Готви се забрана за кварталните игрални зали и казина от 2026 г.

Управляващите възнамеряват да забранят игралните зали и казината извън курортите, 5-звездните хотели и граничните зони.

Това става ясно от нов законопроект, внесен от Валери Симеонов. По информация на Mediapool забраната се подкрепя и от ГЕРБ.

Предвижда се действащите игрални зали и казина извън посочените в проекта на Симеонов зони да продължат да работят до 31 декември 2025 г.

През януари Валери Симеонов внесе друг законопроект, с който се въведе държавен монопол при лотарийните игри, а частните лотарии на бизнесмена Васил Божков прекратиха дейността си.

Целта на новата мярка е да намали огромния по размер хазартен пазар у нас, за да се облекчи проблемът с хазартната зависимост. Отдавна експертни анализи твърдят, че игралните зали у нас са прекалено много и има населени места, в които има зала за залози, но не и аптека.

По думите на Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията от януари тази година ограничаването на т. нар. "квартални игрални зали" е изключително важна тема. 

"След като в началото на 90-те години бе допуснато да се създадат огромно количество зали, покрай "бинго епидемията" тази форма се трансформира до игрални зали, в които може да се видят всякакви форми на автомати за хазартни игри. В момента могат да се видят десетки зали в кварталите на големите градове. В малките градчета на страната типичен е случаят да нямат аптека, но да има игрална зала", посочи Безлов в анализ за Mediapool.

По думите му собственици на такива игрални зали обикновено са "местни велможи, понякога остатъци от борческия период, понякога нови политически и икономически влиятелни лица". "Клиентелата на тези игрални зали отново са хора с ниски доходи – строителни работници, шофьори, охранители и др.. Точно при този тип хазарт се установяват и тежките форми на хазартна зависимост, които изключително трудно се лекуват", смята Безлов.

Според експерта в редица държави, например в САЩ, има въведени ограничени зони, където са разрешени игралните зали - щата Невада, Атлантик Сити и някои индиански резервати. В Китай такъв район с особен статут е Макао. В Русия има определени 4 района с особен статут и т.н.

Според законопроекта на Валери Симеонов игрални зали ще могат да функционират само в граничните зони, на повече от 20 км от границата, в 5-звездни хотели и курорти с цел запазване на т. нар. луксозен хазартен туризъм. Курортите, в които ще може да се играе хазарт, са Албена, Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, Елените, Слънчев бряг, Дюни, Приморско, Пампорово, Боровец и Банско.

Проектът прави и усъвършенстване на текста за облагане на лотариите, тотото и спортните залагания, така че да е безспорно, че държавната такса е 15% върху направените залози.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    ха така, най накрая
    6 0
    19:41, 4 юни 2020
    Видяли ли сте центъра на Хасково на какво прилича посред нощ.На това трябва да се сложи край.Целият град е в казина, навсякъде се продават наркотици ..
Последни новини