Няма голям наплив за регистрация на безработни в Димитровград, приемат документи и дистанционно

Изображение 1 от 3

    В периода 16 - 20 март в бюрото по труда в Димитровград са се регистрирали 79 безработни търсещи работа лица, като в това число влизат и хората, които са се завърнали от чужбина, на които е изтекъл периода на карантина. През същия период работа на първичния пазар са започнали 30 безработни лица. Това показват предварителните данни на Дирекция Бюро по труда - Димитровград. За посочения период в бюрото по труда са обявени общо 4 свободни работни места.

    От местното Бюро по труда информираха, че няма увеличение на хора, които се регистрирали като безработни през последната седмица.

    От регистрираните безработни в периода 16-20 март тази година най-голям дял са били заети в преработващата промишленост /хранителна, текстилна, дрехи, дърво, хартия и пласмаси/, транспорта и търговията. 

    В сградата на бул. Раковски 13, където се помещават Бюро по труда и отдел приходи в Димитровград, са взети мерки за неразпространение на COVID-19. На партера на сградата хората се допускат по един и там се попълва декларация, че влизащият не е под карантина и не е новопристигащ от чужбина. Медицинско лице мери температурата на влизащите в сградата и се допускат само лица с телесна температура в нормата за здрав човек. На пропусквателния пункт във фоайето бе измерена тепературата и на димитровградски лекар, запътил се към касовия салон на отдел приходи.

    От Бюрото по труда в Димитровград уведомяват, че във връзка с обявеното извънредно положение от 13 март 2020г., и Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, в Дирекции „Бюро по труда“ е въведена следната организация:

    Заявления за регистрация се подават чрез лицензиран пощенски оператор в бюрата по труда или по електронен път по реда на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги (с КЕП или ПИК на НОИ). За целта могат да се използват електронните форми за подаване на заявление, чрез:

    - Официалния сайт на Агенция по заетостта;

    - Чрез новата електронна услуга на АЗ и ДАЕУ;

    - По електронна поща на ел. адрес на ДБТ (само за периода на извънредно положение за лицата, които желаят да ползват посредническите услуги на ДБТ).

    В допълнение, Ви информирам, че съвместно с ДАЕУ са активирани общо 6 електронни административни услуги на Агенцията по заетостта. Същите на този етап са достъпни през Единен портал за достъп до електронни административни услуги на ДА ЕУ, раздел „Социални дейности“/„Безработица и насърчаване на заетостта“.

    Електронните административни услуги включват:

    Приемане на заявки от работодатели за свободни работни места

    Приемане на заявления и регистрация на търсещи работа лица

    Издаване на решения за прекратяване на регистрацията на търсещи работа лица

    Издаване на решения за възстановяване на регистрацията на търсещи работа лица

    Включване в обучение на възрастни

    Издаване на служебна бележка за удостоверяване на регистрация на търсещо работа лице

    Във връзка с чл. 3а, ал.2 т. 2 от КСО, регламентиран в § 5. от Преходните и заключителни разпоредби на ЗМДВИП, в който е посочено, че заявление по реда на чл. 54а, ал. 3 от КСО се подава в НОИ по електронен път с квалифициран електронен подпис /КЕП/ или с персонален идентификационен код /ПИК/, или на хартиен носител в съответната дирекция „Бюро по труда“, като за последното е необходимо:

    В информационната зона на ДБТ е обособено табло/място за информиране на безработните, желаещи да подадат заявление за получаване на парични обезщетения при безработица /ПОБ/ към НОИ. Заявлението и другите формуляри, свързани с получаване на ПОБ могат да се намерят на сайта на НОИ или на място в ДБТ. В зоната са поставени и попълнени примерни образци на формулярите, както и телефон за връзка на клиентите на ДБТ с териториално поделение на НОИ за ползване на консултации от лицето за попълване на заявлението – 038/ 607112.

    Лицата, които са дошли в ДБТ да се регистрират като безработни с цел получаване на ПОБ, още на входа да се информират (чрез съобщение) последователно се препоръчват възможностите:

    - да ползват отложения срок за регистрация в ДБТ и подаване на заявление към НОИ до 14 дни след края на извънредното положение;

    - да подадат по електронен път заявление за регистрация към ДБТ и заявление за обезщетение към НОИ

    - ако нямат КЕП или ПИК на НОИ, да попълнят самостоятелно на хартиен носител заявлението за регистрация в ДБТ и със съдействието на помощните материали от таблото или присъстващ служители на ДБТ - заявлението за ПОБ към НОИ;

    На лицата, които заявят, че имат ПИК на НОИ или КЕП и могат да го ползват в ДБТ, се предлага да подадат заявленията си към АЗ и/или НОИ в е-зоната на ДБТ, при спазване на изискването за наблюдение от служител на процеса на ползване на е-зоната.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Й
      й
      1 0
      19:10, 30 мар 2020
      Нещо не ми е ясно,отишли,да работят в чужбина,щото тука нема работа,я ся търсят тук.
      • ИК
        И кво
        0 0
        08:52, 31 мар 2020
        не ти стана ясно. Тези дето викаха тази държава за нищо не става и заминаха в чужбина да работят, се върнаха за да могат да натоварят хубавата ни здравна система. А са тръгнали да се регистрират оти бая време ще мине докато се върнат там където са били.
    Последни новини