Неделният пазар отваря в неделя

Неделният пазар отваря в неделя, 24.05.2020г., след повече от два месеца пауза. Това съобщи днес кметът на Димитровград Иво Димов, на пресконференция с представителите от Общинския кризисен щаб д-р Силвия Янева, експерт в РЗИ - Хасково и д-р Валентин Палашев, зам.управител на МБАЛ "Св.Екатерина", както и председателя на ПК "Търговия, общински пазари и тържища" Сашо Спасов.

Тази седмица ще се тества организацията и ако има пропуски, те ще бъдат коригирани за следващата седмица.

Неделният пазар ще заработи от 7.00ч. до 14.00ч. на 24.05.2020г., неделя, като в същото време няма да работи автомобилният пазар. Мярката се прилага, за да се намали потока от хора, които посещават и двата пазара. 

"За нас е от първостепенно значение опазване здравето на гражданите, независимо от значителните загуби, които общината понася от това, че не работи пазара, отговорността за живота и здравето на хората е наша. В понеделник направихме общо заседание на Общинския щаб и ресорната комисия по пазари и тържища към Общинския съвет и мненията бяха разнопосочни, с аргументи за и против във двете посоки. Пазарът ще заработи поетапно, като тази седмица ще отвори само в неделя, и ако всичко е наред с епидимиологичната обстановка в страната и в общината, от следващата седмица пазара ще работи от петък. Разбирам търговците на пазара, които не са работили от 2.5 месеца, но от другата страна са и притестненията на хората в града. Пазарът е специфичен и не може да бъде сравняван и да се прави аналог с МОЛ-ве и други тържища. Въвеждаме обаче строги мерки за търговците и ползвателите на обектите и препоръчваме на гражданите спазване на противоепидемиологичните предписания, за да може да се опази средата в общината каквато е до момента - без заразени", каза кметът на общината Иво Димов. 

Експертът от РЗИ-Хасково и член на Общинския кризисен щаб, д-р Силвия Янева допълни, че като цяло отпадат голяма част от противоепидемиологичните мерки в страната и гражданите все повече показват, че започват да се грижат за безопасността си - носят маски, вече не се ръкостискаме. Трябва да се научим да живеем с вируса. Страхът не е добър съветник. По отношение на пазара ще следим обстановката, каза експертът.

Постоянната комисия към местния парламент е категорична, че пазарът трябва да заработи. Считаме мнението на медиците за обосновано, но сме единодушни, че Пазарът трябва да заработи, изрази мнението на комисията нейният председател Сашо Спасов.

Д-р Палашев сподели опасенията си и тези на колегите си, че отварянето на Пазара ще доведе хора от цялата страна, което ще създаде предпоставки за разпространине на заразата и прикани търговците и посетителите да спазват предписанията за безопасност.

Работата на Неделния пазар ще се разрешава при спазване на противоепидемичните мерки от търговци, собственици и продавачи на обекти на територията на пазара. Задължително за търговците е да са със защитни маски за лице или защитен шлем, да извършват дезинфекция на обектите си и да поставят на видни места дезинфектанти, да следят и да предотвратяват струпване на хора пред и в обектите си.

За търговците, собственици и ползватели на заведенията за бързо обслужване, на питейни заведения и други подобни на територията на Неделен пазар се допуска посещение на търговски площи на открито при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването, като разполагане на масите по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 1,5 м между тях и не повече от четири лица на една маса или едно семейство, обслужващият персонал да е с поставена защитна маска за лице или защитен шлем, като е препоръчително и носенето на ръкавици. Трябва  да се почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител, а тоалетните на всеки час. В заведенията на пазара трябва да се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите.

На посетителите на пазара се препоръчва  да носят лични предпазни средства (маска, шал, шлем и др.),  да спазват официалната дистанция от 1,5м.,  да не предизвикват струпвания пред и в обектите на територията на Неделен пазар.

Два пъти дневно ще бъде извършвана дезинфекция на Пазара преди отварянето му и след края на работното време. Обществените тоалетни ще бъдат дезинфекцирани на всеки час.

Към момента автопазарът остава затворен, стана ясно на пресконференцията. След анализ на епидемиологична обстановка, ще се вземе решение кога може да заработи и той.

Пресконференция на кмета Иво Димов - Община Димитровград Отваря се пазара и детските градини.

Публикувахте от Новините Димитровград BGvesti в Вторник, 19 май 2020 г.
Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Тт
    Тттт
    16 -16
    16:43, 20 май 2020
    Лошо! Сега от всякъде ще дойдат хора. Каква дистанция може да се спазва на пазар??
  • 2
    Кю
    Кюмуров
    2 -3
    18:25, 20 май 2020
    СП2 е освободен от газовата директива на ЕС за период от 20 години. 100% пълни тръби. Триумф на Путин.
  • 3
    Ра
    Рали
    18 -15
    18:51, 20 май 2020
    То на бабин пазар няма ред, те ме убеждават че ще има на това бунище. Да го махат от града
    • Яз
      яз
      19 -16
      19:14, 20 май 2020
      Рали Ралии много си зле.....бунището ти е в главЪта.....вземи се гръмни ще спестиш много на Земята
  • 4
    Тт
    Ттт
    13 -4
    20:11, 20 май 2020
    Щом не ти харесва не ходи,толкова
    • Мх
      Мхм
      0 0
      10:05, 23 май 2020
      Ами защо да не го преместят до твоя блок и да паркират пред вас, да ядат банички и кюфтета на вашата детска площадка, тогава ще ходя по моя преценка ;)
  • 5
    Мо
    Морзи
    3 -2
    20:34, 20 май 2020
    Хайде ва пускайте пазаръъъ, имам си противогаз, не му е стах от вирусът! Яз съм дърт старшина и зъ върви с противогазъ боли му фаръ!
  • 6
    Ни
    Ниязи Ходжата
    6 -4
    21:00, 20 май 2020
    Нека да отварят пазара да има проверяващите с кого да се заяждат и пълнят хазната,и джепчиите да оправят бюджета си.,.
Последни новини