19 °C

Кой беше прав в спора между Бойко Борисов и Club Z дали се връщат българите от чужбина

Имаше един спор между Бойко Борисов и авторът на Club Z Николай Драганов за това завръщат ли се българите от чужбина или не се се завръщат.

От излезлите днес данни за статистиката може да се направи следния извод: И двамата имат известно основание за твърденията си, но зависи как се формулира въпросът.

Ако въпросът се формулира така: "Изравнява ли се броят на напусналите България с броя на заселилите се в България?", Бойко Борисов има основание. През 2019 г. 39 941 души са напуснали България, а 37 929 души са се заселили в България. Разликата от 2 хил. души наистина е малка.

Ако обаче въпросът се зададе така: "Завръщат ли се българите от чужбина" (както всъщност бе формулиран) има значение дали става въпрос за българите от Западна Европа или се включват и изселените по времето на Възродителния процес български граждани и техните деца.

От тези 38 хил. заселили се в България 38,6% са от Турция, 9,1% са от Русия и едва 6.6% са от Германия. Класиране на страните нататък не е дадено, но всяка следваща страна ще е с процент по-нисък от Германия, а ще се включат и Украйна, Молдова, Македония, Сърбия, Албания и Румъния - т.е. казуси свързани повече с получаването на задграничен паспорт, отколкото на реално заселване.

Така че, не, поне що се отнася до 2019 г., времето преди коронавируса, българите не се завръщат масово от Западна Европа.

Изравняването на потоците се дължи на 2 различни феномена: Турция и Русия.

Данните косвено се засичат и от други таблици. Област Кържали и една от двете области в България (другата е София-град), в която има увеличаване на населението. И ако в столицата то е минимално (0,1%) , то в Кърджали е 3,5%.

Ако погледнем механичния прираст, който се формира само от миграцията, без да се смята раждаемостта и смъртността, виждаме, че само 7 области имат положителен прираст: Кърджали (37.9‰), Шумен (6.9‰), Пловдив (3.0‰), Търговище (2.7‰), София (столица) (2.4‰), Бургас (2.1‰) и Варна (0.7‰).

Ако за София и Пловдив може да се предположи, че има и други причини за механичния прираст, ако за Бургас и Варна вероятно част от него се дължи на руски заселници, то очевидно, че при Кърджали, Шумен и Търговище в огромна степен става дума за завръщане на хора с българско гражданство от Турция.

Защо се връщат турците

Масовото завръщане на хора с българско гражданство от Турция е главно поради 2 причини. Първата е, че пенсиите в Турция са по-високи, отколкото в България, но покупателната им способност там рязко намаля в последните 2 г. С други думи - с турска пенсия се живее по-добре в България, отколкото в Турция.

Втората причина е още по-важна и още по-масова. Според турските традиции, бащата е длъжен да осигури самостоятелна къща на сина си, когато се зажени. Заради кризата в Турция обаче това става все по-трудно. Затова мнозина оставят домовете си в Турция на децата си и се връщат по родните си места в България, където за значително по-малка сума могат да постегнат родните си къщи.

Случва се обаче и нещо друго, особено при по-многолюдни семейства. Тъй като да се построи къща в България е по-евтино, отколкото в Турция, много родители строят къщи на децата си в България. Ако минете през Черноочене, ще се изненадате колко много нови блокове са изникнали в последните 2 години. А това в повечето случаи значи раелно връщане не само на възрастните родители, а и на децата им, повечето от които не са родени в България, но решават да живеят в нея.

Руските заселници

Само през миналата година броят им се е увеличил с повече от 3500 души. Те са главно в област Бургас и по-малко в област Варна. Вероятно именно новозаселилите се руснаци в Бургас са причина областта да излезе на втори място по дял на децата след Сливен, който заради голямата си ромаска общност винаги води тази класация.

В последните 5 г. броят на новите руски заселници в България постоянно е над 3000 души годишно. Данните отпреди 2014 г. не са достъпни, но като се има предвид, че този процес тече вече повече от 10 г., може да се твърди с голяма сигурност, че руснаците вече са четвъртата по големина етническа група от нас, надминавайки по брой традиционните еврейска и арменска общности.

Доколко заселниците са истински

НСИ отчита броя на заселилите си според адресните регистрации. Тази статистика сравнително лесно може да се изкривява от хора с българско гражданство. Разбира се, че може постоянният ти адрес да е в България, а голяма част от времето си да прекарваш в Турция. Но от друга страна защо да декларираш адрес в България, ако не ти трябва. Така че тези данни са условни, имат известно отклонение, но не са драстично неверни.

Далеч по-точни са данните за хората от трети страни, които кандидатстват за българско гражданство, без основанието да е български произход - т.е. за руснаците. Там отчетността е много пълна и изкривяванията са минимални.

По-несигурни са данните за хората от Македония, Украйна, Молдова, Албания и Сърбия, които са придобили българско гражданство въз основа на българския си произход. Преди време имаше изискване те да имат адресна регистрация в България и това изкривяваше данните. Сега това изискване го няма, но въпреки това част от тях поддържат адресна регистрация в България, макар че тя не им е нужна.

В тази статистика не са включени бежанците, които само са преминали през България на път за Западна Европа. Броят на тези, които са се установили у нас е пренебрежимо малък.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  12
  123
  4 -2
  19:25, 21 апр 2020
  Кога ще се премахне двойното гражданство? Даахлиите да не гласуват за България без да са стъпвали тук дори за минута и да определят правителствата у нас.

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
26 май 2020
Последни новини