11 °C

Част от заведенията в Димитровград отвориха и изпълняват новите правила, други се подготвят

  Голяма част от димитровградските заведения отвориха днес, след близо двумесечно прекъсване. Те бяха затворени от 13 март 2020 г. със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, заради разпространението на коронавируса в страната и обявеното извънредно положение. Друга част от заведенията се подготвят да отворят врати и да посрещнат своите клиенти на прилежащите им открити пространства.

  Наша проверка показа, че в първия им работен ден не липсваха и клиенти, излезли да хапнат или да пийнат някоя напитка.

  Отварянето на заведенията бе разрешено само след спазване на нови противоепидемични мерки. Разрешено бе да работят с клиенти само на откритите си търговски площи - градини, тераси и др. Собствениците следва да организират дейностите си така, че да се осигури пълно прилагане на задължителните изисквания, разписани в Заповедите на Министъра за здравеопаването; да се преразгледат разписаните процедури и инструкции за добрите хигиенни практики в обекта, така че да се осигури прилагане на Указанията.

  - При организирането на реда в търговските площи разстоянието между масите трябва да бъде минимум 1,5 метра.
  - Да се осигури поетапното допускане на хора в обекта, без да се допуска струпването им. На местата, на които се очаква да се събират по-голям брой хора да се поставят табели, указващи спазването на дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта.
  - Да не се допуска свободно движение на хора между масите, особено на такива, които не са клиенти на заведението. - Да се създаде организация за недопускане струпване на много хора едновременно в общите помещения- тоалетни, фоайетата пред тях и др.
  - Чакащите пред обектите клиенти следва да спазват дистанция помежду си на разстояние минимум 2 м.
  - На работещите е необходимо да се осигурят условия и препарати за дезинфекция на ръцете, подходящо работно облекло и предпазни средства – маска или защитен шлем, ръкавици /препоръчително/. Маските следва да се носят задължително както от персонала, обслужващ клиентите, така и от персонала приготвящ храните и напитките.
  - Да се проведат обучения на персонала, зает с приготвянето и сервирането на храни и напитки за прилагане на мерките, целящи да се сведе до минимум възможния риск от разпространение на COVID-19.

  Изискванията могат да се актуализират спрямо развитието и разпространението на COVID-19 в страната. Проверки за спазването на Заповедите и Изискванията ще се извършват от инспекторите на БАБХ и РЗИ от днес.

  На пръв поглед изискванията за носене на маски от персонала и осигуряване на дезинфектанти бе изпълнено. Видно в по-голяма част от заведенията бе осигурено и по-голямо разстояние между масите.

  Впечетление ни направи едно от димитровградските заведения, в което стъклата, ограждащи лятната градина, не бяха отворени. По този начин не бе спазено изискването за работа само на откритите търговски площи - в тази ситуация местата на клиентите не бяха на открито.

  Очакват се проверки за спазването на мерките от страна РЗИ.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Аз
   аз
   4 -12
   18:43, 6 май 2020
   направило им впечатление. ... кви сте вие да обик... Виж коментара
   • Ти
    Ти
    8 -2
    01:00, 7 май 2020
    Явно според ограничени и скопени мозъци, правилата създадени да пазят нашето здраве и живот трябва да се спазват само в работни дни от 8 до 17 часа.
  • 2
   До
   До Аз
   8 -2
   22:56, 6 май 2020
   Азе с гаранция ,че си Ром ,щях да напиша , че си ******* , но не го публикуват в пълния текст.
  • 3
   Xx
   Xxx
   11 -2
   23:57, 6 май 2020
   Само мургавите граждани имат пари да сядат на биричка и кафе. Заради помощите. Бих се замислил как мият чашите по те заведения. Гнусот!
  • 4
   Ох
   ох
   2 -6
   00:22, 7 май 2020
   Репортери са впрегнати да наблюдават дребният бизн... Виж коментара
  • 5
   Ил
   Илия
   4 -2
   09:14, 7 май 2020
   Ами когато институциите не си вършат работата, явно репортерите трябва да го правят!

  Хороскоп за 20.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Очаква ви ден, който ви предлага разнообразни възможности. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го прекарате, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Използвайте даденостите и бъдете полезни с уменията си. Повярвайте, ще бъдете оценени, а и вие самите ще се почувствате по-добре. Хобито ще ви достави удоволствие, а превърнете ли го в основно занимание, ще спечелите повече. Други ще обмислят промени, свързани с работата или пътуванията.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  В каквото и настроение да сте днес, не създавайте напрежение около себе си. Нещата ще се подреждат и без да влагате много нерви, бъдете по-спокойни и усмихнати. Нечия близост ви прави щастливи и внася сигурност в живота ви. Оценете го и се усмихнете, светът е по-добър, когато и вие сте добри към него.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чуждите неволи ви причиняват страдания и това ви прави раздразнителни. Помогнете, но не изпадайте в крайности. Животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви, ако изправите собствените си грешки. Среща с приятел ще ви помогне да се отпуснете. Други ще посветят от времето си в овладяване на нови знания или изучаване на чужд език.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате желание за почивка, но и няма да пренебрегнете задачите си днес. Стремежът ви за победа ще ви държи в будно състояние, като наред с това ще показвате и правилното отношение към събитията около вас. Ще се почувствате горди от себе си, запазвайки и уважението на околните.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Без излишни вълнения ще разпределите задачите си и ще намерите време за всичко, което предвиждате за днес. Във възможностите ви е да задоволите и желанията на близките си. Това ще ги зарадва и ще подобри настроението и бита им. Предстоят ви незабравими мигове заедно. При водене на преговори бъдете максимално ясни и не изпадайте в излишни монолози.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си. Денят е създаден точно за това.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най - вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Разнообразие от възможности и добро настроение за представителите на знака. С каквото и да решите да се занимавате, едва ли ще ви е скучно дори за момент. Получавате интересно предложение, на което няма да откажете. Ще ви се наложи да се съгласите със свой близък по важен въпрос.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не идеализирайте прекалено партньора си за да не останете разочаровани от него в един момент. Стремежът ви към независимост ще ви отдалечи от всеки, дръзнал да се доближи до вас. Сами си създавате предпоставки да страдате, като прехвърляте вината върху чуждото несъвършенства.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате известни колебания днес относно по-нататъшните си действия на работното място. Изправени сте през труден избор, затова не избързвайте с решението си. Посъветвайте се с хората около вас и се опитайте да разберете и тяхната гледна точка, което ще ви бъде от огромна полза. В личен план си очаква временно разминаване с любимия човек.
  20 сеп 2020
  Последни новини