Източиха близо 9500 лв от сметката на димитровградчанин чрез фишинг имейл

Близо 9500 лв бяха източени от сметката на димитровградчанин чрез т.нар. фишинг*.

На 05.05.2020 г., в РУ Димитровград е получен сигнал от 36-годишен мъж, който заявил, че на 01.05.2020 г., в 07.15 ч., е получил имейл със съдържание, че профилът му за интернет банкиране изтича след по-малко от 24 часа и трябва да актуализира данните си, съобщават от областната дирекция на МВР.

Имало стъпки, които трябвало да попълни. Нужно било да въведе данните от дебитната си карта, имената си и номера на картата. След като го направил, при кликване за отключване на акаунта се визуализирала страница на банката, на която бил клиент.

На 02.05.2020 г., в 12.09 ч., лицето е реализирало теглене на сумата от 30 лв., като към момента цялата сума по сметката била налична. На същата дата, от 22.14 ч. до 22.32 ч., на няколко транзакции е била изтеглена сумата от 9490,12 лв. от дебитната му карта, което е установил на 04.05.2020 г. при проверка за състоянието на сметката си.

По случая е образувано досъдебно производство.

*Фишингът (произнася се като думата „риболов” на английски ) е вид СПАМ, който цели да подлъже потребителите да разкрият своя лична или финансова информация в имейл съобщение или уебсайт, а впоследствие тези данни могат да се използват за измама.

Какво и как се случва?  

Обикновено фишинг атаката започва с имейл, който изглежда като официално съобщение от надежден източник, например банка, онлайн търговец, система за онлайн разплащания, или Вашата електронна поща.
Чрез връзка (линк) в писмото потребителят бива пренасочен към фалшива страница (уебсайт) имитираща визуално страницата на оригиналната услуга. Там се изисква да бъдат предоставени лични данни – като потребителски имена и пароли или пък номера на кредитни карти.
Впоследствие предоставените данни могат да се използват злонамерено за кражба на самоличност, финансови средства, интернет регистрации и други.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини