6 °C

Определиха победителите във Фестивала на алтернативното кино "Защитени светове"

Определиха победителите във Фестивала на алтернативното кино "Защитени светове", информират от местната администрация.

Вчера, 25.05.2020 г., жури в състав професор Станимир Трифонов - председател, и членове Светослав Драганов и Веселин Христов, отсъдиха и подредиха победителите в шестото издание на Фестивала на алтернативното кино "Защитени светове".

Фестивалът дава възможност за изява на авторите в некомерсиалното алтернативно кино по темите природно наследство и културно наследство, а именно: защитените хабитати и територии, редките и застрашени от изчезване представители на флората и фауната на Република България и Балканите, народни обичаи, фестивали, изворен фолклор, творци и др. Едновременно с популяризирането на киноизкуството се привлича вниманието на аудиторията върху проблемите на околната среда, биоразнообразието, устойчиво развитие и богатството на народното творчество. Участвалите в надпреварата филми се предоставят на разположение на детски градини, училища, еко-организации, читалища, културни институции, медии и други заинтересовани страни.

До 10 май 2020 година участниците във фестивала изпратиха своите филми, които бяха качени в канала ни в "YouTube". Бяха допуснати до участие 26 филма на автори от Димитровград, Хасково, Русе, Омуртаг, София, Силистра, Велинград и др. Макар и в началото да имаше съмнения относно успеха на онлайн изданието на кинофестивала, за пръв път в историята на фестивала авторските кинотворби достигат до толкова широка публика. 2731 потребители са гледали филми в плейлистата на Шести фестивал на алтернативното кино „Защитени светове“ в канала на читалището от началото на качване на филмите. Преобладаващо аудиторията е от България, но филмите са гледани и от кинолюбители от Обединеното кралство, Германия и Испания, което за е огромен успех.

Журито присъди следните награди:

Голямата награда „Защитени светове“ на група „Русе филм“ за цялостно артистично представяне с филмите СЕЛО ДЪЛБОКИ ТОМЧЕВЦИ, КАРТАЛСКИТЕ ВОДОПАДИ 2, МЕТАМОРФОЗИ, КРАЛСКА СЛЕДА, КЪЩИЧКА И СВЕТЛИНАТА НА СЯНКАТА

Специалната награда на Кмета на Община Димитровград на филма TUBER AESTIVUM – НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИЯ ТЪРГОВСКИ ВИД ТРЮФЕЛ В БЪЛГАРИЯ на Ивайло Пенев и Теодор Неделин

Първа награда „културно наследство“ на Боян Балев за филмите СТАРИТЕ ЗАНАЯТИ НА ЕТЪРА, СКЪТАНИ В РОДОПИТЕ И СЕВЕРИНА

Първа награда „природно наследство“ на филма ВРЕМЕ ЗА ОБЯД на Ал. Маринов и Б. Камилов

Втора награда „Културно наследство“ – Валери Добрев за филмите ДАСКАЛ КЪНЧО, ДРАМА В КЕСТЕН И ТЪПОЪГЪЛЕН ТРИЪГЪЛНИК

Втора награда „природно наследство“ на филма ПТИЦИТЕ НА СОФИЯ с автори Долорес Алварадо и Л. Костова

Трета награда „културно наследство“ на МИЛЕОНА на Нели Кръстева, Николай Добрев и Ясен Кирилов

Трета награда „природно наследство“ на Янко Митев за сценария на филма ЧУРУЛИКЧЕТО ДЖИКО – ЕДНА ИСТИНСКА ИСТОРИЯ

Награда за режисура – Долорес Алварадо

Награда за операторско майсторство – Николай Василев

Награда за дебют – Евгения Тотева

Филмите от фестивала са достъпни в Youtube.
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини