Преразглеждане на визовия режим за Русия и Турция в подкрепа на туризма

Българската стопанска камара /БСК/ подкрепя позицията на Националния борд по туризъм /НБТ/ за необходимостта от предприемане на антикризисни мерки в подкрепа на българската туристическа индустрия. Това е записано в становище на Българската стопанска камара /БСК/, адресирано до премиера с копие до ресорни министри, публикувано на интернет страницата на Камарата.

Ръководството на камарата настоява за спешно привеждане в действие на планираните подкрепящи мерки, които да бъдат съгласувани със заинтересованите браншови организации и подкрепени от тях, и заявява, че се надява на далновидността на премиера и неговата грижа за българската икономика. В становището е приложена позицията на НБТ.

От БСК посочват, че въведените епидемиологични мерки са се отразили най-силно върху компаниите, ангажирани с туристически услуги и услуги за забавления и хранене. За съжаление, националните антикризисни мерки, насочени конкретно към тези предприятия, закъсняват опасно дълго време, а анонсираните до момента предложения за мерки са крайно недостатъчни и в огромната си част са неработещи, се посочва в становището на БСК.

Вчера Управителният и Контролният съвет на Националния борд по туризъм /НБТ/ предложиха в писмо до вицепремиера Екатерина Захариева, министрите на транспорта и на туризма антикризисни мерки в подкрепа на българската туристическа индустрия.

Сред стратегическите промени са преразглеждане на визовия режим по отношение на Русия и Турция, които са ключови за България туристически пазари. Такива са отпадане на визите за руски граждани при определени условия, свързани с туристическите пътувания; специален визов режим за турски граждани, също при определени условия, свързани с туристически пътувания; въвеждане на международната практика за поставяне на "on arrival" туристическа виза на границата.

Сред антикризисните финансово-икономически предложения относно предстоящия летен и зимен туристически сезони 2020- 2021г. се предлага финансово подпомагане само на тези фирми, които ще възстановят реално програмите си към България; субсидия на база брой реализирани полети и брой организирани туристи, пристигащи с предплатени туристически пакети с минимум 7 дни престой и полет; целенасочен финансов ресурс за подкрепа на българските редовни и чартърни авиокомпании; намаляване на летищните такси в рамките на допустимото; зареждане на самолетите, изпълняващи чартърни полети по намалена (без акциз) цена, предвид поевтиняването на петрола и респективно на горивата - увеличаване на броя и поевтиняване на чартърните полети Русия - България.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ен
    Енна
    1 0
    15:08, 11 апр 2020
    Не разбрах???
    Туристи ли си каним ???
Последни новини