Мобилизират лекари и медицински специалисти от доболничната помощ в помощ на лекарите в отделенията в областта

Днес в Смолян заседава Областният съвет по сигурност. Пред медиите обясниха, че на заседанието е обсъждан въпроса с готовността на болниците за прием на пациенти с коронавирус. От думите им стана ясно, че болниците в Мадан, Девин и Златоград са готови за прием на леки и среднотежки случаи. В Златоград са обособили вече 25 легла, в Девин 40 и Мадан 30 легла.

За подобни случаи Смолянската болница разполага с 60 легла във вътрешно отделение и 13 в инфекциозно. МБАЛ-Смолян е лечебното заведение, което има възможност да приема и лекува тежките случаи. Те ще бъдат приемани в ОАИЛ където има 9 интензивни легла.

Със заповед на шефа на РЗИ -Смолян д-р Мими Кубатева, днес е взето решение в екипите на всички болници в областта да се привлекат и включат специалисти, и лекари от доболничната помощ, които да дават дежурства по график в тези отделения.

Издадени са още препоръки, да се издирят пенсионирани лекари и медицински специалисти, на които да им бъде предложено да работят с екипите в болничните отделения, създадени специално за прием на пациенти с коронавирус.

Днес на заседанието се стигна и до решение, в което се възлага на общинските кризисни щабове да определят лекари, които да  наблюдавт и лекуват пациенти без лични лекари /б.а на практика това са неосигурените лица/.

От Щаба бяха категорични, че за сега няма недостиг на легла и апаратура в лечебните заведения, и не може да се каже, че болниците в областта се "задъхват".

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини