12 °C

Няма голям наплив за регистрация на безработни в Димитровград, приемат документи и дистанционно

Изображение 1 от 3

  В периода 16 - 20 март в бюрото по труда в Димитровград са се регистрирали 79 безработни търсещи работа лица, като в това число влизат и хората, които са се завърнали от чужбина, на които е изтекъл периода на карантина. През същия период работа на първичния пазар са започнали 30 безработни лица. Това показват предварителните данни на Дирекция Бюро по труда - Димитровград. За посочения период в бюрото по труда са обявени общо 4 свободни работни места.

  От местното Бюро по труда информираха, че няма увеличение на хора, които се регистрирали като безработни през последната седмица.

  От регистрираните безработни в периода 16-20 март тази година най-голям дял са били заети в преработващата промишленост /хранителна, текстилна, дрехи, дърво, хартия и пласмаси/, транспорта и търговията. 

  В сградата на бул. Раковски 13, където се помещават Бюро по труда и отдел приходи в Димитровград, са взети мерки за неразпространение на COVID-19. На партера на сградата хората се допускат по един и там се попълва декларация, че влизащият не е под карантина и не е новопристигащ от чужбина. Медицинско лице мери температурата на влизащите в сградата и се допускат само лица с телесна температура в нормата за здрав човек. На пропусквателния пункт във фоайето бе измерена тепературата и на димитровградски лекар, запътил се към касовия салон на отдел приходи.

  От Бюрото по труда в Димитровград уведомяват, че във връзка с обявеното извънредно положение от 13 март 2020г., и Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, в Дирекции „Бюро по труда“ е въведена следната организация:

  Заявления за регистрация се подават чрез лицензиран пощенски оператор в бюрата по труда или по електронен път по реда на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги (с КЕП или ПИК на НОИ). За целта могат да се използват електронните форми за подаване на заявление, чрез:

  - Официалния сайт на Агенция по заетостта;

  - Чрез новата електронна услуга на АЗ и ДАЕУ;

  - По електронна поща на ел. адрес на ДБТ (само за периода на извънредно положение за лицата, които желаят да ползват посредническите услуги на ДБТ).

  В допълнение, Ви информирам, че съвместно с ДАЕУ са активирани общо 6 електронни административни услуги на Агенцията по заетостта. Същите на този етап са достъпни през Единен портал за достъп до електронни административни услуги на ДА ЕУ, раздел „Социални дейности“/„Безработица и насърчаване на заетостта“.

  Електронните административни услуги включват:

  Приемане на заявки от работодатели за свободни работни места

  Приемане на заявления и регистрация на търсещи работа лица

  Издаване на решения за прекратяване на регистрацията на търсещи работа лица

  Издаване на решения за възстановяване на регистрацията на търсещи работа лица

  Включване в обучение на възрастни

  Издаване на служебна бележка за удостоверяване на регистрация на търсещо работа лице

  Във връзка с чл. 3а, ал.2 т. 2 от КСО, регламентиран в § 5. от Преходните и заключителни разпоредби на ЗМДВИП, в който е посочено, че заявление по реда на чл. 54а, ал. 3 от КСО се подава в НОИ по електронен път с квалифициран електронен подпис /КЕП/ или с персонален идентификационен код /ПИК/, или на хартиен носител в съответната дирекция „Бюро по труда“, като за последното е необходимо:

  В информационната зона на ДБТ е обособено табло/място за информиране на безработните, желаещи да подадат заявление за получаване на парични обезщетения при безработица /ПОБ/ към НОИ. Заявлението и другите формуляри, свързани с получаване на ПОБ могат да се намерят на сайта на НОИ или на място в ДБТ. В зоната са поставени и попълнени примерни образци на формулярите, както и телефон за връзка на клиентите на ДБТ с териториално поделение на НОИ за ползване на консултации от лицето за попълване на заявлението – 038/ 607112.

  Лицата, които са дошли в ДБТ да се регистрират като безработни с цел получаване на ПОБ, още на входа да се информират (чрез съобщение) последователно се препоръчват възможностите:

  - да ползват отложения срок за регистрация в ДБТ и подаване на заявление към НОИ до 14 дни след края на извънредното положение;

  - да подадат по електронен път заявление за регистрация към ДБТ и заявление за обезщетение към НОИ

  - ако нямат КЕП или ПИК на НОИ, да попълнят самостоятелно на хартиен носител заявлението за регистрация в ДБТ и със съдействието на помощните материали от таблото или присъстващ служители на ДБТ - заявлението за ПОБ към НОИ;

  На лицата, които заявят, че имат ПИК на НОИ или КЕП и могат да го ползват в ДБТ, се предлага да подадат заявленията си към АЗ и/или НОИ в е-зоната на ДБТ, при спазване на изискването за наблюдение от служител на процеса на ползване на е-зоната.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Й
   й
   1 0
   19:10, 30 мар 2020
   Нещо не ми е ясно,отишли,да работят в чужбина,щото тука нема работа,я ся търсят тук.
   • ИК
    И кво
    0 0
    08:52, 31 мар 2020
    не ти стана ясно. Тези дето викаха тази държава за нищо не става и заминаха в чужбина да работят, се върнаха за да могат да натоварят хубавата ни здравна система. А са тръгнали да се регистрират оти бая време ще мине докато се върнат там където са били.

  Хороскоп за 30.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще ви се наложи да бъдете нащрек, тъй като работата ви подставя в ситуации, в който трябва да се действа бързо. Добре ще е ако не сте сами в начинанията си, а си осигурите подкрепата на човек, на когото можете да разчитате. Имате късмет в личен план, където успявате да постигнете нещо, към което отдавна се стремите. Не пропускайте шансовете си.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Настроението ви днес е чудесно и са налице всички предпоставки да се радвате на един страхотен ден. Работата ви върви по план, а и вие не давате възможност за погрешни стъпки. Радвате се на ползотворно сътрудничество с близък колега. Обърнете достатъчно внимание на човека до вас , така че да се почувства щастлив.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще браните независимостта си, защитавайки интересите и правото си на личен избор. Не позволявайте чуждото мнение да влияе на настроението ви, работете върху задачите си старателно и отговорно. Това ще се отрази на възнаграждението ви, и колкото сте по-прецизни, толкова по-добре за финансите ви.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Финансови и други интереси ще поставят някои от вас в условия да избирате между повече от една възможност. Няма да сте безразлични и към нечии нужди, очакванията към вас не свършват. Дайте си повече отдих и разнообразие в живота. Не се противете на онези, които с обич ще ви помогнат да се разтоварите от грижите ви.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Можете да си позволите повече разточителство за близките ви, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. На път сте да задълбочите връзката си, но помислете за поведението си, като не изпадате в крайности. Общият ви път изисква компромиси, готови ли сте на тях? Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Независими и открити, ще ви бъде по-лесно да изразите мнение и вземете отношение по спорен въпрос. Ще реализирате намеренията си, още повече, че мотивацията ви е силна. С подкрепа на подходящите хора ще спазите срокове или по-точно ще се включите навреме в интересуващо ви начинание или друго, важно за вас събитие.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Приемете събитията, а ако имате забележки се стремете към промяна, но с конструктивни решения и мирни средства. Изчистете съзнанието си от всякаква агресивна мисъл, проявете доброто у себе си. Така ще повлияете и на други да се развиват в правилната посока. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период, пластовете се разместват.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Разпределете силите си за да ви стигнат за всичко, с което ще се ангажирате днес. Това е гаранция за успешно приключване и на срочните задачи. Роднини ще ви създадат тревога със свой здравословен проблем. Потърсете съвет и помощ от специалисти, не предприемайте самолечение.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Появата в живота ви на една личност ще събуди позабравени чувства. Приятели ще ви помогнат да осъзнаете пропуските с, но и да ги наваксате. Обърнете внимание на храната си. Полезно е да разнообразите менюто. Заложете на плодове и зеленчуци и по-малко на месо и мазнини.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  От днешния ден може да зависи част от бъдещата ви работа. Подхождате със завидно спокойствие към всеки проблем около себе си. Уверени сте, че няма нещо, с което да не можете да се справите. Постарайте се да сдържате емоциите си и да не показвате неодобрението си за неща, които не харесвате. Ще имате възможност за последна дума.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Част от вас са обхванати от колебания относно бъдещата си работа и това заплашва да дисбалансира настоящите ви задължения. Затова се съсредоточете върху момента и не губете време за излишни притеснения. С течение на времето ще успеете да намерите най-подходящия за вас избор. Необвързаните от вас са обсебени от привлекателна и загадъчна личност.
  30 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С нечия подкрепа ще направите правилния избор, доверявайки се на опита и знанията. Не пропускайте да отдадете заслуженото, изразявайки благодарността си по подходящ начин. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си. Запазете доброто си настроение и вечерта, очакват ви приятни емоции.
  30 окт 2020
  Последни новини