Майки от Хасково настояват да отворят градините, иначе напускат работа

    Майки от Хасково настояват детските градини да отворят отново.

    "Вече близо два месеца децата си стоят вкъщи. От 13 март и аз не съм на работа, тъй като не работят детските градини и училищата", заяви хасковлийката Вера Жекова, която е майка на две деца - Виктория на 5 г. и София на 11 г.

    "С каката е по-лесно, тъй като те имат онлайн обучение, но с малката ми е трудно, защото няма на кого да разчитам и като не работи детската градина, съответно един от родителите трябва да си е вкъщи, за да ги гледа", каза майката, която е изчерпала отпуската си и днес за първи ден е на работа след дългия си престой у дома. През тази седмица за децата се грижи съпругът й Георги Жеков, но и неговата отпуска е на изчерпване.

    "Изправени сме пред дилемата или да напусна работа и да си остана вкъщи да си гледам децата, или да работя и да изкарвам пари, с които да плащам на детегледачка", коментира хасковлийката. Тя смята, че трябва да се пристъпи към отваряне на детските градини, макар и в компромисен вариант и припомни, че вече започна отхлабване на мерките, въведени преди два месеца за ограничаване разпространението на коронавируса в страната. Жекова смята, че би могло да се организира приема на деца, чиито родители работят и няма кой да се грижи за тях. "В това положение не съм само аз, а множество родители на деца от детските градини", коментира Жекова.

    Тя осъзнава, че има опасност от заразяване с коронавирус, но взима под внимание и мнението на експертите, които вече многократно заявиха, че ще трябва да живеем дълго в условията на Covid-19. "Рискове винаги има. Дори и да се заразим, надявам се да е в лека форма", коментира хасковлийката.

    Друга майка от Хасково също беше на мнение, че детските градини трябва да отворят. "Може да се въведе график на посещения на децата - половината да ходят на градина през тази седмица, а другата половина през следващата седмица. Възможно е разпределението да стане през ден", каза хасковлийката, пожелала анонимност.

    От община Хасково, под чиято шапка са детските градини, заявиха, че решението за отварянето им трябва да дойде от Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб. Припомниха, че все още сме в ситуация на извънредно положение до 13 май, поне засега.

    От кметството допълниха още, че от днес учителките от детските градини работят - една част дистанционно като изпращат материали на родителите за работа на децата вкъщи, други са ангажирани с раздаване на "плод" и "мляко". "Нито една учителка няма да остане без работа и нито една няма да остане без заплата", заявиха още от общината.

    Повече яснота за възстановяване на заниманията в детските градини може да има утре сутрин, когато министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще даде брифинг по повод приключването на учебната година и провеждането на изпитите. Очакваме отговор и от Националния оперативен щаб.


    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини