на бар и да се кълчите там. Тъкмо ще вземи да си изчистите къщите,че са кочини.... ай де стига вече реване. Има вирус и ще спазвате указанията на властите.
    • Хм
      Хм
      4 -1
      14:38, 13 мар 2020
      Ти доктор Петев,зъболекаря ли си?
      Като има коронавирус и зъбите ли не ги болят ?
  • 5
    Аз
    Азъ
    12 -2
    14:34, 13 мар 2020
    Няма малки,няма големи !
    Питайте старите хора какво е било по време на чумата.
    И се стягайте за идващата зима защото идва ГЛАД.
    Кой ще обере зарзавата на Европа за да ви го докарат до пазара? Колко време ще е чумаво - Бог знае !
    Вместо рев ходете да си изорете селските дворове и ги засейте !!!
  • 6
    Гр
    Гражданин
    4 0
    16:17, 13 мар 2020
    Къде се покри кмета?
    • Wc
      Wc
      1 0
      17:11, 13 мар 2020
      В тоалетната е.
Последни новини