Един фотограф на свободна практика по време на извънредно положение в Димитровград

    Как се отразява извънредното положение и социалната изолация на живота на един фотограф на свободна практика?

    Евгения Тотева, или по-позната в Димитровград като Евга, сподели с нас какво се случва с нея след 13 март, от когато е обявено извънредното положение в старната. Майката на 2 момчета на 15 и 20 години остава без доходи, защото всички предварителни служебни ангажименти отпадат мигновенно, поради забраната за масови мероприятия. Димитровградчанката споделя, че май месец и е бил запълнен до дупка от поръчки за фотоалбуми и заснемане на мероприятия, като абитурентски балове, завършване на ученици и детски градини. На практика самоосигуряващата се фотографка, която се грижи сама за двете си момчета, остава без препитание, което я принуждава да замрази фирмата си, за намали разходите. Тя не открива държавна програма за подкрепа, по каквато и да е мярка, обявена от правителството, по която да бъде подпомогната по време на кризата.

    Ситуацията я принуждава да потърси друга работа, за може да се грижи за семейството си и да погасява задълженията си като кредити, комунални услуги и прехрана. Човекът на изкуството, който до момента е разчитал на своя талант, усет и професионализъм в създаването на спомени от щастливите мигове на хората, намира работа в хранителна верига на половин работен ден, а доходите са достатъчни за покриване поне на кредита, който изплаща. Вероятно Евга ще може поне да се възползва от мерките на правителството, относно банковите кредити и да успе е да замрази поне задълженията си към банката, но това не е спасението.

    В тази ситуация фотографът започва да забелязва нещата около себе си, да заснема ежедневно порастването на цветята на балкона си, както и да проследява с обектива си движението на звездите по нощното небе. Започва да претворява минали събития и да създава клипове и фотоси от нов поглед и различно  усещане - усещане на изолация, в което вижда динамиката на птичките от терасата си, събуждането на природата, но от балкона. Творците, чиято работа е свързана с хора и събития, започват на линеят от липсата живот около тях, това са хора които имат нужда да бъдат между хора, но уви - пандемията ни затвори по домовете ни.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ли
      Лили
      4 0
      09:37, 18 апр 2020
      Съжалявам за Евгения, много е талантлива, нейните снимки винаги много са ни радвали

    Още новини

    Последни новини