27 °C

Няма голям наплив за регистрация на безработни в Димитровград, приемат документи и дистанционно

Изображение 1 от 3

  В периода 16 - 20 март в бюрото по труда в Димитровград са се регистрирали 79 безработни търсещи работа лица, като в това число влизат и хората, които са се завърнали от чужбина, на които е изтекъл периода на карантина. През същия период работа на първичния пазар са започнали 30 безработни лица. Това показват предварителните данни на Дирекция Бюро по труда - Димитровград. За посочения период в бюрото по труда са обявени общо 4 свободни работни места.

  От местното Бюро по труда информираха, че няма увеличение на хора, които се регистрирали като безработни през последната седмица.

  От регистрираните безработни в периода 16-20 март тази година най-голям дял са били заети в преработващата промишленост /хранителна, текстилна, дрехи, дърво, хартия и пласмаси/, транспорта и търговията. 

  В сградата на бул. Раковски 13, където се помещават Бюро по труда и отдел приходи в Димитровград, са взети мерки за неразпространение на COVID-19. На партера на сградата хората се допускат по един и там се попълва декларация, че влизащият не е под карантина и не е новопристигащ от чужбина. Медицинско лице мери температурата на влизащите в сградата и се допускат само лица с телесна температура в нормата за здрав човек. На пропусквателния пункт във фоайето бе измерена тепературата и на димитровградски лекар, запътил се към касовия салон на отдел приходи.

  От Бюрото по труда в Димитровград уведомяват, че във връзка с обявеното извънредно положение от 13 март 2020г., и Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, в Дирекции „Бюро по труда“ е въведена следната организация:

  Заявления за регистрация се подават чрез лицензиран пощенски оператор в бюрата по труда или по електронен път по реда на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги (с КЕП или ПИК на НОИ). За целта могат да се използват електронните форми за подаване на заявление, чрез:

  - Официалния сайт на Агенция по заетостта;

  - Чрез новата електронна услуга на АЗ и ДАЕУ;

  - По електронна поща на ел. адрес на ДБТ (само за периода на извънредно положение за лицата, които желаят да ползват посредническите услуги на ДБТ).

  В допълнение, Ви информирам, че съвместно с ДАЕУ са активирани общо 6 електронни административни услуги на Агенцията по заетостта. Същите на този етап са достъпни през Единен портал за достъп до електронни административни услуги на ДА ЕУ, раздел „Социални дейности“/„Безработица и насърчаване на заетостта“.

  Електронните административни услуги включват:

  Приемане на заявки от работодатели за свободни работни места

  Приемане на заявления и регистрация на търсещи работа лица

  Издаване на решения за прекратяване на регистрацията на търсещи работа лица

  Издаване на решения за възстановяване на регистрацията на търсещи работа лица

  Включване в обучение на възрастни

  Издаване на служебна бележка за удостоверяване на регистрация на търсещо работа лице

  Във връзка с чл. 3а, ал.2 т. 2 от КСО, регламентиран в § 5. от Преходните и заключителни разпоредби на ЗМДВИП, в който е посочено, че заявление по реда на чл. 54а, ал. 3 от КСО се подава в НОИ по електронен път с квалифициран електронен подпис /КЕП/ или с персонален идентификационен код /ПИК/, или на хартиен носител в съответната дирекция „Бюро по труда“, като за последното е необходимо:

  В информационната зона на ДБТ е обособено табло/място за информиране на безработните, желаещи да подадат заявление за получаване на парични обезщетения при безработица /ПОБ/ към НОИ. Заявлението и другите формуляри, свързани с получаване на ПОБ могат да се намерят на сайта на НОИ или на място в ДБТ. В зоната са поставени и попълнени примерни образци на формулярите, както и телефон за връзка на клиентите на ДБТ с териториално поделение на НОИ за ползване на консултации от лицето за попълване на заявлението – 038/ 607112.

  Лицата, които са дошли в ДБТ да се регистрират като безработни с цел получаване на ПОБ, още на входа да се информират (чрез съобщение) последователно се препоръчват възможностите:

  - да ползват отложения срок за регистрация в ДБТ и подаване на заявление към НОИ до 14 дни след края на извънредното положение;

  - да подадат по електронен път заявление за регистрация към ДБТ и заявление за обезщетение към НОИ

  - ако нямат КЕП или ПИК на НОИ, да попълнят самостоятелно на хартиен носител заявлението за регистрация в ДБТ и със съдействието на помощните материали от таблото или присъстващ служители на ДБТ - заявлението за ПОБ към НОИ;

  На лицата, които заявят, че имат ПИК на НОИ или КЕП и могат да го ползват в ДБТ, се предлага да подадат заявленията си към АЗ и/или НОИ в е-зоната на ДБТ, при спазване на изискването за наблюдение от служител на процеса на ползване на е-зоната.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Й
   й
   1 0
   19:10, 30 мар 2020
   Нещо не ми е ясно,отишли,да работят в чужбина,щото тука нема работа,я ся търсят тук.
   • ИК
    И кво
    0 0
    08:52, 31 мар 2020
    не ти стана ясно. Тези дето викаха тази държава за нищо не става и заминаха в чужбина да работят, се върнаха за да могат да натоварят хубавата ни здравна система. А са тръгнали да се регистрират оти бая време ще мине докато се върнат там където са били.

  Хороскоп за 04.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате енергията да направите всичко, което пожелаете сега. Това си личи от далече, но не пренебрегвайте желанията на близките си. Бъдете по-толерантни към тях, дори и да се двоумите, опитайте. Ще подобрите отношенията си, щом точно и ясно изразявате мислите и намеренията си.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Творческите ви сили са в подем. Имате интересни идеи, които не трябва да оставяте без по-нататъшно развитие. В личен план около вас назряват вълнуващи събития, които ще се отразят благоприятно на атмосферата в семейството ви. Оградени сте с вниманието на хората, които обичате и това ви прави бодри и енергични.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате основания да бъдете доволни от себе си. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно за да не ви изнервят излишно. По-често ще се радвате на добри поводи, благодарение на старанието си. Тази тенденция ще се задълбочи, правейки делата ви перспективни.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще постигнете изпълнението на свое желание, стига то да е в полза на вас самите. В последно време пилеете много сили и средства в угода на другите, като забравяте за собствените си нужди. Постоянството ви в една връзка ще обърне нещата във ваша полза. Идеите ви ще се популяризират, защото са добри и имат отношение към добруването на повече хора.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  В отлична форма сте и успявате да се справите в необходимите срокове. Ваш близък ще ви изненада със свое решение, но по-добре ще е да обмислите реакцията си, за да не го засегнете. В личен план сте късметлии. Оказва се, че притесненията ви са били напълно неоснователни.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Увереността в собствените ви действия може да ви изиграе лоша шега днес. Не се дистанцирайте от околните, с нищо не ги превъзхождате, освен с високото си самочувствие. Във ваша полза е да се приземите по-скоро. Семейството ви очаква повече внимание, предвид предстоящо семейно мероприятие.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Семейна хармония сред приятна атмосфера ще цари в дома ви днес. Настроени сте добронамерено към всички и това до голяма степен ще запази семейния уют. Ще прекарате приятно, ако поканите приятели на обяд или вечеря и ги изненадате със свой специалитет.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Предстои ви плодотворен период в личен план. Без трудности ще реализирате стремежите си и денят ще изобилства от радостни поводи. Професионалните ви ангажименти ви отнемат много време и може би умората ще ви досажда.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Заемайки се с неотложните си задачи, ще си осигурите време и за дома. Подготовката за предстоящо пътуване е в ход, но някои вече пътуват. За други от вас денят се свързва с нова интимна връзка или делово съдружие. Разумно изразходвайте енергията си, не се претоварвайте с нищо.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не създавайте излишно напрежение с притесненията си, част от които ще се окажат по-маловажни, отколкото ги мислите. Истина е, че многото задължения ви уморяват и това се отразява на психическото ви и физическо здраве. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Особено важно за вас е да се осланяте на разума си, а не на чувствата. Ако успеете да овладеете емоциите си, само ще спечелите. Пречки от различен характер ще ви стимулират да потърсите и други възможности за реализация. Добре ще е да помислите за промяна на хранителния си режим и да наблегнете на повече движение.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Избягвайте натоварващите съзнанието дейности, а се заемете с нещо приятно и релаксиращо. Любимият човек ще ви обгражда с внимание и обич. Споделете деня си с него и се наслаждавайте на онова, което имате. Духовното ви израстване е очевидно и заслугата за това е изцяло ваша. Давайте повече и не мислете, че нямате. Ще имате.
  04 юли 2020
  Последни новини