12 °C

Определиха победителите във Фестивала на алтернативното кино "Защитени светове"

Определиха победителите във Фестивала на алтернативното кино "Защитени светове", информират от местната администрация.

Вчера, 25.05.2020 г., жури в състав професор Станимир Трифонов - председател, и членове Светослав Драганов и Веселин Христов, отсъдиха и подредиха победителите в шестото издание на Фестивала на алтернативното кино "Защитени светове".

Фестивалът дава възможност за изява на авторите в некомерсиалното алтернативно кино по темите природно наследство и културно наследство, а именно: защитените хабитати и територии, редките и застрашени от изчезване представители на флората и фауната на Република България и Балканите, народни обичаи, фестивали, изворен фолклор, творци и др. Едновременно с популяризирането на киноизкуството се привлича вниманието на аудиторията върху проблемите на околната среда, биоразнообразието, устойчиво развитие и богатството на народното творчество. Участвалите в надпреварата филми се предоставят на разположение на детски градини, училища, еко-организации, читалища, културни институции, медии и други заинтересовани страни.

До 10 май 2020 година участниците във фестивала изпратиха своите филми, които бяха качени в канала ни в "YouTube". Бяха допуснати до участие 26 филма на автори от Димитровград, Хасково, Русе, Омуртаг, София, Силистра, Велинград и др. Макар и в началото да имаше съмнения относно успеха на онлайн изданието на кинофестивала, за пръв път в историята на фестивала авторските кинотворби достигат до толкова широка публика. 2731 потребители са гледали филми в плейлистата на Шести фестивал на алтернативното кино „Защитени светове“ в канала на читалището от началото на качване на филмите. Преобладаващо аудиторията е от България, но филмите са гледани и от кинолюбители от Обединеното кралство, Германия и Испания, което за е огромен успех.

Журито присъди следните награди:

Голямата награда „Защитени светове“ на група „Русе филм“ за цялостно артистично представяне с филмите СЕЛО ДЪЛБОКИ ТОМЧЕВЦИ, КАРТАЛСКИТЕ ВОДОПАДИ 2, МЕТАМОРФОЗИ, КРАЛСКА СЛЕДА, КЪЩИЧКА И СВЕТЛИНАТА НА СЯНКАТА

Специалната награда на Кмета на Община Димитровград на филма TUBER AESTIVUM – НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИЯ ТЪРГОВСКИ ВИД ТРЮФЕЛ В БЪЛГАРИЯ на Ивайло Пенев и Теодор Неделин

Първа награда „културно наследство“ на Боян Балев за филмите СТАРИТЕ ЗАНАЯТИ НА ЕТЪРА, СКЪТАНИ В РОДОПИТЕ И СЕВЕРИНА

Първа награда „природно наследство“ на филма ВРЕМЕ ЗА ОБЯД на Ал. Маринов и Б. Камилов

Втора награда „Културно наследство“ – Валери Добрев за филмите ДАСКАЛ КЪНЧО, ДРАМА В КЕСТЕН И ТЪПОЪГЪЛЕН ТРИЪГЪЛНИК

Втора награда „природно наследство“ на филма ПТИЦИТЕ НА СОФИЯ с автори Долорес Алварадо и Л. Костова

Трета награда „културно наследство“ на МИЛЕОНА на Нели Кръстева, Николай Добрев и Ясен Кирилов

Трета награда „природно наследство“ на Янко Митев за сценария на филма ЧУРУЛИКЧЕТО ДЖИКО – ЕДНА ИСТИНСКА ИСТОРИЯ

Награда за режисура – Долорес Алварадо

Награда за операторско майсторство – Николай Василев

Награда за дебют – Евгения Тотева

Филмите от фестивала са достъпни в Youtube.
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще ви се наложи да бъдете нащрек, тъй като работата ви подставя в ситуации, в който трябва да се действа бързо. Добре ще е ако не сте сами в начинанията си, а си осигурите подкрепата на човек, на когото можете да разчитате. Имате късмет в личен план, където успявате да постигнете нещо, към което отдавна се стремите. Не пропускайте шансовете си.
30 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настроението ви днес е чудесно и са налице всички предпоставки да се радвате на един страхотен ден. Работата ви върви по план, а и вие не давате възможност за погрешни стъпки. Радвате се на ползотворно сътрудничество с близък колега. Обърнете достатъчно внимание на човека до вас , така че да се почувства щастлив.
30 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще браните независимостта си, защитавайки интересите и правото си на личен избор. Не позволявайте чуждото мнение да влияе на настроението ви, работете върху задачите си старателно и отговорно. Това ще се отрази на възнаграждението ви, и колкото сте по-прецизни, толкова по-добре за финансите ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Финансови и други интереси ще поставят някои от вас в условия да избирате между повече от една възможност. Няма да сте безразлични и към нечии нужди, очакванията към вас не свършват. Дайте си повече отдих и разнообразие в живота. Не се противете на онези, които с обич ще ви помогнат да се разтоварите от грижите ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Можете да си позволите повече разточителство за близките ви, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. На път сте да задълбочите връзката си, но помислете за поведението си, като не изпадате в крайности. Общият ви път изисква компромиси, готови ли сте на тях? Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
30 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Независими и открити, ще ви бъде по-лесно да изразите мнение и вземете отношение по спорен въпрос. Ще реализирате намеренията си, още повече, че мотивацията ви е силна. С подкрепа на подходящите хора ще спазите срокове или по-точно ще се включите навреме в интересуващо ви начинание или друго, важно за вас събитие.
30 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приемете събитията, а ако имате забележки се стремете към промяна, но с конструктивни решения и мирни средства. Изчистете съзнанието си от всякаква агресивна мисъл, проявете доброто у себе си. Така ще повлияете и на други да се развиват в правилната посока. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период, пластовете се разместват.
30 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Разпределете силите си за да ви стигнат за всичко, с което ще се ангажирате днес. Това е гаранция за успешно приключване и на срочните задачи. Роднини ще ви създадат тревога със свой здравословен проблем. Потърсете съвет и помощ от специалисти, не предприемайте самолечение.
30 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Появата в живота ви на една личност ще събуди позабравени чувства. Приятели ще ви помогнат да осъзнаете пропуските с, но и да ги наваксате. Обърнете внимание на храната си. Полезно е да разнообразите менюто. Заложете на плодове и зеленчуци и по-малко на месо и мазнини.
30 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
От днешния ден може да зависи част от бъдещата ви работа. Подхождате със завидно спокойствие към всеки проблем около себе си. Уверени сте, че няма нещо, с което да не можете да се справите. Постарайте се да сдържате емоциите си и да не показвате неодобрението си за неща, които не харесвате. Ще имате възможност за последна дума.
30 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Част от вас са обхванати от колебания относно бъдещата си работа и това заплашва да дисбалансира настоящите ви задължения. Затова се съсредоточете върху момента и не губете време за излишни притеснения. С течение на времето ще успеете да намерите най-подходящия за вас избор. Необвързаните от вас са обсебени от привлекателна и загадъчна личност.
30 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С нечия подкрепа ще направите правилния избор, доверявайки се на опита и знанията. Не пропускайте да отдадете заслуженото, изразявайки благодарността си по подходящ начин. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си. Запазете доброто си настроение и вечерта, очакват ви приятни емоции.
30 окт 2020
Последни новини