Д-р Фаучи: „Няма гаранции, че ваксината ще бъде ефективна“

С разработката на ваксините никога не трябва да се бърза. Нещо повече, има вероятност никога да не получим ефективна ваксина срещу новия коронавирус, заяви пред Конгреса здравният съветник на Белия дом д-р Антъни Фаучи.

В момента над 100 различни ваксини се разработват в световен мащаб - най-голямата и най-впечатляващата кампания за развитие на ваксини в историята до момента. Въпреки това според д-р Фаучи "няма гаранция, че ваксината ще бъде ефективна".

Забележката на д-р Фаучи бе направена, докато той по-рано днес даде показания пред Сенатската комисия по здравеопазване за това как може да се отвори отново икономиката в Съединените щати.

"Може да има всичко, което се смята, че е необходимо и да не се предизвика имунния отговор, който да даде защита и то трайна защита", обяснява Фаучи за ваксината. „Една от големите неизвестни е, ще бъде ли ефективна? Предвид начина, по който организмът реагира на вируси от този тип, аз съм предпазлив оптимист, че с един от кандидатите ще получим ефикасност".

Професор Иън Фрейзър (Ian Frazer), световноизвестен австралийски имунолог, заяви за АВС, че срещу коронавирусите по принцип е било трудно да се направят безопасни ваксини, отчасти защото вирусът инфектира горните дихателни пътища, които имунната ни система трудно защитава.

В понеделник шефът на Световната здравна организация (СЗО) обяви, че има около седем или осем „топ“ кандидати за ваксина срещу коронавируса.

Тяхната разработка е ускорена, за да се приключи кризата възможно най-бързо. Имайки това предвид, лидерите от 40 страни, организации и водещи банки обещаха 8 милиарда долара миналата седмица.

Въпреки това, може да минат поне 12-18 месеца, преди това да се случи. Най-краткият срок, за който ваксина някога е била разработвана, е четири години, ваксината срещу паротит, създадена през 50-те години.

Въпреки че има поне три клинични проучвания, които определят ваксината за безопасна, все пак ще трябва да се произведат милиарди дози и да се разпределят по целия свят.

„В момента имаме добри кандидати“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус по време на видео брифинг на Икономическия и социален съвет на ООН. „Напредналите са около седем, осем. Но имаме повече от сто кандидати”.

„Ние ще се фокусираме върху няколкото кандидати, които могат да доведат до по-добри резултати и ще подкрепим кандидатите с по-добър потенциал“, заяви генералният директор на СЗО.

Рискът от обратен ефект

С ваксините не може и не трябва да се бърза. Сега обаче сме в изключителна ситуация, която обяснява бързането или това, че се разработват ваксини в целия свят.

По време на същото обяснение пред Конгреса, д-р Фаучи изрази също притесненията си, че ваксина, която не е напълно проверена, може да доведе до повече вреда, отколкото полза, да засили вируса, вместо да го отслаби.

Той продължи да дава примери за две ваксини, които са дали неоптимален отговор в миналото.

„И когато човекът се изложи на вируса, всъщност ще има засилена патогенеза на болестта, която винаги е притеснително. Така че искаме да сме сигурни, че това няма да се случи. Това са двете основни неизвестни."

Дори Фаучи остава „предпазливо оптимистичен, че ще имаме кандидат, който ще има някаква степен на ефикасност, надяваме се, достатъчен процент, който да предизвика такъв колективен имунитет, който би осигурил защита на населението“. 

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Зд
    Здраве
    4 0
    13:57, 15 май 2020
    Боклук си ти д-р Фаучи. Служиш на големите фарма корпорации. Не ви искаме ваксините! Не ни е страх от Коронавирус!
Последни новини