28 април: Падане от височина, попадане под напрежение, нараняване с режещи машини - основна част от трудовите злополуки

На 28 април се отбелязва Международният ден на загиналите при трудови злополуки.

Главна инспекция по труда напомня, че в условията на пандемия работодателите не следва да пренебрегват задълженията си за осигуряване на безопасност и здраве при работа, свързани с други рискове, а работещите не трябва да подценяват спазването на правилата. Въпреки намаления обем на работа на предприятията и по-малкото работещи в резултат на това, по време на извънредното положение бяха регистрирани няколко трудови инцидента, включително довели до смъртен изход, които са били напълно предотвратими, припомнят от ГИТ.

Падане от височина, попадане под напрежение, нараняване с режещи машини са част от причините, довели до тези злополуки, които можеше да бъдат предотвратени при инструктиране и обучение на персонала, предприемане на нужните мерки за обезопасяване, спазване на правилата от работниците и осъществяване на ефективен контрол за това от страна на работодателите.

При около 180 000 установени нарушения за година, почти половината са на нормите, регламентиращи осигуряването на здраве и безопасност при работа, съобщават от ГИТ. За всяко от тях са предприети мерки за отстраняването му, което неминуемо води до подобряване на условията на труд и до предотвратяване на трудови инциденти, до които нарушението би могло да доведе, ако не е било отстранено.

По проекта "Превенция за безопасност и здраве при работа" са разработени и интерактивни инструменти за онлайн оценка на риска за 40 икономически дейности, които позволяват на работодателите сами, със собствени средства, да оценят рисковете в своите предприятия и да предвидят мерки за тяхното минимизиране. Помощник-инспектори по проекта "Оптимизация и иновации в ИА "ГИТ" пък са на разположение на работодателите, за да им демонстрират функционалностите на инструментите, които в момента се актуализират. И двата проекта са финансирани по ОПРЧР.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини