Здравният министър актуализира своята заповед за въвеждането на противоепидемични мерки в страната

Във връзка с последните препоръки на Националния оперативен щаб здравният министър направи промени в текстовете на своята заповед, с която се въвеждат следните противоепидемични мерки на територията на Р България до 29.03.2020 г.: 

1. Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. 

2. Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.

3. Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини.

4. Преустановяват се всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици, извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

5. Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес-зали и други).

6. Всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа за служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

7. Преустановяват се плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

8. Отменят се т. I, т. 5-11 и т. II от Заповед № РД-01-122 от 11.03.2020 г. на министъра на здравеопазването.

Заповедта е съобщена на всички регионални здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към изпълнение на съответните мерки.

Регионалните здравни инспекции трябва да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на ОДМВР и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки, както и съответните регионални управления на образованието за създаване на необходимата организация.

Срокът и обхватът на мерките могат да бъде променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.

Заповедта на министър Ананиев може да намерите тук.

Източник: mh.government.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

  • 1
    Не
    нещо важно
    12 -4
    23:09, 13 мар 2020
    Никой не Казва Кой ще плаща на безработните и по колко ?
    • Не
      нещо важно (ОБНОВЕНА)
      3 -1
      03:27, 14 мар 2020
      Бай Дончо перуката ни даде :
      - 2 седмици платени болнични ако трябва да се изолираме ,
      - 2 месеца платени болнични ако се разболеем ,
      - безплатната храна за бедните ученици ще се носи по домовете с училищните автобуси
      (10.5 милиона деца )
      ...
      Обаче и той подобно на Боци Маймуната не каза ,
      Ако не си болен и си в къщи , кой ще ти плаща сметките ?
      ....
      Кризата навсякъде ще стане точно социална , освен и здравна
    • До
      до безработния
      3 -4
      09:14, 14 мар 2020
      Хвани се на работа, мързеливецо.
  • 2
    Бе
    бей бостан
    5 -3
    23:18, 13 мар 2020
    Отиват и се регистрират на борсата, ако не я затворят, или не предадат богу дух скоропостижно!
  • 3
    Не
    нещо важно
    6 0
    23:31, 13 мар 2020
    Аз питам за тия които са на трудов договор - ще ги уволняват ли или не :))
  • 4
    Ма
    мастикаджия
    9 -1
    07:29, 14 мар 2020
    Българи ,не разбрахте ли ,че ни управляват идиоти!Комунистическа шайка.
  • 5
    За
    за
    5 -3
    08:21, 14 мар 2020
    Защо след, като има заповед на кмета закуските срещу РЗИ и на центъра работят?
    • И
      И
      3 -1
      09:19, 14 мар 2020
      И будка до общината работи
  • 6
    Да
    Дали
    4 0
    10:26, 14 мар 2020
    А мобилните оперори ще работят ли, понеже и там има струпване на хора?
  • 7
    Сл
    Слав
    4 0
    10:28, 14 мар 2020
    Ходят да лъжат народа,ето сутринта ни викат на работа пък уж епидемия.Снощи едно тази сутрин друго
  • 8
    Гр
    Гражданин
    4 -1
    13:03, 14 мар 2020
    Днес 14. 03 защо работят магазини за чехли и обувки в кв. Орфей в Хасково и други в комплекс Веспрем откъм блок 17. Нали забраната е за всички и трябва да се спазва.
  • 9
    Чл. 355 от действащия до днес Наказателен кодекс:
    (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който наруши наредба, издадена против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, се наказва с пробация или с глоба от сто до триста лева.
    (2) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Ако деянието е извършено по време на епидемия, свързана със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация.
    -----
    За какво е извънредното положение? За да вдигнат лишаването от свобода до 5 години? Защото хората са съгласни да лежат година в затвора, само и само да избягат от карантина?
    Изменението на НК и засиленото наказание нямат връзка с превенцията на заразяванията с коронавирус. Водят единствено до засилване на репресията и намаляване на откриваемостта на заразени с COVID-19, които ще започнат да се крият от страх.
  • 10
    Ше
    шефето
    2 -1
    16:17, 14 мар 2020
    Големите магазини в Х ги знаят всички незабавно да се затворят иначе много лошо нали това гласуваха и приеха а какво става ебати нещасниците
Последни новини