26 °C

Откриха екзотична материя във вътрешността на неутронните звезди

Неутронните звезди оглавяват списъка с най-вкусни обекти във Вселената. Първо, бе гъстата “ядрена паста” под кората им. А сега се появяват нови доказателства, че ядрата на повечето масивни неутронни звезди са съставени от екзотичен бульон от субатомни частици, наречени кварки.

Физици извършиха нови изчисления, използвайки данни от гравитационни вълни, засечени за пръв път от сблъсък на наутронна звезда през август 2017, наред с наблюдения на необичайно масивни неутронни звезди. Заключенията им подсказват, че ядрата на най-масивните неутронни звезди са толкова плътни, че атомните ядра престават да съществуват, кондензерайки се в кваркова материя.

Потвърждението на наличието на кваркови ядра във вътрешността на наутронните звезди, бе основна цел на физиците, откак подобна вероятността бе допусната за пръв път преди около 40 години.

Неутронните звезди са на практика мъртви – останки от масивни звезди от около 8 - 30 слънчеви маси. При превръщането на тези звезди в свръхнови, голяма част от масата им се разсейва в пространството, а ядрото се превръща в обект с огромна плътност.

Резултатът е неутронна звезда от около 1.1 и 2.3 слънчеви маси, събрана в малка, плътна сфера с диаметър около 10-20 км.

5 големи неутронни звезди, всяка от които по-масивна от слънцето, биха се побрали в Адриановия вал.

При образуването на свръхнова, протоните и електроните в атомите, съставляващи обекта, биват компресирани в неутрони и неутрино. Неутринотата успяват да се измъкнат, което поставя неутроните под толкова голямо налягане, че те започват да се сливат, превръщайки неутронната звезда в едно голямо ядро, с плътност над 100 трилиона пъти по-висока от тази на водата в основата на кората.

Очакванията на учените са плътността да се увеличава в дълбочина, и ето тук се намесва идеята за кварковите ядра. Кварките са фундаментални субатомни частици, които се комбинират, за да образуват други частици като протоните и неутроните.

В продължение на няколко десетилетия, астрономите смятаха, че при наличието на достатъчно топлина и плътност, неутроните се разпадат на съставните си кварки и образуват бульон от кварки.

Трудно е да се определи какво има във вътрешността на неутронна звезда. Затова регистрираният през август 2017 сблъсък на GW170817 бе вълнуващ за астрономите - начинът, по който двете звезди се променили с приближаването си една към друга до такава степен, че да се деформират гравитационно, би могъл да разкрие повече за вътрешната им структура.

Изследователите използвали познанията си за гравитационните вълни от споменатия сблъсък и теоретични резултати от физиката на частиците, за да направят изчисленията си. Открили, че масивни неутронните звезди от поне 2 слънчеви маси, демонстрират характеристики, подсказващи наличието на огромно ядро от кваркова материя – с големина над половината от целия диаметър на неутронната звезда.

Изчисленията показали, че трябва да се случва нещо наистина странно, ако ядрата на тези звезди не са изградени от кваркова материя.

Съществува вероятност, макар и малка, всички неутронни звезди да са съставени само от ядрена материя.

Откритието на кваркова материя във вътрешността на неутронна звезда е вълнуващо не просто само по себе си – то може да ни помогне да научим повече за най-ранните моменти от раждането на вселената.

Космолозите вярват, че за няколко микросекунди след Големия взрив, известни като кваркова епоха, вселената е била изпълнена от горещ бульон от кварк-глуонна плазма, която бързо се сляла в адрони.

В наши дни кварки можем да наблюдаваме само за кратко при експерименти в адронни колайдери.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Пе
  Пешев
  0 0
  22:43, 5 юни 2020
  Сектата "Свидетели на гравитацията пак "открили" нещо. Аман от пророчества.

Хороскоп за 08.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще бъде сравнително добър, но в случай че съумеете да не изразходвате енергията си за незначителни неща. Възможно е да чуете новина, която ще ви накара да се почувствате добре. Вечерта се заемете с нещо, което ще ви раздвижи.
08 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През по-голямата част от деня ще се занимавате със съществени неща, такива, с които да подобрите живота си. Деловите ви начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите. Подписаните споразумения ще ви осигурят добри печалби за в бъдеще.
08 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
08 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате планове, които ще подтикнат към конкретни действия. При някои от вас те ще са насочени в професионалната сфера, други ще търсят подходящи партньори или нова работа. Във всички случаи няма да ви бъде непосилно трудно, подготвени сте за по-сложни ситуации. Най-важно е да запазите присъствие на духа и в спокойна обстановка да вземате решенията си.
08 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате планове за разширяване на дейността си, но е по-добре да ги оставите за по-късен етап. Бъдете търпеливи, ще дойде и вашето време. Концентрирайте се върху друго, също интересно занимание. Подготвени сте и бихте могли да се разгърнете пълноценно на това ви поприще. Материални придобивки.
08 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
08 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
08 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отх-върляте задачите си. Финансовите ви възможности ще по-раснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
08 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не прекалявайте в старанието си да обяснявате на околните личните си проблеми. Каквито и да са те, всеки има нужда от малко спокойствие. Още повече, че повечето от вашите са въображаеми, затова не се учудвайте, ако не ви разбират. Можете да си бъдете взаимно полезни с човек, който е близък до вас, но с активни действия.
08 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Делови разговори и нова информация по развитието на конкретни проекти ще повишат интереса ви към тях. Занимаващите се с бизнес ще постигнат споразумение, с което ще ускорят финансова сделка или придвижат напред друга договореност. Дайте подкрепата си за някой, чиито проблем е от областта, в която сте силни.
08 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите сили и ще се измъкнете от една ситуация, като направите правилния избор. Отдайте заслуженото и на хората, които ви подкрепят и насърчават. Ако желаете да запазите вниманието на човека до себе си му покажете, че го уважавате и цените. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си.
08 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Гледайте на промените, като на добра възможност да се справите със затрудненията си. Правете го за доброто на всички онези, които обичате. С позитивното си присъствие ще подобрите климата в семейството. Не обвързаните ще постигнат съгласие с партньора си и ще направят сериозна крачка към общото си бъдеще.
08 юли 2020

Случаен виц

Последни новини