Няма голям наплив за регистрация на безработни в Димитровград, приемат документи и дистанционно

Изображение 1 от 3

  В периода 16 - 20 март в бюрото по труда в Димитровград са се регистрирали 79 безработни търсещи работа лица, като в това число влизат и хората, които са се завърнали от чужбина, на които е изтекъл периода на карантина. През същия период работа на първичния пазар са започнали 30 безработни лица. Това показват предварителните данни на Дирекция Бюро по труда - Димитровград. За посочения период в бюрото по труда са обявени общо 4 свободни работни места.

  От местното Бюро по труда информираха, че няма увеличение на хора, които се регистрирали като безработни през последната седмица.

  От регистрираните безработни в периода 16-20 март тази година най-голям дял са били заети в преработващата промишленост /хранителна, текстилна, дрехи, дърво, хартия и пласмаси/, транспорта и търговията. 

  В сградата на бул. Раковски 13, където се помещават Бюро по труда и отдел приходи в Димитровград, са взети мерки за неразпространение на COVID-19. На партера на сградата хората се допускат по един и там се попълва декларация, че влизащият не е под карантина и не е новопристигащ от чужбина. Медицинско лице мери температурата на влизащите в сградата и се допускат само лица с телесна температура в нормата за здрав човек. На пропусквателния пункт във фоайето бе измерена тепературата и на димитровградски лекар, запътил се към касовия салон на отдел приходи.

  От Бюрото по труда в Димитровград уведомяват, че във връзка с обявеното извънредно положение от 13 март 2020г., и Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, в Дирекции „Бюро по труда“ е въведена следната организация:

  Заявления за регистрация се подават чрез лицензиран пощенски оператор в бюрата по труда или по електронен път по реда на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги (с КЕП или ПИК на НОИ). За целта могат да се използват електронните форми за подаване на заявление, чрез:

  - Официалния сайт на Агенция по заетостта;

  - Чрез новата електронна услуга на АЗ и ДАЕУ;

  - По електронна поща на ел. адрес на ДБТ (само за периода на извънредно положение за лицата, които желаят да ползват посредническите услуги на ДБТ).

  В допълнение, Ви информирам, че съвместно с ДАЕУ са активирани общо 6 електронни административни услуги на Агенцията по заетостта. Същите на този етап са достъпни през Единен портал за достъп до електронни административни услуги на ДА ЕУ, раздел „Социални дейности“/„Безработица и насърчаване на заетостта“.

  Електронните административни услуги включват:

  Приемане на заявки от работодатели за свободни работни места

  Приемане на заявления и регистрация на търсещи работа лица

  Издаване на решения за прекратяване на регистрацията на търсещи работа лица

  Издаване на решения за възстановяване на регистрацията на търсещи работа лица

  Включване в обучение на възрастни

  Издаване на служебна бележка за удостоверяване на регистрация на търсещо работа лице

  Във връзка с чл. 3а, ал.2 т. 2 от КСО, регламентиран в § 5. от Преходните и заключителни разпоредби на ЗМДВИП, в който е посочено, че заявление по реда на чл. 54а, ал. 3 от КСО се подава в НОИ по електронен път с квалифициран електронен подпис /КЕП/ или с персонален идентификационен код /ПИК/, или на хартиен носител в съответната дирекция „Бюро по труда“, като за последното е необходимо:

  В информационната зона на ДБТ е обособено табло/място за информиране на безработните, желаещи да подадат заявление за получаване на парични обезщетения при безработица /ПОБ/ към НОИ. Заявлението и другите формуляри, свързани с получаване на ПОБ могат да се намерят на сайта на НОИ или на място в ДБТ. В зоната са поставени и попълнени примерни образци на формулярите, както и телефон за връзка на клиентите на ДБТ с териториално поделение на НОИ за ползване на консултации от лицето за попълване на заявлението – 038/ 607112.

  Лицата, които са дошли в ДБТ да се регистрират като безработни с цел получаване на ПОБ, още на входа да се информират (чрез съобщение) последователно се препоръчват възможностите:

  - да ползват отложения срок за регистрация в ДБТ и подаване на заявление към НОИ до 14 дни след края на извънредното положение;

  - да подадат по електронен път заявление за регистрация към ДБТ и заявление за обезщетение към НОИ

  - ако нямат КЕП или ПИК на НОИ, да попълнят самостоятелно на хартиен носител заявлението за регистрация в ДБТ и със съдействието на помощните материали от таблото или присъстващ служители на ДБТ - заявлението за ПОБ към НОИ;

  На лицата, които заявят, че имат ПИК на НОИ или КЕП и могат да го ползват в ДБТ, се предлага да подадат заявленията си към АЗ и/или НОИ в е-зоната на ДБТ, при спазване на изискването за наблюдение от служител на процеса на ползване на е-зоната.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Й
   й
   1 0
   19:10, 30 мар 2020
   Нещо не ми е ясно,отишли,да работят в чужбина,щото тука нема работа,я ся търсят тук.
   • ИК
    И кво
    0 0
    08:52, 31 мар 2020
    не ти стана ясно. Тези дето викаха тази държава за нищо не става и заминаха в чужбина да работят, се върнаха за да могат да натоварят хубавата ни здравна система. А са тръгнали да се регистрират оти бая време ще мине докато се върнат там където са били.

  Хороскоп за 03.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
  03 мар 2021
  Последни новини