Изненада: неандерталците обичали морски дарове и били отлични рибари

Неандерталците  са били далеч по-големи любители на морските дарове, отколкото се смяташе първоначално, сочи новопроведено изследване върху неандерталски общности в Португалия от времето на последния ледников период.

Мекотелите, ракообразните, рибата, птиците и други водни обитатели, като делфините и тюлените съставлявали половината от диетата на древното население на Пиренейския полуостров.

Това ги прави особено находчиви рибари, ловци и събирачи, с поведение наподобяващо съвременния Хомо Сапиенс.

Разкопки в пещерата Фигейра Брава близо до Сетубал, Португалия разкрили наличието на домашни депа за отпадъци от преди около 86 000 – 106 000 години, съставени от кости и черупки на морски организми, което подсказва, че морските животни са били консумирани наред с далеч по-традиционна плячка като елени и кози.

Откритието е значимо, защото мастните киселини в морските обитатели, сред които и Omega-3, вероятно са ускорили развитието на мозъка на неандерталците. Подобни хранителни навици може би са допринесли за появата на „когнитивна и поведенческа съвременност“ у древните хора, твърдят учените.

Голямото количество останки от морски организми, открити в близост до селището покрай брега, подсказват че неандерталците са използвали кошници и торби с цел риболов.

Уменията за набавяне на храна от морета и реки доскоро се смятаха за предимно човешка черта, затова откритието, че неандерталците също са ги притежавали е значимо.

Досега имаше само пестеливи доказателства, че неандерталците са включвали и морски дарове в диетата си.

Експертите знаят повече за диетите на съвременните хора живели в Южна Африка по същото време, а новопроведеното изследвани сочи, че съставът на тяхната диета не е по-различен от този на неандерталците живели покрай бреговете на Португалия.

Като се има предвид, че консумацията на морски дарове и използването на морските ресурси биха могли да изиграят важна роля в развитието на ранните общества, определянето на точния момент в който това се е случило, е интригуващо предизвикателство за антрополозите.

Учените смятат, че следи от други подобни общности може да са били отмити от покачващото се морско равнище в края на последния ледников период.

Но дори и така изследването хвърля светлина върху начина на живот и поведението на неандерталците и подсказва, че поне вкусът им към морските дарове не е бил  по-различен от този на ранните ни предци.

Източник: sciencealert.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини