Децата карат леко Covid-19, но са носители на коронавируса дълго

Децата, заразени с коронавирус, обикновено показват само леки симптоми на Covid-19. В същото време те сa скрити носители на инфекцията, дори и да нямат симптоми на болестта. Това съобщават китайски учени в прессъобщение на MedicalXpress.

Специалистите анализираха данни за 745 деца на възраст от два месеца до 15 години, които са имали близък контакт с пациенти с коронавирус или са членове на семейства, в които са регистрирани случаи на инфекция. От тях 10 деца (1,3 процента) са диагностицирани с коронавирус, като нито едно не е показало тежки симптоми. Седем са имали висока температура, но не повече от 39 градуса Целзий.

В някои случаи децата са имали болки в гърлото, кашлица и запушен нос, но не и мускулни болки и главоболие, от които страдат възрастните пациенти. Рентгенографията на гърдите не е показала признаци на пневмония при никое от децата.

Децата обаче могат да заразявят другите през по-дълъг период от време, отколкото се смяташе досега. Въпреки че назалните намазки и пробите от фаринкса показват отрицателен резултат за коронавирус, той е открит в изпражненията на децата дори 13 дни след изписването от болницата.

Новото проучване установява, че "може да има смисъл да се затворят училищата, тъй като не е ясно дали децата могат да го предадат на други хора в общността", казва д-р Робърт Глатер, лекар по спешна медицина в болница Lenox Hill в Ню Йорк.

По последни данни от 8:30 на 17 март, броят на смъртните случаи от коронавирус достига 7 154, общият брой на случаите на инфекция е 182 407, от които 79 433 души са оздравели.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Аа
    ааа
    0 -1
    10:31, 17 мар 2020
    слушайте биби. боко му се обади и оня каза няма проблем. да ходят на училище. само не могада разбера биби ли е премиер или оня с голямата кратуна
Последни новини