Три димитровградски проекта ще получат близо 27 000 лева от фонда „Обединени срещу COVID-19“

Три димитровградски проекта са одобрени от фонд „Обединени срещу COVID-19”. Това са на НЧ „Събуждане 1927” с.Радиево, сдружение „Бъдеще за Крепост” и фондация „Подари усмивка”, съобщават от местната администрация.

Седемдесет и четири проекта на лечебни заведения, граждански организации, общини, читалища, както и социални инициативи на микро- и малки предприятия от цяла България ще получат финансова подкрепа от фонда "Обединени срещу COVID-19" след първия кръг на кандидатстване, който приключи на 16 април т.г. Сред тях ще бъдат разпределени 673 984 лв. Отпуснатата максимална сума за проект е 10 000 лв. От 74 проекта за цялата страна, 3 са одобрени в община Димитровград.

Проектът на фондация „Подари усмивка” е на стойност 9360лв. и обхваща хора останали без работа по време на извънредното положение и самотни родители. Обхвата на проекта е 100 човека, които ще получат хранителни пакети с основни продукти като ориз, боб, леща, сирене, пиле, салам, картофи и други, според необходимостта на част от тях ще бъде заплатена еднократна такса за интернет, за да имат децата им достъп до образователната среда, както и ще получат дезинфектанти и средства за защита като гел, ръкавици и маски за многократна употреба.

Сдружение „Бъдеще за Крепост” е с одобрен проект за 7470лв., където са предвидени консултации с психолог, пазаруване за хора в нужда и пакети с дезинфектант и маски за близо 500 човека.

Читалището в с.Радиево кандидатства с проект за осигуряване на „Топъл обяд” на 45 човека в период от 45 дни, като това ще бъдат отново хора от уязвимите групи, като възрастни хора, безработни, самотни родители. Освен храна, ще бъдат закупени и дезинфектанти, маски, защитно облекло и лекарства. Стойността на отпуснатите средства от фонда е 10 000лв.

Фонд „Обединени срещу COVID-19“ е създаден по инициатива на Български дарителски форум, фондация „Америка за България“, Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България, за да подкрепи местни общности в България, пострадали от кризата с коронавируса.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини