Част от заведенията в Димитровград отвориха и изпълняват новите правила, други се подготвят

    Голяма част от димитровградските заведения отвориха днес, след близо двумесечно прекъсване. Те бяха затворени от 13 март 2020 г. със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, заради разпространението на коронавируса в страната и обявеното извънредно положение. Друга част от заведенията се подготвят да отворят врати и да посрещнат своите клиенти на прилежащите им открити пространства.

    Наша проверка показа, че в първия им работен ден не липсваха и клиенти, излезли да хапнат или да пийнат някоя напитка.

    Отварянето на заведенията бе разрешено само след спазване на нови противоепидемични мерки. Разрешено бе да работят с клиенти само на откритите си търговски площи - градини, тераси и др. Собствениците следва да организират дейностите си така, че да се осигури пълно прилагане на задължителните изисквания, разписани в Заповедите на Министъра за здравеопаването; да се преразгледат разписаните процедури и инструкции за добрите хигиенни практики в обекта, така че да се осигури прилагане на Указанията.

    - При организирането на реда в търговските площи разстоянието между масите трябва да бъде минимум 1,5 метра.
    - Да се осигури поетапното допускане на хора в обекта, без да се допуска струпването им. На местата, на които се очаква да се събират по-голям брой хора да се поставят табели, указващи спазването на дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта.
    - Да не се допуска свободно движение на хора между масите, особено на такива, които не са клиенти на заведението. - Да се създаде организация за недопускане струпване на много хора едновременно в общите помещения- тоалетни, фоайетата пред тях и др.
    - Чакащите пред обектите клиенти следва да спазват дистанция помежду си на разстояние минимум 2 м.
    - На работещите е необходимо да се осигурят условия и препарати за дезинфекция на ръцете, подходящо работно облекло и предпазни средства – маска или защитен шлем, ръкавици /препоръчително/. Маските следва да се носят задължително както от персонала, обслужващ клиентите, така и от персонала приготвящ храните и напитките.
    - Да се проведат обучения на персонала, зает с приготвянето и сервирането на храни и напитки за прилагане на мерките, целящи да се сведе до минимум възможния риск от разпространение на COVID-19.

    Изискванията могат да се актуализират спрямо развитието и разпространението на COVID-19 в страната. Проверки за спазването на Заповедите и Изискванията ще се извършват от инспекторите на БАБХ и РЗИ от днес.

    На пръв поглед изискванията за носене на маски от персонала и осигуряване на дезинфектанти бе изпълнено. Видно в по-голяма част от заведенията бе осигурено и по-голямо разстояние между масите.

    Впечетление ни направи едно от димитровградските заведения, в което стъклата, ограждащи лятната градина, не бяха отворени. По този начин не бе спазено изискването за работа само на откритите търговски площи - в тази ситуация местата на клиентите не бяха на открито.

    Очакват се проверки за спазването на мерките от страна РЗИ.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Аз
      аз
      4 -12
      18:43, 6 май 2020
      направило им впечатление. ... кви сте вие да обик... Виж коментара
      • Ти
        Ти
        8 -2
        01:00, 7 май 2020
        Явно според ограничени и скопени мозъци, правилата създадени да пазят нашето здраве и живот трябва да се спазват само в работни дни от 8 до 17 часа.
    • 2
      До
      До Аз
      8 -2
      22:56, 6 май 2020
      Азе с гаранция ,че си Ром ,щях да напиша , че си ******* , но не го публикуват в пълния текст.
    • 3
      Xx
      Xxx
      11 -2
      23:57, 6 май 2020
      Само мургавите граждани имат пари да сядат на биричка и кафе. Заради помощите. Бих се замислил как мият чашите по те заведения. Гнусот!
    • 4
      Ох
      ох
      2 -6
      00:22, 7 май 2020
      Репортери са впрегнати да наблюдават дребният бизн... Виж коментара
    • 5
      Ил
      Илия
      4 -2
      09:14, 7 май 2020
      Ами когато институциите не си вършат работата, явно репортерите трябва да го правят!
    Последни новини