28 °C

Част от заведенията в Димитровград отвориха и изпълняват новите правила, други се подготвят

  Голяма част от димитровградските заведения отвориха днес, след близо двумесечно прекъсване. Те бяха затворени от 13 март 2020 г. със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, заради разпространението на коронавируса в страната и обявеното извънредно положение. Друга част от заведенията се подготвят да отворят врати и да посрещнат своите клиенти на прилежащите им открити пространства.

  Наша проверка показа, че в първия им работен ден не липсваха и клиенти, излезли да хапнат или да пийнат някоя напитка.

  Отварянето на заведенията бе разрешено само след спазване на нови противоепидемични мерки. Разрешено бе да работят с клиенти само на откритите си търговски площи - градини, тераси и др. Собствениците следва да организират дейностите си така, че да се осигури пълно прилагане на задължителните изисквания, разписани в Заповедите на Министъра за здравеопаването; да се преразгледат разписаните процедури и инструкции за добрите хигиенни практики в обекта, така че да се осигури прилагане на Указанията.

  - При организирането на реда в търговските площи разстоянието между масите трябва да бъде минимум 1,5 метра.
  - Да се осигури поетапното допускане на хора в обекта, без да се допуска струпването им. На местата, на които се очаква да се събират по-голям брой хора да се поставят табели, указващи спазването на дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта.
  - Да не се допуска свободно движение на хора между масите, особено на такива, които не са клиенти на заведението. - Да се създаде организация за недопускане струпване на много хора едновременно в общите помещения- тоалетни, фоайетата пред тях и др.
  - Чакащите пред обектите клиенти следва да спазват дистанция помежду си на разстояние минимум 2 м.
  - На работещите е необходимо да се осигурят условия и препарати за дезинфекция на ръцете, подходящо работно облекло и предпазни средства – маска или защитен шлем, ръкавици /препоръчително/. Маските следва да се носят задължително както от персонала, обслужващ клиентите, така и от персонала приготвящ храните и напитките.
  - Да се проведат обучения на персонала, зает с приготвянето и сервирането на храни и напитки за прилагане на мерките, целящи да се сведе до минимум възможния риск от разпространение на COVID-19.

  Изискванията могат да се актуализират спрямо развитието и разпространението на COVID-19 в страната. Проверки за спазването на Заповедите и Изискванията ще се извършват от инспекторите на БАБХ и РЗИ от днес.

  На пръв поглед изискванията за носене на маски от персонала и осигуряване на дезинфектанти бе изпълнено. Видно в по-голяма част от заведенията бе осигурено и по-голямо разстояние между масите.

  Впечетление ни направи едно от димитровградските заведения, в което стъклата, ограждащи лятната градина, не бяха отворени. По този начин не бе спазено изискването за работа само на откритите търговски площи - в тази ситуация местата на клиентите не бяха на открито.

  Очакват се проверки за спазването на мерките от страна РЗИ.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Аз
   аз
   4 -12
   18:43, 6 май 2020
   направило им впечатление. ... кви сте вие да обик... Виж коментара
   • Ти
    Ти
    8 -2
    01:00, 7 май 2020
    Явно според ограничени и скопени мозъци, правилата създадени да пазят нашето здраве и живот трябва да се спазват само в работни дни от 8 до 17 часа.
  • 2
   До
   До Аз
   8 -2
   22:56, 6 май 2020
   Азе с гаранция ,че си Ром ,щях да напиша , че си ******* , но не го публикуват в пълния текст.
  • 3
   Xx
   Xxx
   11 -2
   23:57, 6 май 2020
   Само мургавите граждани имат пари да сядат на биричка и кафе. Заради помощите. Бих се замислил как мият чашите по те заведения. Гнусот!
  • 4
   Ох
   ох
   2 -6
   00:22, 7 май 2020
   Репортери са впрегнати да наблюдават дребният бизн... Виж коментара
  • 5
   Ил
   Илия
   4 -2
   09:14, 7 май 2020
   Ами когато институциите не си вършат работата, явно репортерите трябва да го правят!

  Хороскоп за 05.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
  05 юни 2020
  Последни новини