НАСА публикува Споразуменията Артемис с правилата за хората в Космоса

През следващите няколко години най-накрая ще се върнем към Луната. Но след близо 50 години откак човек бе там, много неща са се променили.

Тъй като частните компании стават огромна част от космическите програми и много международни космически агенции са във възход, пространството става доста пренаселено, необходими са някои нови правила.

НАСА току-що предостави набор от споразумения, наречени Споразумения Артемис, за другите международни космически агенции и частни компании, които да спазват, докато ново поколение астронавти достигне там.

"С многобройни страни и частни участници, които провеждат мисии и операции в лунарното пространство, е от решаващо значение да се установи общ набор от принципи за управление на гражданското проучване и използване на космоса“, обяснява екипът в изявление.

"Международните космически агенции, които се присъединяват към НАСА в програмата Артемис, ще направят това чрез изпълнение на двустранни споразумения Артемис, които ще опишат споделена визия за принципи, основани на Договора за космическото пространство от 1967 г., за да създадат безопасна и прозрачна среда, която улеснява проучването, науката и търговските дейности, за да се радва цялото човечество. "

Тези споразумения са точно това, което бихте очаквали от НАСА - те включват мир, прозрачност, оперативна съвместимост (способността на продуктите или системите да работят с различни продукти или системи). Но има и някои много интересни споразумения за аматьорите, които вече дават своя принос с гражданската наука.

Например, НАСА изисква всички международни партньори да се съгласят да споделят своите научни данни публично, както и да регистрират всички космически обекти.

"Споразуменията Артемис засилват ключовия характер на регистрацията и призовават всеки партньор, който не е член на Конвенцията за регистрация, да се присъедини възможно най-скоро."

В момента около 87 процента от всички спътници, сонди, десанти и други изстреляни космически обекти са регистрирани в Регистъра на ООН на обектите, изстреляни в космическото пространство.

Отвореният достъп до научни данни и регистрирането на космически обекти помага на космическата любителска общност да следи нещата и понякога те могат да намерят неща, които дори НАСА не могат.

Споразуменията също така изискват от международните партньори да защитят настоящите обекти и артефакти с "историческа стойност" - вероятни райони, където вече са се случвали кацания на Луната. С почти 190 тона боклуци вече оставени на Луната, това всъщност не е толкова лесна задача.

Съществуват споразумения относно космическите ресурси и информация за орбиталните отломки, но много от тях са подобни на Договора за космическото пространство - документ на Организацията на обединените нации, който влезе в сила през 1967 г. и дава подробни насоки за това какво може дадена държава или не може в космоса.

Всъщност документът, който не се е променил за повече от 50 години, съдържа много ценни уроци за този следващ етап от космическото изследване.

Въпреки че много неща са се променили, изглежда, че някои - сътрудничество, мир и добруване на човешки род, остават същите.

Можете да прочетете всички Artemis Accords тук.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини