10 °C

Д-р Елена Иванова: повече от седмица се бави информацията, кой трябва да е под карантина, нямаме лични предпазни средства

Общинският съветник д-р Елена Иванова Тодорова информира по време на провелото се днес, 26 март заседание на ОбС - Димитровград, кмета и общинските съветници, че има голямо забавяне на информацията от страна на РЗИ - Хасково за лицата, които трябва да бъдат под карантина в общината.

Д-р Иванова, която е личен лекар сподели, че тя има случаи на лица, влезли в страната на 4 март, които пребивават на територията на Димитровград, a тя получава информация за тях, че трябва да бъдат поставени под карантина, на 12 март. Личните лекари получават списък с лицата за карантина от РЗИ, като списък с ЕГН-та, които трябва да установят, но той явно не е актуален и информацията се бави много. Д-р Иванова сподели, че нейни пациенти се прибират от чужбина и се обаждат, че са под карантина, но те не присъстват в списъците, разпратени от РЗИ. Някъде се къса нишката, заяви докторът.

Вчера тя е разговаряла с РЗИ и от там са я иформирали, че на влизащите в страната вече се дава нов вид декларация, с която гражданинът, влизащ в страната, се задължавал сам да се обади на личния си лекар и да го информира, че е под карантира. Това задължение, което декларира влизащият в страната, прехвърля отговорността да информира медиците сам, но дали това ще се спазва, зависи от самосъзнанието и гражданската отговорност на всеки, завръщащ се гражданин на територията на страната.

По нареждане на националния щаб, всички лица, влизащи в страната, вече трябва да бъдат поставяни под карантина, без значение от коя държава пристигат.

Докторът изрази и друга позиция от нейно и от името на други свои колеги: "Както знаете, ние сме на първата линия на болестта, на втора линия са колегите от спешна помощ и след това са лекарите и персоналът на болниците. Пациентът, за да попадне в болница, се обръща първо към нас, личните лекари, а ние не сме получили никакви лични предпазни средства, всеки се спасява единично, чрез връзки, да се сдобие с минимални количества само маски." Въпросът, който повдигна тя, бе към кризистния щаб в общината, дали ще окаже съдействие, дори и възмезно да се сдобият с маски, защитни очила и защитно облекло и възможност за закупуване на дезинфектанти.

Кметът Иво Димов отговори, че Общината не разполага със сертифицирани предпазни средства - маските, които получават и чрез дарения не са такива, и все още не можело да се намерят такива. Кметът зави, че проблем с дезинфектантите няма - има достатъчно фирми, които разполагат с дезинфектиращи разтвори и всеки може да се снабди с тях, това не е проблем.

Стефан Димитров реагира остро на думите на кмета Иво Димов и заяви, че трябва да се направи организация от страна на Общината да се предоставят предпазни средства и дезинфектанти за сметка на общината. "От това зависи животът на хората, Общината може да се бръкне за 50 - 100 хиляди лева и да се погрижи за тези хора, които се грижат за нас. Вие ми обяснявате, че те трябва да се бръкнат от личния си джоб, това е безотговорно поведение" заяви Димитров.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Дд
  ДД
  1 0
  11:44, 27 мар 2020
  Абе нали бяхме подготвени!

Хороскоп за 06.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Умеете правилно да преценявате хората и това ви помага да намирате верния път към тях. Доверието, с което се отнасяте към малко познат човек няма да ви разочарова. Проявете разбиране към проблемите на близък човек и му помогнете да се справи с тях. Щастието ще ви се усмихне и ще изживеете един вълшебен миг.
06 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Смирено и с компромиси от своя страна ще се стремите да изгладете отношенията с близките си. Ще имате удовлетворяващи ви и споделени мигове в компанията на семейството си и това ще направи деня ви пълноценен. Доволни ще бъдете от себе си, заради разума и волята, които сте проявили.
06 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажирани сте с помощ за другите и ще им посветите голяма част от времето си. Добре е да помислите и за себе си. Има неща, които трябва да свършите и то скоро. Бъдете предпазливи в общуването си с хора, които са чувствителни към темите, които ви вълнуват. Предстоят ви новости и благоприятно развитие на професионален проблем.
06 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не се спирате пред нищо, за да са постигнете нещо ново, което отдавна е вашата единствена цел. Това е добре, но ако наистина си струват всичките усилия, които полагате. Имате и редица по-малки цели, които също чакат своята реализация, затова не ги пренебрегвайте. В интимен план ви очаква нещо, което ще промени ежедневието ви в положителна насока.
06 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте добре още от сутринта работата си, за да съумеете да се справите с всичко. Имате всички шансове да осъществите плановете си, трябва да изчакате само сгоден случай да започнете да действате. С вашия нюх няма да е трудно.
06 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Преодоляване на препятствия от различен характер ще ви държат будни и в активна позиция днес. Не унивайте, с постоянство и малко късмет ще постигнете целите си. Ще получите съдействие от човек, който е доказал доброто си отношение към вас. Не бъдете прекалено мнителни.
06 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
06 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви носи промени и те ще решат в известна степен развитието на проблем, който ви интересува. Ще се изпълнят очакванията ви и това ще ви гарантира бъдещ просперитет. Помогнете на приятел, заплашен е от опасността да попадне под чуждо влияние, което силно ще му навреди. В личните си взаимоотношения търсете разбирателство с близките си, не се конфронтирайте с тях.
06 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Споделените проблеми по-бързо се решават, особено, когато имате до себе си хора, които ви обичат. Ще се почувствате защитени и това ще върне блясъка в очите ви. Получената подкрепа ще ви помогне да станете по-уверени и да не се тревожите излишно за бъдещето си.
06 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не проявявайте самоинициатива, вслушвайте се в желанията и мнението на хората около себе си. Това ще ви сближи и повиши настроението. Щастливи моменти ще имате с любимия ви човек, но само, ако му позволите да бъде искрен с вас, което значи да го предразположите към интимност и откровеност.
06 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Този ден ще бъде свързан с хубави емоции и положително развитие на връзки. В деловата сфера са възможни разногласия с партньори, касаещи минали събития. Ако проявите повече толерантност ще останете удовлетворени. Отворени сте към новостите и скоро ще ви се отдаде възможност да се заемете с нещо вълнуващо.
06 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Положителните ви мисли и добрата енергия, която излъчвате ще създава спокойствие и добро настроение на обкръжението ви. Служебните въпроси ще решавате в движение, предвид натовареността ви, но въпреки това ще се справите. Важна среща ще ви подтикне към повече активност в подготовката си за нея.
06 апр 2020
Последни новини