Право на отговор от "Неохим" АД: До загуби за милиони левове ще доведе разпространена фейк новина за производствена авария в „Неохим“ АД

Непланирано технологично спиране, е причината за временното преустановяване дейността на производствените мощности на торовия производител „Неохим“ АД в Димитровград на 1 май 2020 г. Това съобщи прокуристът на компанията Стефан Димитров. А тиражираната в медиите новина, включително и в националните, че спирането се дължи на производствена авария той определи като „фейк новина“.

На първи май служителите на „Неохим“ АД установяват понижаване в отчетената температура след един от апаратите – економайзер. В следствие на това те решават да преустановят работата на цеха за производство на азотна киселина, за да констатират причината. Тътенът, който от медиите бе определен като „взрив“ или „гръм“, всъщност идва от клапани, чрез който се освобождава налягането в системата, коментира Димитров.

След като експертите на компанията са отворили т.нар. „економайзер“, представляващ сложна система от 288 тръби, загряващи вода, са констатирали, че една от тях е дефектирала, което в никакъв случай не може да бъде причина за изпускане на опасни газове или да застраши безопасността на населението. Отклонението е отстранено своевременно и нормалното функциониране на производствените мощности е възобновено още на 3 май.

               -Тази фейк новина, която бе разпространена така лекомислено, ще доведе до загуби за милиони левове за „Неохим“ АД за месец май. Финансовият резултат на компанията в приходната част ще бъде занижена драстично в сравнение с очакваното допреди това – коментира Стефан Димитров.

Като причина той изтъкна отказа на няколко големи чуждестранни компании да подпишат планирани вече договори за износ с „Неохим“ АД. Той не скри, че разпространената в медиите новина коства още много усилия и ресурси на компанията, тъй като се налага ръководството да уверяват всеки един от своите клиенти, че ще изпълни ангажиментите си към тях, съгласно договорените условия.

Прокуристът на торовия производител Стефан Димитров призова, когато общинска или държавна институция оповестява дадена информация публично, да я проверява и съобщава коректно, защото в противен случай води до негативни влияния върху представителите на бизнеса в региона. Той заяви, че лично е сигнализирал на областния управител на Хасково, че новината не е поднесена експертно, което е позволило различни интерпретации със ситуацията. Като изрично е упоменал, че на територията на торовия производител не е имало предаварийна или аварийна ситуация.

Стефан Димитров обяви, че „Неохим“ АД се присъединява към медийните кампании против „фейк новините“ и при възможност лично ще съдейства за изобличаването на всяка от тях.

Източник: "Неохим" АД

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

  • 1
    Не
    неохимец
    9 -3
    17:35, 5 май 2020
    Направо си е фейк новина,те хората видяха и чуха от разстояние,тътена от взривчето беше доста силен а и жълтата гъбка беше много красив фон в небето.Стефчо молим те не ни сервирай в бъдеще такива както ти се изразяваш фейк новини.Просто затвори тази пародия на завод и ни пращай на борсата,и без това парите за заплати са символични.
  • 2
    Да
    да неохимец
    5 -8
    18:44, 5 май 2020
    как имате наглоста да си съчинявате такива писания.ако някой п....л и веднага -взрив от завода.град няма да има ,ако не е завода.можеш само да си мечтаеш за такава заплата.нещастници завистливи.
    • Не
      неохимец
      7 -2
      00:48, 6 май 2020
      Ако го няма завода град ще има и то с чист въздух,просто няма да има роби на добричкия клан.Ако заплатите са от най-мечтаните то кадрите няма да минават през програма от бюрото по труда.Ма хич не е прост този прочут н-к човешки ресурси.
  • 3
    Ha
    haskovo
    6 -10
    20:28, 5 май 2020
    Без завод Дград щеше да е,като северна България! Виж коментара
  • 4
    До
    До Стефан
    6 -2
    20:39, 5 май 2020
    Стефчо, нали знаеш че ако закъса завода може да вземеш пари от твоите хора, който се оправиха от него със далавери (те бяха с тебе и в общината).
  • 5
    Пе
    Пенчо
    11 -1
    20:52, 5 май 2020
    Непланирано технологично спиране си звучи като доста добро определение за авария. Това, че не са настъпили отрицателни последици от аварията - изпускане на газове или друго се отнася до резултата. И като нещо се е случило на първи май и не съобщаваш нищо до 5-и май - е естествено да дадеш възможност на хорската фантазия да се развихри. После няма какво да се правиш на изненадан, че са се родили чудовищни слухове.
    А това, дето някакви клиенти се отказали от поръчките си, защото някъде някой нещо бил казал, при това 2 дни след случката - е най-плитко скроеното оправдание за това, че са загубили поръчките си (най-вероятно вследствие на всеобщата тернденция към спад на икономиката)
    • Зе
      Земеделец
      3 -1
      11:08, 6 май 2020
      Отказ от какви поръчки когато вече не се тори. Сега се извършват други агротехнически дейности нали го раздавате и земеделец г-н Димитров.
  • 6
    Ди
    димитровградчанин
    5 -12
    21:49, 5 май 2020
    До всички педали - така ли не ви стана ясно че тоз... Виж коментара
    • Ди
      Димитровградчанин
      2 -3
      22:00, 5 май 2020
      Първия ***** плю . Явно е отворил бузки
    • Не
      неохимец
      4 -3
      09:57, 6 май 2020
      Явно си един от армията гъзоблизци на фамилията,доста като тебе се опитват все още да виреят,но и на доста се помогна както на собственика на крепежни който е един от индивидите с най -голям език.
  • 7
    Го
    Гочо
    7 -1
    02:05, 6 май 2020
    Този Наглец Стефан,3 поколения след него не могат да му платят мизериите които е направил !!!
  • 8
    Пе
    Пепа
    3 0
    02:07, 6 май 2020
    Не е спрял от 2005 година. Така е
  • 9
    Ни
    Николай Стоянов
    8 -2
    09:34, 6 май 2020
    ПРАВО НА КОМЕНТАР: Стефане, както обикновено, очите ти са замъглени от не скрита наглост, а от думите ти струи посредственост. Факт, е че „твоя“ завод си отива, благодарение на теб и твоите близки хора и кръгове. Ще пориташ още малко и ще го приемеш. Времето в което живеем и ще живеем изсиква качествено нови хора. За твое съжаление ти не си от тях. Явно за теб парите са неоценимо богатство и представляват голяма ценност. Доказал си и си показал във времето своята алчност и злоба, чувства които те водят в живота, навредил си на много хора, знаеш го прекрасно. Редно е да си платиш. Жалко, жалко, много жалко. Знаеш, че през годините сте натрупали стотици милиони за какво се оплакваш и занимаваш обществеността с твоите глупости? Завода ти е много, много стар и счупен. Просто губиш и тепърва има още да губиш. Този начин на работа, който сте приели е пагубен за всички Вас, там в завода. Дори даже отдавна не е завод а цех за разфасовка на евтини и не качествени торове. Налага се да се промениш. Ако не го приемеш ще ти се наложи да го направиш. Жал ми е за Вас – пропадналите души. От теб, от Вас струи лоша енергия. Вие носите нещастие на хората. Не сте Хора! Не можете и не знаете какво е да дадеш и да направиш Добро! Всичко свързано с теб и всеки допир до теб и до Вас всички води до негативни последици. Гнус ме е дори от мисълта за Вас и обкръжението Ви. Вървете си. Дошло Ви е времето. Прибирай се в къщи и не забравяй - Моли се всеки ден, всяка минута на Бог да Ви пощади!
    • Ва
      Ваня Стоянова
      5 -1
      11:45, 6 май 2020
      Ами то всичко им е фалшиво на тези хора - работа, фирми, думи, всичко. Намерил кой да говори за фалш. Срам и позор за града ни сте вие. Голям позор. Трябва да фалирате на цяло в едно с всички свързани фалшиви фирми. Трябва да си платите за всичко. До край.
      Нали така?
    • Ва
      Васил
      4 -1
      15:27, 6 май 2020
      Загуби ли? Какви загуби. Нещо май пак много му се иска на Стефан да се изявява, но няма за какво. Фактите са факти.
  • 10
    Ма
    Марин Тенев
    2 -1
    13:22, 6 май 2020
    Фалш на фалш вика фалш бе фалш? А ?
    • Ив
      Иван
      4 -1
      15:24, 6 май 2020
      Нищо не излезе от тези хора. Само фалш, лъжи, измами и кражби. Те и на хора не приличат. Вижте ги само и няма какво да говорим.
  • 11
    Ал
    Александър Николов
    5 -1
    15:32, 6 май 2020
    Коментар от Стефан ли? Не. Коментар не е имало. Това е фалшива новина. За какво говори, ние даже нищо не сме чули и нищо не знаем. Този човек да вземе да отиде на доктор. Само за лудницата е.
  • 12
    Иц
    Ицо
    6 -1
    19:11, 6 май 2020
    Много са зле тези от неохим. Ама много. Само дето ги имат тези пари. Посрамиха града ни. На кой му дреме, че ще загубите пари. Напротив хората ще се радват да ви няма и да загубите зялото си имане. Самите вие отдавна сте се загубили.
  • 13
    Ге
    Георги
    3 -1
    23:07, 6 май 2020
    В природата празно пространство няма , рано или късно всеки ще си плати за всичко това което и извършил.
    За жалост плащат и тези покрай тях ,които нямат никаква вина .
    Но простаците и алчни псета не го разбират.
  • 14
    Ма
    МАРИЯ
    2 0
    18:27, 8 май 2020
    Умирайте от яд.завод ще има винаги.
Последни новини