32 °C

Охлювен инсулин лекува захарен диабет по-бързо и ефективно

Инсулин, получен от отровата на хищен морски охлюв, ще бъде използван като по-ефективно и безопасно средство за лечение на диабет, твърдят изследователи.

Той ще имитира бързодействащите свойства на инсулина от морския охлюв и ще понижава стойностите на кръвна захар, без дългосрочните странични ефекти на останалите терапии.

Учени от Университета в Юта разработили най-малката в света, напълно функционална версия на хормона инсулин от отрова.

Надеждите са откритието да подобри качеството на живот на страдащите от диабет.

Хищните морски охлюви живеят из кораловите рифове и постоянно търсят плячка, като един представител на вида отделя отрова.

Отровата на конусовидния морски охлюв съдържа уникална форма на инсулина.

Създанието отделя отровата във водата, а това кара стойностите на глюкозата в кръвта на близките риби да се сринат, което временно ги парализира.

Охлювът излиза от черупката си и поглъща безпомощните жертви.

Учените открили, че охлювеният инсулин има сходни характеристики с човешкия и работи по-бързо.

Бързодействащият инсулин би намалил риска от хипергликемия и други сериозни усложнения от диабета и би подобрил работата на инсулиновите помпи или изкуствените панкреаси.

Учените установили, че охлювеният инсулин не съдържа свързващ агент, за разлика от човешкия. Струпванията на молекули при човешкия инсулин трябва да се разпаднат, за да повлияят на стойностите на кръвна захар, а този процес отнема близо час.

Молекулите на охлювения инсулин не се струпват, затова ефектът му върху човешкото тяло е почти мигновен.

Учените искали да разработят средство, което страдащите от диабет тип 1 да използват, за да възстановят бързо стойностите на инсулин в кръвта си.

Решили да вземат част от свойствата на охлювения инсулин и да ги пренесат в човешкия.

Това е възможно, защото охлювеният инсулин се отличава със същата базова структура, като човешкия.

Въпреки бързите му свойства, екипът бил изправен пред дилема: охлювеният инсулин далеч, не бил толкова мощен, колкото човешкия.

Всъщност, учените смятат, че хората ще се нуждаят от около 20-30 пъти повече охлювени инсулин , за да намалят стойностите си на кръвна захар.

Изследователите използвали различни техники, за да решат този проблем. Изолирали 4 аминокиселини, които помогат на охлювения инсулин да се свърже към инсулиновите рецептори.

След това създали подобрена версия на молекулата на човешкия инсулин, без региона, отговорен за струпването.

Екипът интегрирал модифицираната версия на тези аминокиселини в човешката молекула, с надеждата да създаде хибрид, който не се струпва и се свързва по-здраво с инсулиновите рецептори при хората.

Тестовете с мишки се оказали обнадеждаващи.

Полученият инсулин бил наречен мини инсулин, потентността му била същата като на човешкия инсулин.

И тъй като се синтезира лесно, той е обещаващ кандидат за разработване на ново поколение терапии за хора, страдащи от диабет.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Умеете да инвестирате и да привличате другите да участват във вашите проекти. Днес се постарайте да изложите идеите си така, че да спечелите възможно най-много поддръжници. Ще имате късмета да се запознаете с интересна личност, която ще ви очарова и заинтригува. Внимавайте обаче за подводни камъни. Вечерта ще съумеете да свършите доста полезна работа, ще останете доволни.
16 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настроението ви ще е добро и няма причина да не останете доволни от днешния ден. Нуждаете се от промяна на обстановката, и ако към желанията ви се включат приятели, със сигурност няма да съжалявате. Денят е подходящ и за пътешествия и романтични срещи. Насочете се към любими места и хора.
16 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще имате възможността да се утвърдите като коректен и лоялен партньор. Справяте се отлично със завършването на важен проект, което е сериозна крачка в професионалното ви развитие. Предстои ви скорошна стабилизация във финансов план, което ще ви даде възможност да разширите сферата на проектите си.
16 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бъдете рационални и практични, като мобилизирате максимално силите си за да преодолеете надигащата се вълна. За хората на умствения труд се очертава напрегнат ден. Да внимават за здравето си всички, които са на работното си място. Характерно за всички ще бъде понижен жизнен тонус.
16 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Финансовата стабилност, която отдавна очаквате и от която така силно се нуждаете напоследък, тази седмица ще стане реалност. Положените от вас усилия започват да дават все по-осезаем резултат и радостта ви е напълно заслужена. Няма от какво да се притеснявате и можете спокойно да планирате бъдещите си стъпки.
16 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще вървите с късмета си днес. Улеснени ще бъдете и от добре свършената си до тук работа, така, че бъдете смели и не се предавайте пред проблемите. В хода на работата ви е възможно да се откажете от своя идея в името на по-добра. Силите ви ще стигнат да я реализирате по-скоро.
16 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Проявете повече толерантност и ще се изненадате от това, колко приятен може да бъде денят ви. Вслушайте се в съветите на деловите си партньори и ще увеличите значително състоянието си. Намерете време и за семейството си. Текат важни промени, които като че ли изпускате. Отворете очите си.
16 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате изявени шансове за успех в професионалната сфера. Заемете се сериозно със задълженията си, не ги оставяйте за следващия ден. Ще получите оферта, която силно ще ви заинтригува. Не пропускайте възможността да пътувате, ако ви се предложи такава. Сигурно е, че ще бъде приятно..
16 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Може би днес не ви се поема отговорност и свързвате деня с безпаметния мързел, на който смятате да се посветите. Не се поддавайте на опитите да разрушат идилията ви. Най-сигурно е да не вдигате телефона и да не отваряте на никого. Вие преценете.
16 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако делата ви позволяват ограничете контактите и изявите си днес. Но, предвид срочността и договореностите ви повечето от вас ще бъдат на свето място. Ако не пристъпите с открито сърце в интимната си връзка, не очаквайте взаимност. Възможни са разкрития и раздели, но може пък да са за добро.
16 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Чувствате се работоспособни днес, затова едва ли ще се намери нещо, което да ви се опре. Вие не обичате да оставяте нещата недовършени, дори това да ви коства доста усилия. Днес ще свършите много полезна работа и това ще ви накара да се чувствате доволни от себе си. Намерете време и за разтоварване. Вечерта може да се срещнете с приятели.
16 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е благоприятен за разрешаване на лични проблеми и възстановяване на контактите с важни за вас хора. Деловите ви ангажименти са ниво и ви носят очаквания успех. Време е да помислите за разширяване на дейността си.
16 юли 2020
Последни новини