Всеки трети американец злоупотребил с белина или дезинфектант

Над една трета от американците са използвали дезинфектанти и почистващи препарати по неправилен начин в опит да предотвратят заразяване с коронавируса, показва проучване в САЩ, проведено малко след като президентът Доналд Тръмп попита дали инжектирането на подобни продукти може да лекува Ковид-19, предаде Ройтерс.

Почистването на храна с белина, използването на почистващи или дезинфекциращи препарати върху голата кожа и поглъщането на подобни препарати са сред най-често съобщаваните варианти на "високорискови" практики, показва онлайн проучване с участието на 502 възрастни от САЩ, съобщиха американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията. Водещият автор на изследването съобщава, че то е извършено в резултат на резкия скок на сигналите за излагане на почистващи средства и дезинфектанти по време на пандемията.

В края на април Тръмп попита учени дали вкарването на дезинфектант в телата на заразени с коронавирус може да помогне за премахване на болестта, с което ужаси здравните експерти, припомня Ройтерс. Производители на продукти за почистване на домовете бяха принудени да призоват хората да не пият и да не си инжектират техните продукти.

Около 39 на сто от участвалите в проучването са съобщили, че нарочно извършват поне едно от "високорисковите" действия, които не се препоръчват от американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията - включително пръскането на тялото с дезинфант и пиенето или жабуренето с разреден разтвор на белина и сапунена вода. Една четвърт от запитаните съобщава, че през последния месец са изпитали някакви здравословни проблеми, които според тях се дължат на използването на тези продукти.

Центровете смятат, че в официалните послания за предотвратяване на разпространението на Ковид-19, които в момента се фокусират върху хигиената на ръцете честото чистене трябва да се включи информация за правилното използване на почистващи средства и дезинфектанти, както и за складирането им далеч от достъпа на деца. 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини