Пада карантината за пътуване в Гърция и Сърбия от 1 юни, но не и за туристи

Пада карантината за пътуване в Гърция и Сърбия от 1 юни, но само за командировки, пътувания по семейни причини, дипломатически, хуманитарни и транспортни въпроси. Очаква се решението и на румънския парламент. 

Това обяви премиерът Бойко Борисов след Четиристранната среща, която се проведе чрез видеоконферентна връзка и по инициатива на Борисов. "Знаете, че румънското правителство е в оставка, силно се надяваме да вземат решение, което да е в унисон с решението, което взехме с Гърция и Сърбия, така че да махнем 14-дневната карантина и там", добави премиерът.

Преминаването ще става със специални декларации, каза още той.

"На границите ще има декларация, семпла, с трите имена, в която ще пише: нямам симптоми, не съм под карантина, запознат съм със съответната епидемиологична обстановка и пътувам на собствен риск. Трябва да се впише и телефон за контакт", обясни Борисов.

"Това са декларации за съгласие, за това, че лицата са уведомени за обствановката, осъзнават риска и са готови да го носят, както и за това, че пребивавайки на територията на страната, ако се разболеят или бъдат поставени под карантина, да са наясно с всички условности“, заяви министърът на транспорта Росен Желязков.

По думите на Борисов активно се водят разговори с Австрия и с Германия.

"От 1 юни мислим изцяло да отворим ресторантите в България. От понеделник, 25 май, отпада карантината за всички международни шофьори, влизащи в страната", заяви още Борисов.

"Всички страни поздравиха България за начина за справяне с епидемията и затова ние сме и първи за облекчаване на мерките", каза той.

"Важно е да се научим да спазваме мерките за дезинфекция и да се научим да живеем с вируса и мисълта, че е тук и с премерен риск да направим така, че да заработят повече системи и така хората и бюджетът да имат повече пари", категоричен бе премиерът.

Бойко Борисов, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан обсъдиха облекчаването на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в условията на пандемията от COVID-19. Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време - като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса.

Във видеоконференцията участваха и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

В разговора с лидерите на Сърбия, Гърция и Румъния премиерът Борисов казва, че смята, че от  1 юни може да разглеждаме територията на 4-те страни "като една пандедмична зона".

„Вие сами виждате, че данните са такива, че точната дума е премерен риск. Да направим така, че да заработят повече системи, което да гарантира някакви приходи в хора, заплати, и в бюджета“, заяви Борисов.

Източник: Нова телевизия

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини