Повече от половината вода по мрежата изтича, без да се ползва

Между 50 и 55% са загубите по водопреносната мрежа, която експлоатира ВиК –Хасково. Това съобщи главният инженер на водното дружество Лозко Лозев. Като основна причина за изтичането на водата, която не се ползва реално, но се плаща солидарно от всички абонати, той посочи на първо място силно амортизираната инфраструктура. Заради честите аварии по мрежата, техническите загуби на вода, при всяко нейно спиране и пускане, също допълват високия процент рахищение.

Не на последно място като перо в този дисбаланс са и кражбите на вода.

Специално за този пункт от загубите, инженер Лозев обясни, че в момента има мода, особено по по-маломерните села, да се краде вода като се правят байпаси на водомерните шахти. „Тези пробиви трудно се установяват, защото намяме кой знае какви правомощия да влизаме в частните дворове или в жилищните блокове, където всичко е под ключ. Затова кражбите на вода се хващат много по-трудно, отколкото тези на ток, например.“, обясни главният инженер на ВиК – Хасково.

Най-често такива кражби се хващат по сигнал, иначе е почти невъзможно, допълни той. 

В последните два месеца от водното дружество отчитат спад в процента на хванатите крадци на вода, но това си има своето логично обяснение, свързано с наложените мерки заради здравната криза. Заради тях от ВиК са работили в намален работен състав и на половин работен ден. Инкасаторите не са влизали за отчети по домовете, а това се е превърнало в още по-сериозна предпоставка за недобросъвестните клиенти, посочи инж. Лозев. И допълни, че въпреки че ВиК дружеството също търпи загуби в този смисъл от пандемичната обстановка, е толерантно и солидарно с абонатите си в затруднено положение и не е оставило хора без вода заради неплатени сметки. „Нека обаче хората не си мислят, че водата, която ползват, няма себестойност, затова нека, всеки който има възможност да си плаща сметките навреме и да не ги забавя“, призова той.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (19)

  • 1
    Ви
    ВиК
    15 -15
    15:47, 19 май 2020
    Браво, инженер Лозев!
    • Су
      Суджука Пират от Форукома
      9 -1
      17:35, 19 май 2020
      Нашта фирма може да прокара новите тръбопроводи
      и за целта сме готови от Форуком да отпуснем заем на Общината и Кметя Станчо Тъпото
      ....
      Танчето Захариева ще прокара заема през Сесия на Общинския съвет :)))
    • Бу
      Бунак
      8 -2
      19:13, 19 май 2020
      А-а, и ние от Бунак искаме да пра-им водопровод! Нъл-ь за-тва гласувахме сичко-те за кмет-че-то?
  • 2
    Въ
    Възмутена гражданка
    48 -1
    16:05, 19 май 2020
    Ромите от ул."Акация" не плащат водата, която ползват, защо инж. Лозев ?
    • Ви
      ВиК
      27 -4
      16:38, 19 май 2020
      Питайте Станчо Умното
    • Ст
      Стойчк
      8 -2
      22:05, 19 май 2020
      Защото тези които одговарят за незаконата вода нищо не правят цял ден си клатят мъдята и полупават заплати това е най скатаната работа в ВиК Хасково
  • 3
    Ха
    Хасково
    36 -2
    16:18, 19 май 2020
    Лозев, нещо да кажеш?
    Това е твоята фирма, защо не сте си свършили работата, за да не изтича водата?
    Колко метра водопровод сменихте ,от как на власт сте ГЕРБ?
    Ама нали ВиК е хранилката на Бойко!!
    • Ав
      Авариен ВИК екип
      6 -1
      00:07, 20 май 2020
      Ако подменяхте по отсечки тръбите на места с чести аварии, досега половината град щеше да е с нови тръби, а не както до момента да копаете като къртици и да рушите пътната инфраструктура. Сменяйте бре глупаци по 100метра да подменяте до 5г града ще е без аварии и няма да губите 50% от водата и за вас ще бъде по-добре. Дано дойде някой ВИК чиновник готов да действа за общото благополучие.
  • 4
    Ян
    Янков
    38 -1
    16:24, 19 май 2020
    Лозев защо се прави на ощипана мома( а може и да е така), не знам?
    Най-големите кражби на вода стават в кв.Република-обществена тайна.
    И ако не го знаеш, не си за този пост Лозев!
    Ама нали там населението гласува с правилната цифра - няма проблем.
    Токова млад, а вече толкова верен на ГЕРБ!!!
    • 11
      11111
      11 0
      17:02, 19 май 2020
      дават ви на софрата ...вода..мрежа за нейното разпространение...кметството подменя тръбите и пак друг е виновен...един отбор като стане губещ не сменят всичките играчи а първо треньора...а това че крадът...не закачайте защитения вид че гласуват за...нас...
  • 5
    11
    11111
    6 0
    17:17, 19 май 2020
    Американски граждани могат да напуснат България с два правителствени полета на САЩ, съобщи американското посолство у нас.

    Самолетите ще летят директно от София до град Александрия, щата Луизиана.

    Не е известно каква е причината за предприетите изненадващи действия от американска страна, но може да се предположи, че полетите ще се използват и за смяна на някои американски длъжностни лица от мисията в България с други. Факт е, че геополитическата обстановка в света е изключително динамична след избухването на т.нар. "Covid-19 пандемия", като това неминуемо ще доведе до прекрояване на сферите и полетата на влияние.

    Лозев- Време РАЗДЕЛНО...идва...
  • 6
    69
    69
    18 -2
    19:18, 19 май 2020
    Толкова ли смятате за будали жителите на гр.хасково че убеждавате че водата е добра за пиеене. Като толкова е хубава пиите си я вие , тя даже и за миеене не става простаци.
  • 7
    75
    75
    18 -1
    20:02, 19 май 2020
    Нищо никъде не изтича освен в Република.
  • 8
    Ja
    Jack Bauer
    20 -1
    20:15, 19 май 2020
    Сигнал до ВиК - повечето примати в република крадат вода!!! Ако искате конкретни имена и адреси, питайте си инкасаторите. Всички знаят, явно само управата не. ;)
  • 9
    Ек
    Екотрадекс 4
    7 -1
    06:34, 20 май 2020
    Ей нагли хора в това Вик Хасково не стига, че водата за нищо не става нито питейни качества и т.н. и ще се вдига цената .... На какво основание драги инж.Лозев вие нормални ли сте или слънчасахте, когато дойде премиера слънце и всички вкупом лижете задници ...
  • 10
    Фъ
    ФъКю
    9 -2
    06:54, 20 май 2020
    Циганите в Република вода не плащат, някой от инкасаторите също. Циганските чешми текат денонощно целогодишно без да се плаща вода. Лозев вярно ли е.
    • Пи
      Пинко
      5 -1
      07:39, 20 май 2020
      Те и в Европа не плащат ...
      Казват че са репресирана нация ( в световен мааб)
  • 11
    Ma
    Mattias
    0 0
    03:31, 27 май 2020
    Оферта за заем между частни лица в България

    Това послание е адресирано до всички онези хора, които се нуждаят от заеми, нетърпеливи да изпълнят желанията си, които имат проекти за изпълнение или всякакви искания за кредит, за да задоволят своите нужди. Готови сме за вашата финансова помощ, не се колебайте да се свържете с нас по имейл възможно най-скоро: mattiasbergmann6@gmail.com

    Благодарим ви, че се свързахте с нашата финансова компания.
  • 12
    Оферта за заем между частни лица в България

    Това послание е адресирано до всички онези хора, които се нуждаят от заеми, нетърпеливи да изпълнят желанията си, които имат проекти за изпълнение или всякакви искания за кредит, за да задоволят своите нужди. Готови сме за вашата финансова помощ, не се колебайте да се свържете с нас по имейл възможно най-скоро: mattiasbergmann6@gmail.com

    Благодарим ви, че се свързахте с нашата финансова компания.
Последни новини