3 °C

Част от заведенията в Димитровград отвориха и изпълняват новите правила, други се подготвят

  Голяма част от димитровградските заведения отвориха днес, след близо двумесечно прекъсване. Те бяха затворени от 13 март 2020 г. със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, заради разпространението на коронавируса в страната и обявеното извънредно положение. Друга част от заведенията се подготвят да отворят врати и да посрещнат своите клиенти на прилежащите им открити пространства.

  Наша проверка показа, че в първия им работен ден не липсваха и клиенти, излезли да хапнат или да пийнат някоя напитка.

  Отварянето на заведенията бе разрешено само след спазване на нови противоепидемични мерки. Разрешено бе да работят с клиенти само на откритите си търговски площи - градини, тераси и др. Собствениците следва да организират дейностите си така, че да се осигури пълно прилагане на задължителните изисквания, разписани в Заповедите на Министъра за здравеопаването; да се преразгледат разписаните процедури и инструкции за добрите хигиенни практики в обекта, така че да се осигури прилагане на Указанията.

  - При организирането на реда в търговските площи разстоянието между масите трябва да бъде минимум 1,5 метра.
  - Да се осигури поетапното допускане на хора в обекта, без да се допуска струпването им. На местата, на които се очаква да се събират по-голям брой хора да се поставят табели, указващи спазването на дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта.
  - Да не се допуска свободно движение на хора между масите, особено на такива, които не са клиенти на заведението. - Да се създаде организация за недопускане струпване на много хора едновременно в общите помещения- тоалетни, фоайетата пред тях и др.
  - Чакащите пред обектите клиенти следва да спазват дистанция помежду си на разстояние минимум 2 м.
  - На работещите е необходимо да се осигурят условия и препарати за дезинфекция на ръцете, подходящо работно облекло и предпазни средства – маска или защитен шлем, ръкавици /препоръчително/. Маските следва да се носят задължително както от персонала, обслужващ клиентите, така и от персонала приготвящ храните и напитките.
  - Да се проведат обучения на персонала, зает с приготвянето и сервирането на храни и напитки за прилагане на мерките, целящи да се сведе до минимум възможния риск от разпространение на COVID-19.

  Изискванията могат да се актуализират спрямо развитието и разпространението на COVID-19 в страната. Проверки за спазването на Заповедите и Изискванията ще се извършват от инспекторите на БАБХ и РЗИ от днес.

  На пръв поглед изискванията за носене на маски от персонала и осигуряване на дезинфектанти бе изпълнено. Видно в по-голяма част от заведенията бе осигурено и по-голямо разстояние между масите.

  Впечетление ни направи едно от димитровградските заведения, в което стъклата, ограждащи лятната градина, не бяха отворени. По този начин не бе спазено изискването за работа само на откритите търговски площи - в тази ситуация местата на клиентите не бяха на открито.

  Очакват се проверки за спазването на мерките от страна РЗИ.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Аз
   аз
   4 -12
   18:43, 6 май 2020
   направило им впечатление. ... кви сте вие да обик... Виж коментара
   • Ти
    Ти
    8 -2
    01:00, 7 май 2020
    Явно според ограничени и скопени мозъци, правилата създадени да пазят нашето здраве и живот трябва да се спазват само в работни дни от 8 до 17 часа.
  • 2
   До
   До Аз
   8 -2
   22:56, 6 май 2020
   Азе с гаранция ,че си Ром ,щях да напиша , че си ******* , но не го публикуват в пълния текст.
  • 3
   Xx
   Xxx
   11 -2
   23:57, 6 май 2020
   Само мургавите граждани имат пари да сядат на биричка и кафе. Заради помощите. Бих се замислил как мият чашите по те заведения. Гнусот!
  • 4
   Ох
   ох
   2 -6
   00:22, 7 май 2020
   Репортери са впрегнати да наблюдават дребният бизн... Виж коментара
  • 5
   Ил
   Илия
   4 -2
   09:14, 7 май 2020
   Ами когато институциите не си вършат работата, явно репортерите трябва да го правят!

  Хороскоп за 23.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
  23 яну 2021
  Последни новини