Секретният космически самолет излита отново и за първи път съобщиха с каква мисия

Космическият самолет X-37B на американските военни се завръща в космоса в средата на май, и докато ВВС не казват много за мистериозния самолет, висш цивилен очерта какво ще прави той този път.

"Сега Космическите сили на САЩ изпълняват мисия, която максимално увеличава уникалните възможности на X-37B", заяви министърът на ВВС Барбара Барет по време на уебкаст, организиран от Космоса Фондация в сряда.

"Тази важна мисия ще бъде домакин на повече експерименти от всеки предишен полет на X-37B, включително два експеримента на НАСА", добави Барет.

"Единият е пробна плоча, оценяваща реакцията на избрани значими материали в космически условия. Втората изследва ефекта на облъчването в околната среда върху семената. Третият експеримент, проектиран от Военноморската изследователска лаборатория, превръща слънчевата енергия в радиочестотна микровълнова енергия, след това проучвания, предаващи тази енергия на Земята. "

Мисията също така ще изведе FalconSat-8, малък сателит, разработен от Военновъздушната академия на САЩ и спонсориран от Изследователската лаборатория на ВВС, за да проведе няколко експеримента, докато е в орбита.

Космическият кораб, известен като Orbital Test Vehicle, ще стартира от нос Канаверал на 16 май, каза Барет.

ВВС притежава X-37B, но наскоро създадената космическа сила - шестият клон на армията, отговаря за неговото изстрелване, операциите в орбита и кацането.

Програмата X-37B стартира през 1999 г., първи път той бе изстрелян през 2010 г. Секретният апарат изпълни пет мисии, като прекара 2865 дни в орбита, включително рекордните 780 дни в последната си мисия, която приключи през октомври.

ВВС заявиха в сряда, че това ще е първата мисия X-37B, която използва сервизния модул за експерименти. Прикрепен към задната част на aпарата, сервизният модул позволява да се пренася допълнителен експериментален полезен товар на орбита.

Въпреки плодотворната работа на X-37B в космоса, обикновено ВВС не съобщават какво прави космическият кораб там, пише Business Insider.

След като се завърна от мисия през май 2017 г., ВВС заявиха, че X-37B тества технологии, като "усъвършенствани насочване, навигация и управление, термични защитни системи, авионика, високотемпературни конструкции и уплътнения, съответна изолация за многократна употреба, системи за лек електромеханичен полет, усъвършенствани задвижващи системи, усъвършенствани материали и автономни орбитални полети, въвеждане и кацане".

Класифицираният характер на неговите мисии породи предположения, че X-37B участва в тестване на военна космическа технология, свързана с разузнавателните спътници.

Той е забелязван на сравнително малка височина - по-малко от 200 мили, според някои, по-ниско от Международната космическа станция, което според експертите може да означава, че САЩ смятат да преместват шпионски спътници към по-ниски орбити, където те могат да правят по-детайлни снимки, но се нуждаят от повече гориво за маневриране.

Служители на ВВС също предполагат, че X-37B би могъл в бъдеще да споделя информация с изтребителите от пето поколение F-22 и F-35.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини