32 °C

Определиха победителите във Фестивала на алтернативното кино "Защитени светове"

Определиха победителите във Фестивала на алтернативното кино "Защитени светове", информират от местната администрация.

Вчера, 25.05.2020 г., жури в състав професор Станимир Трифонов - председател, и членове Светослав Драганов и Веселин Христов, отсъдиха и подредиха победителите в шестото издание на Фестивала на алтернативното кино "Защитени светове".

Фестивалът дава възможност за изява на авторите в некомерсиалното алтернативно кино по темите природно наследство и културно наследство, а именно: защитените хабитати и територии, редките и застрашени от изчезване представители на флората и фауната на Република България и Балканите, народни обичаи, фестивали, изворен фолклор, творци и др. Едновременно с популяризирането на киноизкуството се привлича вниманието на аудиторията върху проблемите на околната среда, биоразнообразието, устойчиво развитие и богатството на народното творчество. Участвалите в надпреварата филми се предоставят на разположение на детски градини, училища, еко-организации, читалища, културни институции, медии и други заинтересовани страни.

До 10 май 2020 година участниците във фестивала изпратиха своите филми, които бяха качени в канала ни в "YouTube". Бяха допуснати до участие 26 филма на автори от Димитровград, Хасково, Русе, Омуртаг, София, Силистра, Велинград и др. Макар и в началото да имаше съмнения относно успеха на онлайн изданието на кинофестивала, за пръв път в историята на фестивала авторските кинотворби достигат до толкова широка публика. 2731 потребители са гледали филми в плейлистата на Шести фестивал на алтернативното кино „Защитени светове“ в канала на читалището от началото на качване на филмите. Преобладаващо аудиторията е от България, но филмите са гледани и от кинолюбители от Обединеното кралство, Германия и Испания, което за е огромен успех.

Журито присъди следните награди:

Голямата награда „Защитени светове“ на група „Русе филм“ за цялостно артистично представяне с филмите СЕЛО ДЪЛБОКИ ТОМЧЕВЦИ, КАРТАЛСКИТЕ ВОДОПАДИ 2, МЕТАМОРФОЗИ, КРАЛСКА СЛЕДА, КЪЩИЧКА И СВЕТЛИНАТА НА СЯНКАТА

Специалната награда на Кмета на Община Димитровград на филма TUBER AESTIVUM – НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИЯ ТЪРГОВСКИ ВИД ТРЮФЕЛ В БЪЛГАРИЯ на Ивайло Пенев и Теодор Неделин

Първа награда „културно наследство“ на Боян Балев за филмите СТАРИТЕ ЗАНАЯТИ НА ЕТЪРА, СКЪТАНИ В РОДОПИТЕ И СЕВЕРИНА

Първа награда „природно наследство“ на филма ВРЕМЕ ЗА ОБЯД на Ал. Маринов и Б. Камилов

Втора награда „Културно наследство“ – Валери Добрев за филмите ДАСКАЛ КЪНЧО, ДРАМА В КЕСТЕН И ТЪПОЪГЪЛЕН ТРИЪГЪЛНИК

Втора награда „природно наследство“ на филма ПТИЦИТЕ НА СОФИЯ с автори Долорес Алварадо и Л. Костова

Трета награда „културно наследство“ на МИЛЕОНА на Нели Кръстева, Николай Добрев и Ясен Кирилов

Трета награда „природно наследство“ на Янко Митев за сценария на филма ЧУРУЛИКЧЕТО ДЖИКО – ЕДНА ИСТИНСКА ИСТОРИЯ

Награда за режисура – Долорес Алварадо

Награда за операторско майсторство – Николай Василев

Награда за дебют – Евгения Тотева

Филмите от фестивала са достъпни в Youtube.
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате енергията да направите всичко, което пожелаете сега. Това си личи от далече, но не пренебрегвайте желанията на близките си. Бъдете по-толерантни към тях, дори и да се двоумите, опитайте. Ще подобрите отношенията си, щом точно и ясно изразявате мислите и намеренията си.
04 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Творческите ви сили са в подем. Имате интересни идеи, които не трябва да оставяте без по-нататъшно развитие. В личен план около вас назряват вълнуващи събития, които ще се отразят благоприятно на атмосферата в семейството ви. Оградени сте с вниманието на хората, които обичате и това ви прави бодри и енергични.
04 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате основания да бъдете доволни от себе си. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно за да не ви изнервят излишно. По-често ще се радвате на добри поводи, благодарение на старанието си. Тази тенденция ще се задълбочи, правейки делата ви перспективни.
04 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще постигнете изпълнението на свое желание, стига то да е в полза на вас самите. В последно време пилеете много сили и средства в угода на другите, като забравяте за собствените си нужди. Постоянството ви в една връзка ще обърне нещата във ваша полза. Идеите ви ще се популяризират, защото са добри и имат отношение към добруването на повече хора.
04 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В отлична форма сте и успявате да се справите в необходимите срокове. Ваш близък ще ви изненада със свое решение, но по-добре ще е да обмислите реакцията си, за да не го засегнете. В личен план сте късметлии. Оказва се, че притесненията ви са били напълно неоснователни.
04 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Увереността в собствените ви действия може да ви изиграе лоша шега днес. Не се дистанцирайте от околните, с нищо не ги превъзхождате, освен с високото си самочувствие. Във ваша полза е да се приземите по-скоро. Семейството ви очаква повече внимание, предвид предстоящо семейно мероприятие.
04 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Семейна хармония сред приятна атмосфера ще цари в дома ви днес. Настроени сте добронамерено към всички и това до голяма степен ще запази семейния уют. Ще прекарате приятно, ако поканите приятели на обяд или вечеря и ги изненадате със свой специалитет.
04 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви плодотворен период в личен план. Без трудности ще реализирате стремежите си и денят ще изобилства от радостни поводи. Професионалните ви ангажименти ви отнемат много време и може би умората ще ви досажда.
04 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемайки се с неотложните си задачи, ще си осигурите време и за дома. Подготовката за предстоящо пътуване е в ход, но някои вече пътуват. За други от вас денят се свързва с нова интимна връзка или делово съдружие. Разумно изразходвайте енергията си, не се претоварвайте с нищо.
04 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не създавайте излишно напрежение с притесненията си, част от които ще се окажат по-маловажни, отколкото ги мислите. Истина е, че многото задължения ви уморяват и това се отразява на психическото ви и физическо здраве. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си.
04 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Особено важно за вас е да се осланяте на разума си, а не на чувствата. Ако успеете да овладеете емоциите си, само ще спечелите. Пречки от различен характер ще ви стимулират да потърсите и други възможности за реализация. Добре ще е да помислите за промяна на хранителния си режим и да наблегнете на повече движение.
04 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Избягвайте натоварващите съзнанието дейности, а се заемете с нещо приятно и релаксиращо. Любимият човек ще ви обгражда с внимание и обич. Споделете деня си с него и се наслаждавайте на онова, което имате. Духовното ви израстване е очевидно и заслугата за това е изцяло ваша. Давайте повече и не мислете, че нямате. Ще имате.
04 юли 2020
Последни новини