Допълнителни дни за изплащане на пенсии, дават възможност за получаване на пенсия на адрес или чрез роднина

Изплащането на пенсиите за месец април 2020 г. от Националния осигурителен институт (НОИ) ще започне на 7 април (вторник) и ще приключи на 23 април (четвъртък) информират от НОИ.

Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, предварително обявен във всяка една от тях. Графикът обхваща периода до 16 април, допълнително между 21 и 23 април включително ще бъдат изплащани пенсиите на пенсионерите, които не са успели да получат пенсиите си преди Великден.

Във връзка с обявеното извънредно положение в пощенските станции ще бъде създадена организация за приоритетно обслужване на клиенти над 60 години от началото на работното време до 12:00 часа. За да се избегне струпването на хора, е препоръчително останалите клиенти под тази възраст да посещават клоновете на „Български пощи“ ЕАД извън този времеви диапазон.

С цел опазване на тяхното здраве и това на служителите клиентите трябва:

- да спазват изготвените графици за изплащане на пенсиите;
- да спазват наложения ред при влизането в салоните на пощенските станции;
- да стоят на безопасно разстояние един от друг;
- да носят лични предпазни средства.

В случай че клиент е възпрепятстван да посети пощенската станция за получаване на пенсията си, за периода на въведеното извънредно положение „Български пощи“ ЕАД предоставя възможност за:

изплащане на пенсия в дома на пенсионери над 68 години след подадено заявление в пощенската станция, където пенсионерът получава личната си пенсия;
изплащане на пенсия на упълномощен представител на пенсионера, с предоставено еднократно изрично или нотариално заверено пълномощно;
изплащане срещу подпис на пенсия и добавките към нея до двукратния размер от социалната пенсия за старост, без пълномощно, на съпруг (съпруга), на пълнолетни деца или на родители на пенсионера, които следва да докажат това свое качество и да представят документите за самоличност на получателя и на пенсионера.

Преводите на априлските пенсии по платежните сметки на пенсионерите, които получават парите си чрез доставчици на платежни услуги, лицензирани от БНБ, и клонове на доставчици на платежни услуги, осъществяващи дейност на територията на страната/банките, ще бъдат извършени на 7 април 2020 г.

В изпълнение на Постановление на Министерския съвет, заедно с пенсиите ще бъде изплатена и еднократна допълнителна сума в размер на 40,00 лв. на 1 246 000 пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за април 2020 г., е в размер до 363,00 лв. включително. За тази цел правителството ще отпусне допълнителни 49 840 000 лв. лева на бюджета на държавното обществено осигуряване. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини